(Фото: АП)
(Фото: АП)

Русија: Могућа забрана увоза воћа и поврћа из Србије

Москва – Русија би могла да забрани увоз воћа и поврћа из Србије због могућег реекспорта јабука из Пољске, преносе РИА новости. Српским властима дат је рок од десет дана за додатна објашњења о порасту извоза јабука на руско тржиште.

Јулија Трофимова, портпаролка „Роселкознадзора“, руског тела за надзор увоза пољопривредних производа, рекла је за РИА Новости да би могао да буде забрањен увоз „свих биљних производа“ из Србије.

Током викенда, „Роселкознадзор“ је објавио извештај у којем се наводи да је забележен знатан пораст извоза јабука из Србије у Русију, па је од колега из Србије затражено објашњење.

„Сумњамо да је реч о реекспорту, највероватније пољских јабука“, рекла је Трофимова.

Ипак, Трофимова је напоменула да то не могу да сигурношћу да кажу јер чекају реакцију из Србије.

„Сматрамо да је десет дана довољно да из Србије добијемо одговор. Уколико га не добијемо, леди забрана увоза“, навела је Трофимова и додала да се забрана не би односила само на јабуке већ на „све биљне производе“.

После све чешћих извештаја о покушајима да се „заобиђе“ ембарго на увоз пољопривредних производа из земаља чланица Европске уније, руске власти ограничиле су увоз воћа и поврћа из Украјине и Албаније, затим меса и поврћа из Молдавије, као и увоз меса из Црне Горе.

У Министарство пољопривреде није стигло упозорење

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић каже да није добила никакве званичне информације Русије да се сумња да је повећан извоз јабука из Србије на руско тржиште, преноси Бета.

„Нисмо добила никакве информације нити су нам упућени захтеви и тражени било какви рокови. Верујем да су само у питању наводи медија, али у сваком случаја је добро да се појача контрола и да се евентуални проблеми на време санкционишу и казне они који су у томе учествовали“, рекла је Богосављевић Бошковић новинарима.

Министарка не искључује могућност да је неко, „упркос свим напорима и мерама предострожности“, фалсификовао фитосанитарни сертификат и под тим фалсификатом извезао робу у Русију.

Указала је да ће, уколико је то тачно, надлежне служе Србије и Русије то испитати, а евентуалани починиоци ће бити кажњени.

„По информацијама Министарства пољопривреде, извоз јабуку на тржиште Русије прошле године повећан је за око 40 одсто у односу на 2013. годину“, рекла је Богосављевић Бошковић и додала да је уверена да је раст извоза резултат преусмеравања са других тржишта на Русију.

Министарство пољопривреде, истакла је, има добру сарадњу и редовну комуникацију са службама Русије и да свакодневно комуницирају, с циљем да се поштују извозне процедуре и стандарди квалитета пољопривредних производа.

„Ми смо нашим колегама у Русији доставили тражене податке о обиму прозводње воћа и поврћа, и по тим подацима јасно је да су наши извозни потенцијали далеко већи од количина које смо у прошлој години пласирали на тржиште Русије“, рекла је министарка.

Подсетила је да је, са циљем да се поштују одговарајуће извозне процедуре, направљен и систем најаве извозних пошиљки воћа и поврћа из Србије ка Русији, уз фитосертификате.

Србија тако унапред Русији шаље фотокопије сертификата да би се спречиле евентуалне злоупотребе и њихово фалсификовање.

Љајић: Хитно проверити све извознике

Огласио се и министар трговине Расим Љајић, који је за Новости рекао да свака сумња на евентуални реекспорт јабука у Русију мора хитно да се испита.

Не смемо дозволити да се због једног или два извозника угрози Споразум о слободној трговини са Русијом, истакао је Љајић.

Паралелено, провериће се ко су наши извозници, колико их има и које количине јабука одлазе из Србије, рекао је Љајић и најавио састанак са руском страном по том питању.

