(фото:Аваз)

И берба вишње под знаком питања

Ниш – Берба вишања на подручју општине Мерошина је почела, али велико је питање да ли ће бити настављена јер је откупна цена свега 35 динара.

Директор задруге “Облачинска вишња” Душан Миладиновић казао је да су произвођачи огорчени и да по садашњој цени “вишњу сигурно неће много да беру”.

“Берба је кренула са откупном ценом од 40 динара, али је већ после два дана цена пала на 35 динара. Разговарали смо са свима, и са власницима хладњача и откупљивачима, и сви кажу да ту цену диктира тржиште”, истакао је Миладиновић.

Он је рекао да ће задругари покушати да заједно са представницима општине Мерошина уговоре састанке у Влади Србије, јер су свесни чињенице да сами на локалу не могу ништа да учине.

Миладиновић је пре почетка бербе вишања рекао за Бету да откупна цена не би смела да буде мања од 50 динара.

“Берачима се берба плаћа 15 до 20 динара по килограму, а исто толико износе трошкови обраде, осигурања, ђубрива. Никакву зараду произвођачи немају са ценом од 40 динара, а са нижом ценом су у губитку”, нагласио је Миладиновић и додао да је квалитет вишања и ове, као и прошле године одличан.

Он је подсетио да је прошле године откупна цена вишања била 80 и 90 динара.

Општина Мерошина спада у највеће произвођаче вишања у Србији са око 2.000 хектара вишњика и годишњим родом између 100.000 и 150.000 тона.

У Секретаријату за пољопривреду града Ниша казали су да у нишком крају откупна цена вишања и даље износи 40 динара, као што је то била и на почетку бербе пре недељу дана.

 

 

Б 92

 

 

један коментар

  1. Ако Вам се не исплати, штета је да радите са губицима. Ја тако не би радио.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Михаило Меденица (Фото: Принтскрин)

Писмо подршке…

Најдражи председниче, ево сам се, иако још није недеља, истуширао, исекао нокте ...

(Фото: Пиксибеј)

Само Срби не трагају: Србија хит у свету, 50 компанија трага за благом

Београд – Простор Балкана је све атрактивнији за геолошка истраживања, а само ...