Војна парада (Фото: Васељенска ТВ)
Војна парада (Фото: Васељенска ТВ)

Пакистанцима Министарство продало 282 тенка

Београд – Министарство одбране Србије продало је армији Пакистана 282 тенка Т-55, који су из арсенала застареле опреме, сазнаје „Блиц“.

Тај посао договорен је на Сајму наоружања у Београду, а уговор о куповини, који је вредан десетак милиона долара, биће потписан наредне недеље. Извор „Блица“ из Војске тврди да је реч је о послу који је изузетно значајан за Војску.

„Тенкови, које је требало продати као застарелу опрему, биће модернизовани и продати Пакистанцима. На тај начин ће се њихова вредност вишеструко увећати. Посао је склопљен у највећој тајности јер се ради о уговору који је вредан неколико десетина милиона долара. Начелан договор је постигнут лично са пакистанским министром одбрамбене индустрије „, тврди наш саговорник.

Сазнања „Блица“ индиректно је потврдио и начелник Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране генерал-мајор Бојан Зрнић.

„Тачно је да је дошло до начелних договора око продаје 282 тенка из арсенала расходоване и застареле војне опреме, али ја не желим да причам са којом земљом и армијом је овај посао склопљен. То не би било примерено јер уговор још није потписан. Оно што могу да кажем, то је да је понуда изузетно повољна за Војску Србије јер се тенкови неће продати у садашњем стању већ ће се модернизовати. Тај посао ће бити поверен нашој војној индустрији, чиме ћемо упослити наше капацитете“, каже генерал Зрнић.

Он додаје да ће новац од тог посла ићи у буџет за ново наоружање.

„Важно је да би цена тенкова да смо их продали у оваквом стању, какво сада јесте, била не већа од 11.000 долара. Њиховом модернизацијом они ће вредети неколико пута више“, објашњава Зрнић.

На сајму чак 162 излагача

Генерал Бојан Зрнић каже да је изузетно задовољан ефектима овогодишњег сајма наоружања. „Било је 162 излагача, што је рекордан број, а посетило нас је и 20 страних делегација, међу којима и министри одбране Пакистана и Ирака“, каже Зрнић. Према последњим подацима, фабрике наменске индустрије извозе робу у вредности од око 270 милиона долара годишње.

Слађана Вукашиновић / Блиц

4 коментара

  1. Тенкови, које је требало продати као застарелу опрему, биће модернизовани и продати Пакистанцима
    Тачно је да је дошло до начелних договора око продаје 282 тенка из арсенала расходоване и застареле војне опреме
    ?????????????????????????????????????????????????????????????????????

    • За једну суперсилу каква смо ми постали у последње време ови тенкови ће бити застарели чак и када се модернизују. За Пакистан који има и атомску бомбу у свом арсеналу биће добри и ови тенкови. Шта ти није јасно!??????

  2. IZDAJNICKO LUDILO,PRODANIH SMRADOVA KOJI VLADAJU SRBIJOM.

  3. šta će nama tenkovi, toma diploma reče da mi više nikada nećemo voditi rat. a ovaj posao sa pakistancima je odličan, tu će bar 4-5 ljudi da zaradi lovu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...