(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Пољопривредници чекају обећане субвенције за дизел-гориво

Београд – Пред пролећну сетву од пресудног значаја за пољопривреднике била би помоћ државе за набавку дизел-горива, али та мера, која се већ дуго најављује, још није усвојена, упозоравају удружења пољопривредника.

Мирослав Киш, председник Асоцијације пољопривредника, рекао је за „Политику” да домаћи пољопривредници не могу бити конкурентни ако плаћају пуну цену евродизела без икакве регресије.

Каже да ратари потроше од 60 до 100 литара по хектару и да је гориво огромна ставка за све произвођаче – у неким случајевима чини 20 до 30 одсто њихових укупних трошкова.

„То што на појединим пумпама, уз агро-картице, добијамо попусте од пет, 10 или 15 динара по литру, није системско решење, већ политика трговаца да се одрекну дела марже. Регресија за дизел-гориво није предвиђена ни у овогодишњем буџету. Иако нам већ неколико година обећавају да ће то бити промењено, већ сумњамо да од тога нема ништа“, каже Киш. Подсећа да се у свим суседним државама набавка горива субвенционише и због тога не чуди што наши производи нису конкурентни на тржишту.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је још крајем јануара да се разматра начин на који би се произвођачима обезбедило јефтиније гориво и да су процене да би цена могла да буде нижа за 25 динара. Међутим, предуслов за то је постојање регистра који би разграничио праве од фиктивних произвођача.

„Сада имамо ситуацију да се од 660.000 газдинстава уписаних у регистар свега 380.000 њих заиста бави пољопривредом. Због тога је важно да се иде на промену система регистрације газдинстава, односно Регистра пољопривредних газдинстава (РПГ), како бисмо могли да разграничимо ко се бави пољопривредом а ко не“, рекао је недавно министар пољопривреде, напомињући да је идеја министарства да свако ко је уписан у РПГ може на свакој пумпи уз електронске картице да купује јефтиније гориво.

Киш, међутим, истиче да уколико постоје истинска намера и разумевање државе да се помогне аграру не треба много размишљати. Пракса постоји у другим државама. „Плави” или „зелени” дизел (гориво намењено пољопривредницима) ослобођен је дела намета, гориво се маркира и пољопривредници га купују у количини која им је одобрена.

„Друге државе препознају да је то модел помоћи пољопривредницима, али не и наша. Ако је акциза 56 динара по литру дизела, јасно је да простора има. Не сумњамо у добре намере министра пољопривреде, али је потребно да се с тим сагласи држава, са Министарством финансија на челу“, каже Мирослав Киш.

Драган Клеут из Савеза удружења пољопривредника Баната изјавио је овим поводом да су пољопривредници у Србији у најтежем положају у региону. Због тога је њихов захтев да се директне субвенције повећају, као и да дизел-гориво буде доступније произвођачима.

„Смањење цене за 10 или 15 одсто не значи ништа, јер такав попуст већ добијамо на пумпама када узимамо веће количине горива. Потребно је да се одрекну акцизе као и у другим државама, ако већ немају више новца за субвенције из буџета“, каже Клеут, додајући да пољопривредници из БиХ, рецимо, литар дизела плаћају око 70 динара.

Ивана Албуновић / Политика

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Алесандар Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић поручује: Ако немате пара за гориво немојте ни да возите ауто!

Београд – Поскупљење горива је горућа тема ових дана у Србији, јер ...

Барикаде малинара у Пријепољу (Фото: Tanjug/ Edib Tahirovi)

А веровали су Вучићу, прошли горе од пензионера: Картели убили малине

Београд – Малинари опет прете протестима. Најављују да ће у петак изаћи ...