Срби хрле у Немачку: Ово је друга страна медаље

Београд – Неговатељи из Србије и других земаља Балкана и источне Европе у Немачкој раде за мање новца и под горим условима него домаћи радници, пише у једној студији.

Уз то су често мета дискриминације и расистичких увреда.

Последњих година се често говори о такозваним дефицитарним занимањима у Немачкој и с тим у вези о неговатељима старих особа.

Прогнозира се да ће стотине хиљада њих недостајати демографски све старијој Немачкој у наредним деценијама. Из Србије је у ову земљу дошао релативно велики број неговатеља са потребним квалификацијама, чијим радом су послодавци углавном задовољни.Но, то „задовољство“ не мора бити мотивисано само квалитетом рада, већ и издржљивошћу у односу на (боље плаћене) домаће неговатеље. Тако је сасвим уобичајено да се на интернет-сајтовима за посредовање у запошљавању радне снаге неговатељи из Србије рекламирају текстовима попут овог: „Пошто су просечне плате у Србији и читавој Источној Европи знатно мање него у Немачкој, при њиховом запошљавању су трошкови битно мањи него у случају 24-сатне неге за коју би било задужено немачко особље.“

Расизам и дискриминација

Но, најновија студија фондације „Ханс Беклер“ показала је да неговатељи из Источне Европе не само што раде под лошијим условима од својих немачких колега, већ врло често морају да трпе расистичке и дискриминаторске примедбе и понашање пацијената или чланова њихових породица.

Када је реч о условима рада, студија је показала да такви неговатељи много чешће од немачког особља раде прековремено без накнаде, да чешће преузимају на себе и чишћење просторија и да су по завршетку радног времена много више исцпрљени од немачких колега.

Што се тиче дискриминације, она се највидљивије испољава у виду ксенофобичних коментара, ниподаштавања, па и физичких напада особа које се негују или чланова њихових породица на неговатеље из Источне Европе.

У Шведској много боље

У фирмама које запошљавају неговатеље нормално је одржавање редовних састанака на којима се утврђује план рада и решавају проблеми. Радници из Источне Европе много ређе учествују на таквим састанцима. Само 14 одсто њих преноси да сваког дана присуствује састанцима са својим претпостављеним, док је то случај са 27 одсто немачких неговатеља.

Ауторка студије Хилдегард Теобалд каже да су за то криви и расизам и предрасуде. Она је током протеклих осам година испитивала услове рада неговатеља у Немачкој, Шведској, Јапану и другим земљама. Према њеним речима, посебно оштар однос према неговатељима страног порекла је забележен у Немачкој. У Шведској, на пример, такво нешто је присутно у много мањој мери.

Фондација „Ханс Беклер“ предлаже да се у фирмама овај проблем најпре идентификује и да се њиме интензивније позабаве заступници радника, као и сами послодавци.

Дојче веле / Саша Бојић

7 коментара

 1. Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

  Срби хрле у Немачку:

  Ne moraju više…………počeo sam uvoziti nemačka govna………mogu jesti i u Srbiji……….!!!!!!!!!!

  CENE:

  Za prozapadne Srbe……….50 evra po kutlači

  Za akademce………………..30 evra po kutlači

  Za euro-fanatike…………….25 evra po kutlači

  Poseban popust imam za……….književnike, slikare, muzičare, glumce i sličnu fukaru………..15 evra po kutlači

  Za sirotu-raju………………..besplatno

 2. Права си свиња. Ти неког да храниш говнима, а сам си препун истих, давиш се говнима и у говнима.
  Још мислиш да ти је то нешто духовито и паметно, или ништа друго не знаш па понављаш.

  Отишли људи да раде, да зараде за живота, за себе, за децу, да се прехране и преживе. Шта ту има смешно, дегенерику.

  • Krvnik + plen + slegnuta prašina = GOSPODIN

   Mnogo ti 50 evra po kutlači…………pa si besan………..???????????

   Smanji ću ti na 15………jer si mi prijatelj……..a i surfer………….!!!!!!!!!!!!!!!!

   Отишли људи да раде……….a ovde su krali, palili i pucali…………!!!!!!!!!!!!

   Kad se srpstvo nije moglo mazati na hleb…………odoše kod ubica……….ko jebe Srbiju i njeno podizanje………..!!!!!!!!!!!!

   ZNAM DA SE NE RAZUMEMO………..ALI……….STRPLJIV SAM………DA PSIHOPATI PRIČAM O MORALNOSTI………!!!!!!!!!!!

 3. Потпуно разумем Германе. Они су изгубили календар и незнају да је Стаљин улазио у Берлин, те да им је Руја заводио ред једно 50 година. Говнари Швабски мисле да су им Словени стигли вагонима као 41. Мало сте се ујебали. Само стрпљиво, те бакице и декице полаку путују, наћи ће се неки да остави по неки тестамент, неку фабричицу и да тако та имовина пређе у наше руке. Само стрпљиво и лепо са тим људима. Стари људи су као мала деца. Знају Германи јако добро шта их чека. Полако нестају, а кад изумиру онда некоме морају да остави. Овако мање болније кад остављају Словенима него Авганостанцима, Сомалијцима, Мароканцима,…

 4. Meni su ti ljudi bili zanimljivi idu da rade najgore poslove po tim zemljama a u Srbiji moze da se za relativno mala ulaganja napravi posao koji ti donosi najmanje 1.000 evra mesecno sto je kao 3,4 hiljade za neke od jacih zapadnih zemalja,ja sam sljakao kao student u SAD za njihov taj minimalac i stiskao se tih godinu dana sa cimierima u 50 kvdrata da ustedimo svaki dolar vratio nesto love ali da sam ostao ne bi se najeo leba,a ovde ulozio u posao sa poljoprivredom i krenulo stalno nadogradjujem,a ovo da cistis bulje nemackim matorcima pa to je ispod svakog nivoa..Shvatam ono kad odes na visokom nivou pa pravis milione zivis na Beverli Hilsu ili Menhetnu sa parkiranih 5 luksuznih automobila,par zenba koje ti ciste nesrecni migranti ali ovo je bzv..Jbg prelom u mozgu treba da napravis..

 5. Cela nemačka je pripadala vedskoarijskim Slovenima a germani su se oduvek udruživali sa semitima i turcima protiv Slovena da bi ih oterali nekulturom i dankom u krvi i gotovo istrebili, a zatim nasadili na njihove korene. I sada se oni igraju ksenofobije na otetoj srpskoslovenskoj zemlji. Oni su sami uljezi u toj slovenskoj zemlji i zato se osećaju nervozno i netrpeljivo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: REUTERS / HANNIBAL HANSCHKE)

Гори у селима око Берлина, људи евакуисани

Берлин – Становници три села недалеко од Берлина евакуисани због неколико шумских ...

Монтенегринима није доста: Нападнути младићи из Србије у Сутомору, један у коми

Бар-Држављанин Србије, С. Н. (28) из Руме, у критичном је стању од ...