(Фото: Фонет)
(Фото: Фонет)

Наплаћују застареле дугове

Београд – Од почетка прошле године ЕПС дистрибуција је само у Нишу искључила најмање 2.500 породица по основу неовлашћене потрошње, коју је ово јавно предузеће често констатовало „без присуства потрошача, неопходних доказа и одговарајућег документа“.

Поједини потрошачи изражавају сумњу да су пломбу на њиховим бројилима оштетили или уклонили управо радници Електродистрибуције, пошто су, како кажу, пре екипа које су „утврдиле“ такву неправилност долазиле екипе које су „проверавале“ бројило.

У Удружењу за заштиту потрошача Форум, којем се обратио оволики број власника искључених објеката у Нишу, упозоравају да ЕПС Дистрибуција „крши закон“ и тако што кориснике који су измирили неовлашћену потрошњу – која се иначе обрачунава по Закону о енергетици, „перфидно уцењује“ да ће им струја бити укључена тек када купе нова бројила и плате њихово измештање са претходног мерног места, те одједном измире сва дуговања за коришћење електричне енергије, међу којима је највише оних застарелих, са противуставним затезним каматама. На тај начин она успева да наплати део застарелих рачуна, што не би могла да учини у судском спору, пошто по Закону о облигационим односима комунални дугови застаревају за годину дана.

У ЕПС Дистрибуцији негирају овакве тврдње, наводећи да у случају искључења струје због неовлашћене поступају у складу са законом. Индиректно негирају масовна искључења по овом основу, наводећи да је од почетка ове године у Србији искључено 2357 објеката чији су власници физичка лица. Ипак, „признају“ да не поседују одлуку или други документ у којем се наводи да се физичким лицима којима је струја искључена због неовлашћене потрошње она може укључити тек када она измире све дугове из претходног периода, па и оне старије од годину дана.

Обавештење о обавезном измирењу застарелог дуга – „на ходнику“

Више саговорника Данаса каже да су, након што су измирили неовлашћену потрошњу коју им је обрачунала електродистрибуција, те купили ново бројило и платили његово измештање, добили усмено обавештење да ће им струја бити укључена тек после измирења застарелог дуга.

„Искључен сам у новембру 2016. због наводно оштећеног бројила. Неовлашћена потрошња ми је обрачуната на 240.000 динара. Одлучили смо да је платимо на рате, а купили смо и бројило, па је Електродистрибуција донела решење о прикључењу. Пошто нас нису прикључили, отишао сам да питам шта се дешава. Усмено, на ходнику, речено ми је да имамо стари дуг од 539.561 динар. А ми имамо доказе да је од 2003. до 2016. сваки рачун плаћен. Кад смо им то рекли, добили смо лаконски одговор – тужите нас“, каже Љубиша Мирковић.

Неки од потрошача су, пак, обавештење о старом дугу добили и „написмено“. У обавештењу Властимиру Вукићу, у које је наш лист имао увид, наводи се да његов дуг на име неовлашћене потрошње износи 144.099,41 динара, а да је „у обавези да измири доспела дуговања 905.986,92 динара, како би избегао принудну наплату истих“, без навођења од када дуг датира. Вукић и други наши саговорници наглашавају да су обавештење добили након што су поднели захтев за прикључење, а претходно пристали да плате неовлашћену потрошњу, у износу и до 350.000 динара, те купили нова бројила и платили њихово измештање, што их је коштало до 150.000.

ЕПС Дистрибуција нема документ на основу којег захтева наплату застарелог дуга

Профир Живковић, правни саветник Удружења за заштиту потрошача Форум, упозорава да члан 86 Закона о заштити потрошача забрањује ЕПС Дистрибуцији да грађанину искључи или ускрати укључење струје због застарелог дуга. И Закон о енергетици наводи да је ЕПС Дистрибуција дужна да прикључи потрошача када он испуни законске услове – а у њих свакако не спада измирење застарелог дуга.

„Додатни, врло озбиљан проблем је што кроз наплату застарелог дуга ЕПС наплаћује и незаконите камате, обрачунате комфорном методом, коју је Уставни суд 2012. прогласио неуставном. Износ таквих камата чини и до 60 одсто застарелих дуговања“, каже Јован Јовановић, председник Удружења Форум.

