Земљиште (Фото: Б92)
Земљиште (Фото: Б92)

ПКБ распродаје земљиште док чека приватизацију

Београд – Док се чека да Министарство привреде коначно одлучи о моделу по коме ће бити приватизован ПКБ ова корпорација распродаје земљиште и имовину на најбољим локацијама надомак Београда.

На продају су понуђени: грађевинско земљиште, производне хале и Управна зграда у Ковилову као и две парцеле у Борчи. Продаје се укупно понуђено око пет хектара, по почетној цени од око 2,7 милиона евра. Интересантно је да ПКБ већ други пут ове године оглашава продају земљишта, а право да конкуришу имају и странци. Према тексту огласа објављеног у „Политици”, до 20. септембра понуде могу да доставе и домаћа и страна правна и физичка лица.

У мају ове године ПКБ је такође понудио градско грађевинско земљиште од око 3,8 хектара у Борчи, уз Зрењанински пут. У непосредној близини парцела које су, пре неколико година, продали МПЦ-у и „Лидлу” по цени од 800.000 до милион евра по хектару. У Самосталном синдикату ПКБ-а рекли су тада за наш лист да ће, у ситуацији када држава не плаћа премије за млеко, тај приход бити од користи за предузеће и куповину савременије механизације.

Министарство привреде припрема продају ПКБ корпорације. За приватизационог саветника изабрана је компанија „Дилојт” која треба да предложи најоптималнији модел продаје, ценећи процену вредности, стратешки значај фирме, као и исказано интересовање инвеститора, преноси Бета.

Писма о заинтересованости за куповину ПКБ-а у фебруару ове године доставило је осам инвеститора из Србије и света. Потврђено је да су писма доставиле српске компаније – Индустрија меса „Матијевић” и „МК комерц”, као и „Ал Дахра” из УАЕ, док писма компанија из Велике Британије, Сингапура и Кине носе ознаку тајности и њихова имена не могу да буду објављена. ПКБ је једно од највећих пољопривредних предузећа у Србији и произвођача млека у Европи, запошљава 1.782 радника од којих 120 у зависним предузећима.

Министарство привреде Србије објавило је 19. јануара јавни позив за прикупљање писама инвеститора заинтересованих за учешће у поступку приватизацију ПКБ-а и четири зависна предузећа – Пољопривредна авијација ПКБ, ЕКО – ЛАБ, ПКБ агроекономик и Ветеринарска станица ПКБ. На тендер за продају ПКБ-а, расписан крајем 2015, није стигла ниједна понуда, а почетна цена за 51 одсто процењене вредности сталне имовине била је око 154 милиона евра.

Карић потврдио да жели београдску корпорацију

Власник „БК групе” Богољуб Карић јуче је поново потврдио да је заинтересован за куповину ПКБ-а, али да о томе није разговарао ни са ким из власти. Карић је у интервјуу за Телевизију Н1 навео и да му није жеља да тај пољопривредни комбинат купи мимо правила тржишне утакмице.

„Поред грађевинарства, желимо да наша породица уђе у област пољопривреде, то јест аграра. Та агроиндустрија, коју никад нисмо радили у животу, то није наш бизнис, али позвали бисмо Холанђане, Израелце, људе који су најуспешнији у томе, да направе нешто и врате углед ПКБ-у. Он је за себе рекао да је „српски Трамп” и да му није жеља да купи фабрику за три долара или да му власт поклони нешто. „Нисам ја из такве породице.

Ја нисам ништа приватизовао у овој земљи, све смо из темеља направили сами своје”, казао је Карић. Карић је демантовао медијске наводе да је љут на председника Србије Александра Вучића и додао да би му била част да се види са њим, али како је рекао, нема такву прилику. „Па ја сам последњи човек који сме да помисли да се љути на председника, а не да се стварно љути. То је незамисливо”, казао је Карић.

Бета, Политика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Арапске инвестиције у пољопривреду: Ал Равафед измирио обавезе, држава и даље на губитку

Београд – Компанија Ал Равафед, у већинском власништву истоимене фирме из УАЕ, ...

(Фото: Н1)

Протест радника Застава оружја: „Не“ приватизацији фабрике

Београд – Радници фабрике „Застава оружје“ организовали су на платоу „Код крста“ ...