(Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)
(Фото: Весна Веизовић / Васељенска ТВ)

Код нас не може ни Убер, ни комби…шта је следеће

Београд – Држава брани да се грађани возе „убером“ уместо регуларним таксијем, да аутобуску карту купују преко „фликс буса“ пре него код званичних превозника, а од пре неколико дана и да се у иностранство иде комби возилом са до девет седишта који превози од куће до куће.

Управо последња одлука довела је до велике полемике – колико предузетничке иновације у Србији „намерно“ гуши држава, јер од њих нема користи, а колико је реч о нелегалном заобилажењу плаћања такси, на које су приморани сви остали?

У Министарству саобраћаја мисле да је безбедност путника најважнија и да држава нема користи од комби превозника, преносе Вечерње новости.

“Држава због комби превозника губи више од 50 милиона евра годишње “, изјавила је министарка Зорана Михајловић. – Само у претходних 10 година пола милијарде евра нам је ускраћено зато што имамо нелегалну врсту превоза. Ми на тај начин потпуно урушавамо транспортну делатност. Комби превозници очекују да могу да вас возе, од стана до стана, како коме одговара. То не постоји нигде у свету. Таква врста превоза није безбедна, не постоји никакав ред вожње, нема правила ни кад се иде, ни какве дозволе има.

Према њеним речима, транспорт и сива економија у саобраћају односе годишње, по проценама транспортних удружења, више од 100 милиона евра.

Предузетници који идеје креирају на интернету, а иновацију доживљавају као најбољи приступ за започињање бизниса – потпуно су против новог закона.

“Као разлог за доношење ове одредбе наводи се небезбедност комби возила. Ипак, питање је да ли је нови закон брига за безбедност или заштита великих играча као у случају „убера“ против таксиста”, каже Зоја Кукић из „Стартита“, организације која се бави развојем технолошких предузетничких подухвата оријентисаних на глобално тржиште. – Док се напредни правни системи упиру да регулишу самовозеће аутомобиле, не би ли баш њихове компаније једног дана постале глобални лидери, наш Закон укида иновацију у првом фронту, ону која је окренута корисничком искуству и годинама потврђена од стране понуде.

“У Србији ће постати нелегалан и „бла-бла-кар“, један од најпопуларнијих светских сервиса за дељење вожње између приватних корисника”, додаје Кукић.

Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, сматра да већ деценијама постоји раскорак између гарнитура на власти и квалитетних предузетничких идеја.

“Уместо да пусте развој предузетништва владајуће структуре само гомилају бирократске процедуре и намећу нове намете привреди “, напомиње Рајић. – Измишљају се читава регулаторна тела, агенције и директорати, а када се погледа учинак тих организација види се да значајно није повећана ни безбедност ни квалитет услуга које та регулаторна тела контролишу или прописују. И стално се бавимо погрешним темама, расправљамо о комби превозницима, уместо да се, на пример, запитамо што се на путевима не уведу вињете као у свакој нормалној земљи чији грађани нису богати да плаћају стотине запослених и инфраструктуру.

Новости

2 коментара

 1. Убер је глобална такси компанија. У власништву Сороша и других милијардера, који преко Убера перу новац. Компанија из једног центра управља свим таксистима света, без икакве одговорности. Како то већ захтева Нови светски поредак.
  Газдама иде 25% од зараде сваког таксисте, а немају никаквих обавеза ни према возачима ни према државама. Лов у мутном. Контрола кретања сваког возила.

  Не постоји провера возача, а цене вожње се формирају према тренутној понуди и потражњи за такси. Исту релацију једном платиш 2 евра, а други пут 10 евра. Не постоји ознака за такси. Нико није заштићен. Ни возач, ни корисник. Можеш да седнеш са будалом која не зна да вози или је криминалац.
  У Европи су искуства лоша.
  Француска је укинула апликацију за Убер, многе државе се суде са Убером, а Швајцарска је решила проблем врло елегантно. Тражила је да Убер гарантује возачима плату, плаћање мировинског, социјалног и пореза. Наравно да је Убер одустао.

  Осим тога, домаћи професионални таксисти пропадају.
  По овом принципу долазе глобалне компаније за све врсте услуга.

 2. Како држава замишља да неко из Риђице дође у Ђеврске?
  -нека ухвати локалац за Алибунар
  -ту има бус за Београд
  -из Београда за Шибеник
  -из Шибеника за Кистање
  -и акобогда да ухвати неки превоз до Ђеврски
  -онда 5-6км до свог засеока
  све са пртљагом, венцима (ако је време за помен), канистерима за уље и вино, алатом за око куће.

  На тој релацији путују жене и старице – иду да окопају маслине, да обиђу гробове и дају нешто за цркву, растерају вукове и дивље свиње – мушкарци баш и нису сигурни који пут ће бити ухапшени, а кад само испребијани.

  А безбедност – треба видети са Фолксвагеном и Фордом, – зашто нам продају небезбедна возила, и са нашим сервисима – зашто их пуштају на техничком прегледу? Баш бих волео да чујем – кад је последњи такси-комби имао карамбол, а кад аутобус (посебно ка Хрватској)?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*