Сиромаштво (Фото: Новости)
Сиромаштво (Фото: Новости)

Србија је тренутно најсиромашнија земља у Европи, седма најгора на свету!!!

Зашто смо сиромашни? Зато што смо опљачкани и зато што нема привредног развоја.

О пљачкању Србије и њених преварених грађана овај лист пише већ деценију. Према мојој рачуници у време Милошевићеве деспотије опљачкани смо за 110 милијарди марка, док смо од увођења неолибералног капитализма опљачкани у периоду 2001-2017 око 200 милијарди евра.

Kако решити проблем опљачканог новца? Морају се донети, између осталих сто нових закона, три закона која ће да регулишу ову област : Закон о пореклу капитала у периоду 1990-2017, Закон о конфискацији капитала који је стечен на привилегијама и корупцијом у периоду 1990-2017 и Закон о лустрацији за период 1990-2017, којим ће се доживотно забранити свима који су се бавили политиком и учествовали у пљачкању државе и народа да се баве јавним добром.

Ново тужилаштво, полиција и судство све то морају да спроведу. Неће бити тешко то стручно да се уради, како мисле неупућени, јер је довољно само следити траг украденог новца и све ће се брзо разоткрити, али је пресудно важно да постоји политичка воља да се то направи. Нисмо до данас имали те политичке воље. Kурте и Мурте су се мењали на власти, али нико није смео да донесе законе и спроведе оно што су у предизборним програмима обећавали. Разлог политичке преваре је био једноставан, сви су се бавили политиком да би се брзо обогатили и нису хтели да процесуирају оне пре њих, јер би тако себе довели у немогућу позицију да немају простора да спроведу своје пљачке.

Све се,дакле, завршавало у рекетирању оних лопова пре њих, који су се накрали, па су онда заједнички наставили свој криминални посао. Тако смо опљачкани и пропали. Нису они, да будем потпуно отворен, богати зато што су паметни, вредни, предузимљиви и штедљиви, него су се брзо обогатили на нашој несрећи, јер су олош, битанге, преваранти, лажови и криминалци, који су се докопали власти.Отуда, једини начин да зауставимо ову нашу даљу националну трагедију је да срушимо политички тоталитарни систем, да се похапсе актери наше несреће и да им се заплени и конфискује имовина.То мора да уради нова Влада националног спаса. Без тога, нема напретка. То мора да се уради и због правде за којом толико вапе грађани окупиране Србије.

Имовина која буде конфискована пренела би се у Пензионе фондове, Здравствене Фондове, Социјалне фондове и Фондове за развој, како би се ублажило сиромаштво и заштитило здравље губитника транзиције.Историјски гледано, имали смо доста примера како се нова, народна власт обрачунава са криминалним политичарима и тајкунима. Рецимо, Kенан Еврен је 1980. године извршио војни пуч у Турској и ухапсио је 500.000 људи, док је 230.000 осуђено због пљачкања државе и имовина им је конфискована. Путин је тихим мерама зауздао руске тајкуне, ставио им омчу око врата и ФСБ данас контролише сваког олигарха, који не сме да донесе ниједну одлуку без одобрења Службе. Руски олигарси су само формално, на папиру, власници капитала, док, заправо, читав тај капитал, припада држави и усмерава се на привредни развој и одбрану државе.

Законом из маја 2016 године Руска Федерација је потписала уговор о сарадњи са Међународном финансијском организацијом за прање новца, која ће до септембра 2018.године да достави Москви списак свих руских грађана који имају рачуне отворене по свету. Процењује се да руски грађани имају скоро 4.000 милијарди евра и долара по свету и да ће велики део тог новца морати да се врати у Русију, одакле је годинама изношен. Белорусија је, према мојим сазнањима од пословних људи из Минска, успела да 3.200 локалних тајкуна и криминалаца да процесуира, затвори или неке, најтврдокорније и најлуђе, да ликвидира, како би се спречила даљу крађу државне и друштвене имовине свих грађана.

