(Фото: Јужне вести)
(Фото: Јужне вести)

Најава новог „гушења“

Београд – Изјава председника Србије Александра Вучића да је „држава дозволила нишком аеродрому да се развија иако узима путнике београдском“ класичан је пример ретроградног централизма, али и најава потенцијалног гушења развоја овог аеродрома, што је држава већ практиковала у претходном периоду, прве су јавне реакције на овакву Вучићеву оцену.

Председник Србије је у интервјуу РТС-у казао да менаџмент аеродрома „Константин Велики“ „није схватао да смањује бројке раста путника на аеродрому ‘Никола Тесле'“ и да је са француским „Винци Аирпорт“, који је победио на тендеру за концесију за београдску ваздушну луку, „испреговарано“ да аеродроми Ниш, Поникве и Морава „могу порасти до милион путника у следећих 12 година“.

Он није прецизирао да ли је овакво ограничење пројектовано на годишњем нивоу, да ли се то односи на све те аеродроме или је „горњи лимит“ за сваки од ових аеродрома понаособ. Уговор о концесији за аеродром „Никола Тесла“, иначе, није јавно објављен.

„Оваква изјава илуструје економску, територијалну и политичку централизацију живота у Србији, у којој постоји само илузија да се на локалу одлучује о питањима важним за живот грађана. Она представља подсмевање грађанима, који су, иначе, када је реч о Нишу, у задњих неколико година већ „изгубили“ ЕПС, Привредну комору и АИК банку, а кроз најављену централизацију универзитета изгубиће и Универзитет Ниш“, каже за Данас Данијел Дашић, програмски саветник Националне коалиције за децентрализацију, чије је седиште у Нишу.

Он додаје да је председникова изјава „класичан спин“ који наводи на већ уврежено мишљење да грађани нису власници свој новца, већ је то власт. Како је Вучић најавио ограничење у развоју свих других аеродрома осим београдског, његова изјава личи и на припрему грађана да ће нишки аеродром поново бити „гушен“, као што је то било деценијама уназад.

„Вучић је заправо казао да захваљујући њему сада имамо развој нишког аеродрома, али да ће он у наредном периоду тако нешто и моћи и да нам узме“, истиче Дашић.

Председник нишких демократа Миодраг Станковић додаје да нишки аеродром „не постоји због милости или жртве председника Србије или београдског аеродрома ‘Никола Тесла’, већ због грађана трећине Србије, али и суседних земаља“. Развој „Константина Великог“ представља континуитет и напор свих власти у Нишу од 1999. до данас и има узлазну путању. Пре неколико година овај аеродром је ушао у састав Аеродрома Србије, вољом власти СНС-а, и о његовој судбини одлучује се у Београду, подсећа он.

„Пошто је структура летова са нишког и са београдског аеродрома различита, ДС поново отвара и питање шта је са тежњама и потребама овог дела Србије и Балкана за отварањем карго саобраћаја са нишког аеродрома. Ако ова власт жели да покаже добру вољу и да докаже да не жели централизацију, нека се потруди да нишки аеродром има и карго саобраћај“, наводи се у Станковићевој изјави.

Прошле године 300.000 путника

Са нишког аеродрома „Константин Велики“ тренутно лете четири авио-компаније – лоу-кост компаније Рyанаир и Wизз Аир, те Сwисс и Германиа Флуг, а у току прошле године ова ваздушна лука евидентирала је око 300.000 путника.

Национална компанија – Јат Аирwаyс, односно Аир Сербиа, игнорисала је нишку ваздушну луку, пошто лети искључиво са београдског аеродрома.

З. Миладиновић / Данас

један коментар

  1. У Краљеву постоји завршен аеродром Морава који опет без благослова Београда, већ 6 (ШЕСТ) година пропада. Кажу треба писта да се прошири. Па дал је могуће да 6 година то не можемо да урадимо?! Уствари потребно је да умолимо великог везира за амин! Али тешко пошто је Аеродром рађен у време ‘жутих’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Хаос у Београду: Пљускови на Новом Београду, потоп на Чукарици (фото)

Београд-Невреме праћено пљусковима захватило је нешто пре 19 сати делове Новог Београда, ...

Суд у Београду осудио хрватске навијаче а они сутра поново долазе

Београд-Прекршајни апелациони суд у Београду одбио је жалбе навијача “Торциде” из Сплита ...