(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Не дао ти Бог Душанову пензију

Београд – Кад министар финансија др Душан Вујовић изјави да пензионер „стиче право на пензију, а не право на износ пензије“, пензионери морају да се забрину да им он исплате не крене приближавати нули, па ће остати без новца и само са титулом пензионер.

А пошто су све пензије значајан део укупних јавних финансија Србије, морају се и остали замислити шта се прича и како се са њима управља. Као што он каже можда негде и бива демагошки са правом и остварењем. Али ми смо срећом у Европи и бар помало ипак идемо ка заштити права свих грађана. Министар финансија би морао макар од надлежног министра Зорана Ђорђевића, научити и разумети наш пензијски систем, као део укупних јавних финансија. Утврђивање стања је предуслов за побољшање, које нам је потребно.

Вујовић треба прочитати у Уставу да се држава стара о економској сигурности пензионера и да се пензијско осигурање уређује законом о пензијском и инвалидском осигурању. Пензије су исплата оствареног претплаћеног осигураног права. По закону пензије сваком пензионеру утврђује Фонд на основу закона, доношењем решења о пензији према старости, годинама плаћања и плаћеним доприносима, а допринос плаћају осигураници да би стекли пензију.

Фонд је обавезан да редовно исплаћује тако утврђене пензије. Нетачном и штетном изјавом министар је показао незнање, али и дирнуо у сва решења о пензијама и новчанике пензионера. Шта је право на пензију, ако не месечни њен износ, господине министре?

Вујовић зна да је у посебном Закону о привременом уређивању начина исплате пензија, прописан начин исплате пензија које исплаћује Фонд за пензијско и инвалидско осигурање и одређено да се исплате пензија извршене привремено у складу са тим посебним законом сматрају коначним.

Али тиме није мењано право на пензије нити је за тако умањене пензије иједан пензионер добио ново измењено решење. Дакле управо супротно погрешној изјави министра, само је трајно Фонд ослобођен од плаћања дела пензија, док су права на те пензије по решењу и закону о пензијама остала неизмењена.

Министра финансија директно обавезује одредба закона о пензијама: „Република је гарант за обавезе фонда за остваривање права по основу обавезног пензијског и инвалидског осигурања (државна гаранција)“. Он зна да је то законски колатерал за укупна решењима утврђена права пензионера и потпуну исплату пензије по њима. Држава је посебним законом само трајно ослободила правно лице Фонд од дела исплате натпросечних пензија, али држава из буџета остаје гарант платац за укупно право на пензију.

Добар министар финансија је већ трећу годину морао да бележи увећани дуг буџета према пензионерима и да води рачуна како ће тај дуг државе бити измирен. Уосталом и његова самопохвала о постигнутом уравнотежењу буџета није истинита ако и даље трају остварена права која се у целини не исплаћују. Кад би тако могло бити, свак би ускраћивањем исплата, лако уравнотеживао и лоше буџете.

Један пензионер је већ почео парницом да тражи исплату неостварених права на пензију од Фонда, а министар је у буџету смањио и трансфере Фонду за пензије. А хоће ли се моћи игнорисати законска државна гаранција за пензије? То би и могло бити на идеји министра, да држава и даље смањује исплате пензија од стране Фонда, а да се пензионери само осликавају са решењима о праву. Али то ваљда неће проћи.

Ако би било могуће да гарант Република Србија настави прописивати дужнику Фонду да коначно исплаћује све мање делове пензија од утврђених његовим решењем, па такво смањено исплаћивање буде сматрано истовремено и смањење дате гаранције државе, гаранција би била обесмишљена. И више од тога држава би тада као гарант управо ометала наплату потраживања која је гарантовала. Ваљда нећемо толико кренути уназад. Треба обратно све урадити да се поврати поверење у пензијски систем и своју државу.

Аутор је редовни члан Научног друштва економиста Србије

Милан Р. Ковачевић / Данас

један коментар

  1. Gospodine Raduloviću, molim vas poštedite tog id*ota od ministra i ne šikanirajte ga, plitka mu je mat*rica, kao prvo. Kao drugo, dobro je što je video kako se osećaju penzioneri kada ih on bez milosti šikanira i otima ono što nema prava i još je uputio penzionere da znaju za navek, imaju „pravo na penziju, a iznos može biti nula“. Zbog toga penzioneri mu spremaju go*njivu motku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Егзотичном рачуницом против ММФ-а

Нису дуго издржали. Претварали су се колико су могли. Али изашло је ...

Вучић мимо Устава одлучује ко ће имати веће а ко мање пензије

Београд-У жижи јавности ових дана се, између осталих тема, нашла и прича ...