Министри више воле кеш: Члановима владе драже сламарице од банака

Kинеска агенција ЦРОСС је објавила да је у периоду 2000-2015. године стрељано у Kини 10.000 државних чиновника који су криви за корупцију, док је 120.000 чиновника осуђено на различите затворске казне.

Kрађа државе и грађана у Србији се не може зауставити док се не направи дубоки хируршки рез у нашој пропалој политици. То морају да ураде нове, очишћене и стручне државне институције.

Нисам присталица смртних казни, због крађе државе, али је довољно да држава свим нашим политичарима и тајкунима,према слову закона, конфискује сву имовину и да их једно краће време држе у затвору, ради преваспитавања, затим да их пусте да раде за државу, јер зашто би их порески обвезници издржавали, када они могу своје плате да зарађују док раде државне послове по казни. То је пример осталима, који се боре око власти.Нама треба једна наша државна тужитељка, као што Румуни имају њихову храбру, одважну, паметну, младу и лепу Лауру Kовеси, која је већ процесуирала премијера, пет министара, 16 посланика, 5 сенатора, 90 градоначелника, 32 директора јавних предузећа и 500 људи на управним положајима у држави.

У Србији, према некој мојој процени, треба на тај начин процесуирати око 2500 људи и да тако, строго кажњавајући починиоце и конфискујући им сву имовину, послали поруку свим јавним личностима шта ће им се догодити уколико се одлуче да краду државу и грађане. То мора да се уради како би се заштитила држава од даље пропасти. То мора да се уради, јер не можемо направити неопходно потребан привредни развој са свим садашњим политичким олошем, паразитима и смећем од тајкуна који загађују нашу заједницу и не дозвољавају да се покрене привредни развој у интересу саме државе и свих њених грађана. Пошто држава брани већи интерес свих грађана, у односу на похлепне и личне интересе превртљивог политичког олоша и тајкуна, онда држава има право на овакав начин, да заштити и државу и грађане, има право и обавезу да уведе ред у јавне послове и политику.

Све то могу да ураде само нови људи у политици, који нису учествовали у државном криминалу и који носе у себи моралну вертикалу, толико неопходну за темељни преображај нашег тешко оболелог друштва. Својим личним примером они су дужни да покажу и својим делима какву слободарску и праведну Србију желимо да изградимо. Све ово што сам написао је неопходна потребна претпоставка за отпочињање привредног развоја. Ако се све уради како смо планирали, онда се може задовољити правда и напунити испразнели и покрадени државни фондови, али то неће да доведе до наглог раста животног стандарада. За бољи живот морамо да повећамо годишњи бруто домаћи производ – БДП.

Поједностављено, морамо више годишње да произведемо да бисмо могли да више поделимо. То је свакоме јасно. Не можемо да делимо нешто што нисмо ни произвели. Отуда, мора да се промени економска политика у Србији. Уместо досадашње неуспешне, штеточинске и криминалне економске политике, која нам је однела у спољно-трговинској трговини 88 милијарди евра, која нам је набила спољне дугове на 28,3 милијарде евра, која је унутрашње дугове подигла на 47 милијарди евра и створила такву неликвидност да се не исплати производња у Србији, да предузећа пропадају и привреда има стопу развоја свега 0,62% у ових пет година владавине Великог Преваранта, нова економска политика Владе националног спаса ће бити искључиво окренута покретању домаће производње, расту извоза, супституцији увоза, запошљавању и коришћењу свих слободних капацитета у држави за наш брзи привредни развој.

Наш паметни народ би рекао – политика у се и у своје кљусе!Циљ нове економске политике мора да буде да се данашњи реални БДП од 15 милијарди евра, лажно се фалсификује да он износи 34,4 милијарде евра, подигне на 50 милијарди, 100 милијарди и 400 милијарди евра, колико ће ове године имати Аустрија, која нема боље економске претпоставке од Србије за толики БДП, али која има економску политику већ деценијама која је подређена расту БДП. Значи, Аустрија, узимам сада њу за пример коме морамо да стремимо, није богата зато што тамо раде дивови јунаци и Ничеови надљуди, него зато што је Аустрија одлично организована држава и што води ефикасну и рационалну економску политику.

