(Фото: Фонет/Иницијатива)
(Фото: Фонет/Иницијатива)

Само за струју 2,5 милиона динара

Београд – Високи трошкови новогодишње расвете у Београду су били потпуно нерационални и непотребни а уложена средства су великим делом могла да буду искоришћена на далеко бољи и кориснији начин, сматра стручна јавност.

Подсећања ради, постављање новогодишње расвете у главном граду Србије почело је 29. септембра а светиљке су први пут укључене 4. новембра. Према речима Синише Малог, градоначелника Београда, у набавку новогодишње расвете уложено је око 150 милиона динара, а трошак за струју износи око 2,5 милиона динара. Оно што је занимљиво јесте то што је њено уклањање у централним градским улицама почело тек пре неколико дана.

„Потпуно је јасно да је као и у случају најскупље јелке на свету, цена новогодишњег осветљења у Београду енормно висока. Другим речима, грађани су тај декор из свог џепа платили „папрено“. Очито је да је цена новогодишњег осветљења висока, зато што се неко у њу уградио како би зарадио. Једном речју, сасвим је извесно да је у питању нерационално и бахато трошење новца грађана главног града Србије“, каже за Данас Жељко Веселиновић, председник Удружених синдиката Србије „Слога“ и новоизабрани одборник Скупштине града Београда.

Према његовим речима, новац који је градска управа дала на осветљење Београда током празника могао је да се утроши знатно корисније.

„Има сијасет паметнијих начина да се потроши толики новац уместо да се непотребно баци на украсно осветљење града. Примера ради, градска управа је та средства могла да одвоји за решавање социјалних питања, да га усмери како би се грађанима повећао квалитет живота, да улепша делове града где се окупља омладина и други Београђани и слично. Тај новац је једноставно могао да буде утрошен за нешто дуготрајније, опипљивије и важније за грађане од новогодишње расвете“, истиче наш саговорник.

За њега је спорна и дужина трајања новогодишњег осветљења.

„Постављање новогодишње расвете има своју сврху. Сасвим је нормално улепшати град за Нову годину, како би се људи осећали пријатно, у складу са празничном атмосфером. Међутим, у развијеним градовима осветљење се склања најдуже месец дана од постављања док су у Београду светиљке гореле пуна четири месеца, што је потпуно бесмислено. Због тога је плаћен непотребно велики рачун за утрошену струју.

Потпуно је јасно да је новогодишње осветљење горело толико дуго јер је била реч о маркетиншком и пропагандном трику власти пред изборе за Скупштину града Београда који су одржани 4. марта. Другим речима, владајућа већина у Београду је и на тај начин планирала да „намакне“ још по који глас на изборима“, каже Веселиновић.

Експерт за енергетику Војислав Вулетић такође сматра да је дужина трајања празничног осветљења претерана.

„Понашамо се као да је економска ситуација у Србији таква да нам је само до славља и пригодног празничног украшавања. Новогодишња расвета никако није смела да буде толико дуго постављена. Другим речима, није постојао ниједан разлог да се она не уклони већ после православног Божића. Новац који је потрошен за њено постављање је претерано велики и могао се утрошити знатно корисније, примера ради за повећање ефикасности рада одређених градских служби, што би у потпуности било у интересу грађана“, закључује наш саговорник.

Г. Влаовић / Данас

4 коментара

  1. А јелка циганска, колико милиона она кошта?

  2. Анархиста

    Све ће то народ позлатити (платити)

  3. А ја мислио нормално да јелка до марта стоји у центру … Оно јес колико је коштала могла је и до следеће Нове ….Дали су толке паре за струју и разне проценте, а ђубре не могу да покупе по Београду. Удависмо се у ђубрету, личимо на касабу у средњем веку …

  4. али, то и није српска нова година?!?

    заштно нема на Божић паљење бадњака у центру БГ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Брука: Човек демонстрантима претио да ће их силовати а ево шта је полиција одговорила?

Београд-Неформално удружење грађана „Савски насип“ организовало је неколико протестних шетњи на Савском ...

Због Мундијала може, због горива не: Градска власт у Београду блокирала центар града

Београд-На друштвеним мрежама су поново најављивани протести и блокаде због поскупљења горива. ...