(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)

Од Динкићевих 1.000 евра, једва да можемо и до 200

Београд – Ако сте као и бивши министар финансија Млађан Динкић веровали да имате право на 1.000 евра, разуверило вас је време, али и нова дешавања на тржишту акција.

Динкић је признао и јавно да је као министар веровао да је могуће да грађани добију по 1.000 евра за бесплатне акције јавних предузећа, а данас, када се говори о акцијама београдског Аеродрома, питање је да ли ће некада бити реално достићи тих фамозних 1.000 евра.

И важније – колико смо стварно зарадили ових година, а да нисмо прстом мрднули. На крају, шта је најбоље да радите с тим „папирима“?

Да ли уопште имате право на бесплатне акције?

Право на акције Аеродрома Никола Тесла, као и друге акције јавних предузећа које су грађанима подељене у складу са Законом о праву на бесплатне акције из 2007. године имали су грађани који су били пунолетни на дан 31. децембра 2007, и који су испунили остале услове прописане тим Законом, а који, између осталог укључују и то да су грађани били уписани у евиденцију носилаца права коју води министарство надлежно за послове приватизације, објашњавају из Београдске берзе за Б92.

Једноставније речено, пунолетни грађани који су пре десет година поднели захтев за бесплатне акције добили су у међувремену акције Нафтне индустрије Србије и Аеродома Никола Тесла, које су 2010, односно 2011. године укључене у трговање на Берзи, као и акције Телекома, за које још увек није стигао захтев предузећа за укључење у трговање.

Неукључивање акција Телекома на берзу је фактички онемогућло грађане да располажу до сада највреднијим делом бесплатних акција, прецизирају из Берзе.

Акције Аеродрома „Никола Тесла“ обориле су рекорд у трговању на Београдској берзи после вести о концесији. Цена од 1.720 динара по акцији највиша је била постигнута цена на берзи откако се, од фебруара 2011. године, тргује акцијама београдског аеродрома.

Они који су одмах продали своје акције могли су да зараде око 2.500 динара. Они који су чекали, немају хиљаду евра, али имају 7.000 динара више на рачуну.

Акције грађана (са досад добијеним дивидендама) тренутно вреде око 9.600 динара, али ту треба додати и пакет од 31 акције Телекома које тренутно није могуће продати.

„Вредност овог пакета се процењује у распону 30-50 евра, али би се права вредност сазнала тек када ова компанија изађе на берзу. Засад држава не показује намеру да ову компанију изведе на тржиште“, каже за Б92 Ненад Гујаничић, брокер Моментум секјуритис.

„Из обећаног пакета бесплатних акција остало је још да се поделе акције Електропривреде Србије (ЕПС) и оне би требало да буду највредније с обзиром на величину капитала ове компаније“, каже Гујаничић. Међутим, овај процес није далеко одмакао и питање је када ће се то десити.

„Дакле, није реално у блиској будућности да укупна вредност свих акција укупно достигне обећаних хиљаду евра, пре бисмо могли да говоримо да би у случају моменталном листирања ЕПС-а и Телекома била реч о суми од око 200 евра“, истиче он.

Шта урадити са акцијама? Да ли чекати или их одмах продати?

Сви грађани Србије који су остварили право на бесплатне акције до сада су добили пет акција НИС-а, једну акцију Аеродрома Никола Тесла, седам акција Акционарског фонда и 31 акција Телекома Србија. Очекује се и да ће након концесије Аеродрома Никола Тесла француској компанији Ванси еирпортс свако добити и по 12,4 евра нето. То би, судећи према најавама, требало да се деси у наредним месецима.

„Оно што је најважнији савет који се грађанима може дати у вези са бесплатним акцијама јесте да се према њима односе као према свакој другој имовини. Кретање вредности акција зависи и од општих услова у једној економији и од појединачног успеха компаније, тако да се не може са сигурношћу знати будуће кретање цене акција било које компаније игде у свету, а дубинске анализе кретања цена предмет су професионалне инвестиционе анализе“, кажу из БГ берзе.

Ипак, уколико сте данас власник једне акције Аеродрома односите се према њој у складу са вашим потребама и проценама, саветују. Уколико нисте у могућности сами да процените, савет за све је да се обрате онима који имају овлашћења да у томе помогну – инвестиционим друштвима или брокерима.

Б92

5 коментара

  1. Nije tacno da je Dinkic „VEROVAO“ da ce gradjani dobiti po 1000 evra kroz besplatni paket akcija. On je novinarima PRIZNAO DA JE NAMERNO LAGAO GRADJANE KAKO BI TADIC POBEDIO NA IZBORIMA. O tome pstoji dokument u vidu audio-video zapisa.

    • Мислите о томе..

      Не вреди, народ наш спава мртвим сном. Више воли слатку лаж, макар и знао да је тешка лаж, али слатку, него ли истину па ма ког укуса била. Од народа неписмених и паметних сељака постадосмо народ „оних који знају да читају а не мисле“ „грађанера“, који воле све „страњско“ и уче децу да им прва реч на уснама не буде мама или тата већ „беж одавде“. Таквима истина не треба. Него гласајте за мене ево ја вам обећавам да верујем да ће те акције вредети 1500 ебра, ма којих 1500, 1700 бре, само ако ја победим! А мајке ми и ја имам тетку ако треба!

  2. To je bilo vazno vreme da se ne vrati na vlast najsktremnija frakcija komunisticke partije tzv Srpska Radikalna Stranka tako da je obmana bila sasvim na mestu,komunisiticka banda je mogla vrlo lako da izmaniopulise stanovnistvo i da se opet vrati na vlast te 2008 ! ! !

    • Kao prvo , radikali sa komunistima imaju veze isto koliko i Marko Kraljevic sa mobilnom telefonijom. Kao drugo , „briga da se komunisti ne vrate“ nije smetala djindjicevoj bandi da opljacka sve sto je moglo da se opljacka od naroda. I kao trece , Dinkic nije varao narod u svojstvu pijacnog prodavca , nego se zna sta je on u to vreme bio , a za prevaru javnosti se ide u zatvor u svakoj pravnoj drzavi pa tako i u „prozapadnm“ delu sveta koji obozavas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Пацоли и остали терористи за длаку избегли правду

Окупиране територије-Авион, којим су лидери шиптарских институција отпутовали у Брисел, где се ...

Златибор Лончар (Фото: ЈуТјуб)

Нови закон: Сви постају обавезни донатори органа уколико се писмено не успротиве

Београд – Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да ће се предлогом ...