(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

„Нисмо измислили топлу воду, нема плате – затвор“

Београд — Недавни догађаји у фабрици Гоша у којој радници месецима не добијају плату и не исплаћују им се доприноси,покренуло је питање одговорности послодаваца.

Почетком следеће недеље синдикати ће од државе тражити кривичну одговорност за све оне који своје обавезе према радницима не испуњавају.

Уколико би се променила казнена политика, процењује се да би бар 30 одсто послодаваца у Србији могло да заврши у затвору. Плата у коверти на руке са неколико месеци закашњења – уплата на рачун у банци, порез и допринос – шпанско село.

Још горе је што би такав систем, рецимо из угла радника Гоше, био чак и праведан. Статистика која приказује однос послодаваца према својим обавезама, поражавајућа.

Почетком следеће недеље синдикалци ће предати свој предлог Влади и Скупштини у коме траже измену Закона, да би послодавци који не исплаћују плате, порезе и доприносе, кривично одговарали.

“Ништа нисмо измислили никакву топлу воду само смо се информисали како у ЕУ, узор Немачка и тамо предвиђена казна до 5 година затвора и то је наш предлог”, каже Ранка Савић из Асоцијације слободних и независних синдиката.

“Мислим да тај предлог није реално постављен, мислим да он није изводљив, и односи се на стање правосуђа које није ефикасно да би такву меру могло да примени”, сматра Небојша Атанацковић иу Уније послодаваца.

Послодавци поручују да, осим затвора, држава има и друге механизме за спречавање таквих злоупотреба. Кажу, не треба никога штитити, али треба проверити да ли је послодавац био у ситуацији да своје обавезе испуни.

“Код нас је неплаћање плата и других обавеза и других обавеза због низа неликвидности јер је наша привреда изузетно неликвидна”, објашњава Атанацковић.

“Тако ан женерал рећи неко није испалтио плате а не улази се у ралога зашто је то тако то је апсурдно”, додаје он.

Синдикалци објашњавају да је држава изгубила контролу у тренутку када је платни промет пребачен у банке. Треба нам нови СДК.

“Предлог је и да де у пореској управи оформи посебно одељење или независна агенција са једином функцијом да контролише како се уплаћују плате и доприноси јер без таквог механизма контроле не може на време да се реагује”, сматра Ранка Савић.

Затвор за послодавца који не испуњава обавезе према запосленима и држави – прејака или заслужена казна? Ту дилему нам у Министарству рада нису разрешили, али је ресорни министар данас објавио да је уплата доприноса већа за чак 3,4 милијарде динара у односу на планирано.

– 30 одсто послодаваца у Србији не уплаћује доприносе на зараде радника

– 300 хиљада радника у Србији не прима плату редовно

– Проценат послодаваца који су по важећем Закону прекршајно кажњени је занемарљив

Б92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Војислав Шешељ (Фото: Танјуг)

Шешељ: Идем у затвор

Београд-Шешељ је одлучио да оде у затвор, а након тога ће давати ...

Томи Робинсон (Фото: Принтскрипт)

Новинар осуђен на 13 месеци затвора јер је снимао репортажу о масовним силовањима деце које су починили муслимани

Новинар и некадашњи лидер десничарске Енглеске одбрамбене лиге, Томи Робинсон, ухапшен је ...