Наши грађевинци на градилишту у Сочију (Фото: Новости)
Наши грађевинци на градилишту у Сочију (Фото: Новости)

Сочи: И Срби дижу град из бајке

Наши грађевинци на градилишту у Сочију (Фото: Новости)

Наши грађевинци на градилишту у Сочију (Фото: Новости)

Сочи – Готово сваке недеље, у зависности од добијања радних дозвола, из Београда за Сочи полеће авион са српским градитељима. Сочи, домаћин Зимских олимпијских игара 2014. године, данас је највеће европско градилиште. Најтоплији град у подножју Кавказа, који излази на Црно море и у којем живи 400.000 становника и 100 националности, убрзано се мења.

На неким спортским објектима грађевински радови трају непрестано, други већ организују пробна такмичења. Гради се инфраструктура, измешта пруга, ничу хотели и аквапаркови, реновира пристаниште.

Ради се даноноћно, иако је до почетка Игара још годину и по дана (почињу 7. фебруара 2014). До Олимпијаде биће изграђено 235 објеката, од којих 11 олимпијских, са 88.000 места.

Стадион у облику Фабержеовог јајета, архитектонско чудо, моћи ће да прими 25.000 посетилаца. Спољна опна стадиона је прозирна и кристална и током дана се стапа са околним пејзажем. Опна симболизује двојаку природу Сочија – морску обалу и планинско залеђе.

Руски грађевинари посебно су поносни на ледену дворану „Бољшој“, Олимпијски стадион „Фишт“, дворце зимских спортова „Ајсберг“ и „Лауру“, скијалиште и комплекс „Роза Хутор“.

У току је изградња око 100 хотела и саобраћајне инфраструктуре. Уређује се 150 километара скијашке стазе. Изграђена су и 654 километра гасовода, од којих део од Џугбе до Сочија у дужини од 151 километра “иде” по дну мора.

„Поштују се сви рокови градње, али предстоји још много посла“, каже Дмитриј Чернишенко, председник Организационог комитета „Сочи-2014“, уверавајући да ће зимске игре у Сочију бити незаборавне.

У град бању са прелепим вртовима и ретким растињем, који су обожавали и цар Петар и Стаљин, а обожава га и Путин и у њему најрадије прима госте из света, Руси улажу – пет милијарди евра! За инфраструктуру и грађевинске подухвате из државног буџета финансира се 40 одсто, остало су приватни инвеститори.

Радове изводи више од 50.000 радника, а међу градитељима су и ужичке фирме „Путеви“ и „Јединство“. Укупна вредност посла за српске грађевинаре је 756 милиона долара. (?)

„Градимо пола милиона квадратних метара хотелског и пословно-стамбеног простора“, каже Лазар Цицварић, технички директор „Путева“ Ужице.

„Ангажовали смо 3.600 радника, а до краја године упослићемо још хиљаду.“

Плата радника је од 1.000 до 2.000 долара, а, како каже Цицварић, за рад у Сочију добро су дошли стручни и вредни радници и архитекте.

„Рокови су кратки, проблема има, радимо у три смене, али ћемо објекте предати на време“, уверава Цицварић.

Осим радне снаге, захваљујући “Путевима” Ужице, на градилиштима широм Сочија много је и српског грађевинског материјала.

„Циљ нам је да што више српских фирми пласира своју робу на овом делу тржишта Русије“, износи Цицварић.

„Увезено је 7.000 тона српске цигле, увозимо домаће блокове, намештај…“

Штафета до космоса

Разрађена је и маршрута штафете олимпијске ватре и сигурно је, како најављује Дмитриј Чернишенко, да неће проћи без рекорда: штафета ће трајати 123 дана, биће ангажовано 14.000 људи да је носе, олимпијска ватра ће обићи све руске регионе, и Бајкалско језеро, врх Елбрус, а и – космос.

3 коментара

  1. I f1 staza ce biti u sociju .. verovatno je u toku izgradnja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Београдски рулет – преко и око градилишта

Београд – Пуцање цеви на градилишту на Славији, па у Сремској. Повређивање ...

Лавров: Хашки трибунал требало је давно затворити

Сочи-Међународни трибунал за бившу Југославију одавно је требало да буде затворен, јер ...