ЕПС Дистрибуција, која је делу потрошача слала обавештења о износу „доспелих дуговања“ која су добрим делом застарела, а њени службеници их усмено обавештавали да ће бити прикључени тек када такве дугове измире, „признала“ је да не поседује одлуку на основу које захтева такву наплату. „ЕПС Дистрибуција не располаже таквим документом“, гласи њен одговор на захтев Данаса да нам таква одлука буде достављена, упућен по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

ЕПС и ЕПС Снабдевање нису на било који начин одговорили на десетак питања Данаса у вези са овом темом, међу којима је и питање о условљавању прикључења струје потрошачима измирењем застарелих дуговања. Питања су такође упућена по том закону, пре више од месец и по дана.

И по две године без струје

Потрошачи којима је струја искључена и дуже од две и по године кажу да живе „страшно“ , „горе него на ‘Фарми'“ и „као стока“. Кувају на плин. Воду за купање греју на тераси па се „лончирају“ или „купају у кориту, као пре 60 година“. Ноћу пале свеће, батеријске лампе или акумулатор, али најчешће „легну у девет“. Неки пуне лап топ у комшилуку, па после погледају вести или нешто прочитају.

„Од 23.000 пензије, 15.000 одлази на дуговања за струју, која плаћам по судској пресуди, и за грејање. Ипак, не стижем да измирим све комуналије, па ми извршитељи куцају на врата. А био сам радник пропалог Јастрепца и држава ми дугује 54 плате. Мени моје не дају, а за њихово ми шаљу извршитеље“, каже Петар Перић.

Иван Ферлеж каже да му је најтеже било када је без струје требало неговати оца болесног од рака дебелог црева, али да су „успели да то по њега ипак буде достојанствено“. Александар Тасић додаје да након две године без струје „деца пуцају, хоће да се иселе“, жена му пребацује да је он крив, а породица му се „распада“.

„У нишкој Електродистрибуцији има добрих људи, али нажалост и оних других. Директорка за санацију губитака ми је у једном тренутку рекла: Немојте да никада немате струју“, каже Стјепан Фолић, уз закључак.“Али, њима се верује, а мени не“.

Зорица Миладиновић / Данас

3 коментара

  1. То ја та снс булумента без знања и звања и без образа и части дочепа се власти па удри по народу више им не треба за гласање. Е па тај НИШ је вечито имао проблема око наплате струје. Очигледно је да се нико није бавио тим проблемом а када се нагомилају проблеми онда их и стручњаци веома тешко решавају а камоли ове незналице из снс који увећавају порез за чак 15 пута само да би напунили касу без икаквог аргументованог доказа о толико великој стопи повећања. То ни највеће незналице никад не би урадиле-.имели би бар мало људскости али ови из снс не знају шта је то људскост а камоли бити човек.

  2. Морам да напишем и једно веома битно сећање на догађај протеривања ИЗРАЕЛСКЕ НОВИНАРКЕ КОЈА ЈЕ ИМАЛА УРЕДНО ЗАКАЗАН РАЗГОВОР СА ЛАЖОВЧИНОМ ВУЧИЋЕМ КАО ПРЕМИЈЕРОМ СРБИЈЕ. Када се та новинарка обратила лажовчини вучићу са доказима и тврдњама да се из ЕПС-а, РТБ Бор, Телеком и осталих државних предузећа пребацују новчана средства у иностранство а да је она провером дошла до чињеница и доказа да је делом у питању рачун снс а делом његов као председника снс лажовчина вучић је одмах избацио из канцеларије и протерао је из СРБИЈЕ. Ето ко дугује ЕПС У НИШУ ИЗМЕЂУ ОСТАЛОГ А ГДЕ ЈЕ ЦЕЛА СРБИЈА.

  3. Колики ли је цех направио УС СТИЛ? Кад се возиш колима поред једне од челичана УС СТИЛ у Индијани, па треба ти сигурно 10 минута да се провезеш поред разводног постројења за струју. Ко зна колико то чудо троши струје. Сад, док су они пословали по Србији и топили тенкове, нису плаћали струју. Али та струја није бесплатна, њихов утрошак струје ЕПС је разрезао вама. И рачуни су управо стигли на наплату, спремајте паре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Јоргованка Табаковић (Фото: Бета)

„Телеком Србија“ отплатио стан Јоргованке Табаковић

Нови Сад – Предузеће Телеком Србија преузело је на себе скоро 78.000 ...

(Фото: pixabay.com)

А колико кошта струја: Најмање у Русији, највише у Данској

У последњем кварталу 2017. године, најмање су за киловат-сат струје плаћала домаћинства ...