„Не треба унапред искључити ниједну могућност и до каквих год информација дођемо, саопштићемо их партнерима. Од Руса нема разлога да било шта кријемо. Контрола наших граничних и царинских служби већ је појачана, јер је ово други пут од почетка године да се износе сумње у реекспорт“, рекао је министар.

Љајић је подсетио да је у јануару фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде комуницирала са руским заводом и да је договорено да ће се радити на спречавању евентуалног реекспорта.

РТС

12 коментара

 1. Чуј због реекспорта из Пољске… Зар они нису чули да је Пољска древна срБска земља? Као уосталом и пола тренутно окупиране Европе? Све је то срБско воће! Као такво га и извозимо.

  • KOKOSARU,LOPINO KOMUNJARASKA……..ne jedi govna budalo.

   • Продане душе могу да ми пуше 😉

    • POGANI POTOMKU,PSECI GOVANA….CRVENA LOPINO KOMUNJARSKA…..jadni bezbozni ateisticki smradu…tek ce da puskarate……pravoslavni.

     • Šumadinac, popij lekić… Mnogo si bre bolestan…. Brukaš bre Šumadiju. Verovatno si i ti neki od gomile Arnauta koji su okupirali ove krajeve

     • Није Арнаут, он је српска продана душа (подједнако нас брука додуше) из Русије која је нашла за сходно да оданде соли памет овим дубокоумним коментарима.

      Забрани му да каже реч „црвено“ и „говно“ и он јадан више неће знати да бекне.

      Јебига, успавао се кад је Бог делио памет.

      Али нека се нервира – уз мало среће, стрефиће га шлог.

 2. Банкстерска касирка костић је својевремено шверцо шећер из БиХ ( кршио законе Србије ), препакивао га у шећеранама које добио за џабака и врћо исти у ЕУ по дуплој цени. И? Када је ћорава работа проваљена од ЕУ ( дакле НЕ од Срб. ), костић је награђен хотелима на Копу, а пошто је глуп за туризам и сваки други поштен рад, он и његове пајде су измислили „бизнис“ туризам који се опет и ОПЕТ финансира из џепова опљачканих и нерођених грађана Србије ( буџета који се зеленашким зајм. пуни ). Дакле зна се Ко и зашто злоупотребљава свачије поверење јер им је светао само новац, све за новац, новац ни за шта… ПОЧИЊЕ „СРПСКИ ДАВОС“ НА КОПАОНИКУ ГДЕ СУ СКУПИЛА ГОМИЛА ГЛАВНИХ ЛОПОВА КОЈА ЈЕ ОЈАДИЛА И УНИШТИЛА СРПСКУ ЕКОНОМИЈУ!

  од satelit на 4. март 2014.

 3. Uvoce od neprijatelja Rusije (Poljaka) jabuke , prepakuju i izvoze Rusiji. U tom slucaju Rusija treba da tretita Srbiju kao neprijatelja -posto radi za neprijatelja Rusije. Koje licemerstvo Srbije-podguznih zidovskih muva.

 4. Mene ne cude raznorazni nepristojni, prostacki i komentari puni psovki. Savkojaki ljudi salju poruke. Cudi me redakcija ovih novina koja bez imalo kulturne cenzure objavljuje takve komentare. Sta glavni urednik i ostali zaposleni novinari u ovim novinama zele da postignu s tim? Zaista mi nije jasno. Mozda redakcija moze da objasni?

 5. Zovite svaki cas svuda u Moskvu u ambasadu trazite da Rusija uvede najstrozije sankcije Srbiji i narod ce tek onda ustati. Jabuke iz poljske meso iz PM i sta sve krijumcare kriminalci banditi homosexualci na vlast u srbiju . Mi ih mozemo zaustaviti . Rusijo uvedi sankcije .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Имао дуг од 4РСД за који није знао – одбијен му кредит за кола

Београд – Сечена картица, намирени минуси, кредити и званично затворен рачун у ...

Александар Павић Фото: Спутник.рс)

Да ли је самит Трампа и Путина оправдао очекивања – А. Павић, О. Кесић (Видео)