(Фото: Тинксток)
(Фото: Тинксток)

Пољопривредници незадовољни, траже већу помоћ, или…

Београд – Независна асоцијација пољопривредника Србије саопштила је да од Министарства пољопривреде тражи повећање субвенција, односно директних давања по хектару.

То је, како је истакнуто, начин да се повећа конкурентност домаћег аграра.

„Прошла пољопривредна година била једна од најтежих за пољопривредне произвођаче. Оптерећени смо дуговањима, кредитима, а своје пољопривредне производе које смо оставили на чувању нисмо у могућности да продамо, јер нема интересовања на тржишту“, наводи се у саопштењу Управног одбор Асоцијације.

Подсећају и на, како је истакнуто, неиспуњено обећање министра пољопривреде да ће у пролеће 2018. године имати регресирани дизел за пољопривреду.

„Сада нам то обећавају за јесењу сезону, без јасно изнетог плана о обухвату и механизму субвенционисања“, наведено је у саопштењу. Оцењено је и да је било неправилности у конкурсу за коришћење средстава из ИПАРД фондова ЕУ.

„Јавни позив и правилник за ИПАРД изашао је 25. децембра 2017, а водич 19. јануара 2018. што значи да су се у току позива мењала правила конкурса. То скраћује време трајања конкурса, пољопривреднике доводи у заблуду и компромитује како државне органе, тако и процес европских интеграција у очима грађана Србије, а посебно пољопривредних произвођача“, прецизира се у саопштењу.

Асоцијација од државе тражи и да се рок за давање државног земљишта у закуп продужи са једне на најмање три године, како не би долазило до смањења агротехничких мера и губитка плодоред, а производња била предвидљивија.

„Учешће на лицитацији у првом кругу треба омогућити само пољопривредним газдинствима чији су носиоци обвезници ПИО фонда пољопривреде и имају измирене обавезе по основу јавних прихода“, наводи се у саопштењу.

Траже и ограничење максимума површина које може да закупи једно пољопривредно газдинство на 50 хектара, чиме би се, наводе, добио већи број корисника државног пољопривредног земљишта, али и економски ојачала мала пољопривредна газдинства и млади који желе да почну да се баве пољопривредом.

„Међу чланицама НАП Србије и пољопривредницима присутно је велико незадовољство, које смо спремни да искажемо на протестима уколико Министарство пољопривреде у најкраћем року не одговори на потребе пољопривредника и тиме спречи даљу пропаст наших газдинстава“, пише у саопштењу.

Бета

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Јура

Списак компанија које су добиле субвенције из буџета Србије за запошљавање

Београд – У прилогу је списак страних компанија, илити робовласника, које су ...

(Фото: Sputnik/ Vitaliy Timkiv)

Задруге – сигурност за пољопривреднике

Горњи Милановац – У Горњем Милановцу земљорадници су све свеснији да су ...