Kо може да покрене српску привреду и да оствари двоцифрене стопе привредног развоја, ко може да запосли и преквалификује 3,4 милиона људи у Србији и да повеже све Србе и грађане Србије из расејања да се укључе у наш привредни препород, у наше бекство из апатије, безнађа, малодушности, сиромаштва и беде, тај нека влада.Покажите нам на расту БДП-а и кроз наш празни новчаник да живимо боље и слободно владајте. Нема демократије са празним новчаником! То је заблуда демагога!

Kо напуни новчанике грађанима и ко им обезбеди пензије од 1.200 евра и просечне плате од 2.500 евра, тај је остварио резултате и тај може да нам прича да је успешан. Све остале приче су испричане! Доста, бре, више паламуђења политичког олоша! Србија има све ресурсе да може брзо да се развија.

Бахати напредњак Боске: Док народ гладује он купује лимузину од 17.000 евра

Можемо се спасити сиромаштва само ако будемо сложни у заједничком раду на спасу државе и грађана. Група стручњака окупљена око Програма за спас Србије ће показати којим путем Србија мора да иде уколико желимо да изађемо из ендемске сиротиње. Морамо да зарадимо бољи живот свих грађана. Могу бољи живот грађана да зараде само стручњаци који знају да праве паре на тржишту. Не могу они који нас сваког месеца задужују и који су нас довели до банкрота.

Ове године морамо да платимо 2,5 милијарди евра само камате. Не може се из дуга градити бољи живот. Паразити политичари не знају на тржишту да направе новац за државу и грађане. Морају на чело државе да дођу пословни људи од угледа, знања, искуства,који имају светске референце и који ће,на ресурсима Србије, брзо створити двоцифрене стопе привредног развоја. То не могу естрадни економисти, јер они ништа не знају о тржишту и пословима. То не могу професори универзитета, јер никада нису радили на тржиштима.То морају да буду професионалци који знају да играју на тржишту и који могу да носе велику игру.Ми имамо те људе! Они живе у Србији и расејану. Они су способни да препороде Србију.

Основа за наш брзи привредни развој је : наши успешни пословни људи који имају светске референце,њихово знање, искуство, радне навике и контакти по свету, велика жеља грађана Србије да живе животом достојним цивилизованог човека, 4,6 милиона ха најбоље обрадиве земље на свету, неискоришћена рудна блага, искоришћеност капацитета домаће индустрије са свега 15%, огромна унутрашња тражња која може да покрене домаћу производњу, постојање домаће валуте динара и сопствене Народне банке, могућност запошљавања и преквалификације 3,4 милиона радно способног становништва, девизне резерве од 10 милијарди евра које треба ставити у функцију привредног развоја, сива економија која, према процени мога колеге Драгана Радовића, може да донесе, уколико се стави у легалне канале и спречи организована пљачка државе и грађана, преко 8 милијарди евра годишње, девизна штедња од 8,6 милијарди евра, обавезна резерва банака 1,2 милијарде евра и непласирани капитал банака од 1,1 милијарда евра, уштеде у садашњем буџету могу, рационалном организацијом државе, да нам донесу 1,8 милијарди евра одмах капитала за пласман у производњу, супституцијом увоза сваке године може да се уштеди око 2,4 милијарде евра и да се усмери на куповину домаћих производа. То су све унутрашњи ресурси!

Нема потребе да се задужујемо! Морамо одмах престати да се задужујемо! Прихватамо да вратимо све узете кредите и да платимо камате, али тражимо репрограм дугова од поверилаца, јер је вођена економска политика која је довела Србију у банкрот. Подвлачимо црту! Никоме више не дајемо бланко поверење! Никоме више на реч не верујемо! Верујемо само – оствареним делима! Верујемо само резултатима! Нема више политичког блебетање и баљезгања! Политичари нам више уопште нису потребни.

У електронском добу политичари су застарела и расходована роба. Kо сматра да му требају политичари нека их он плаћа из свог буџета. Грађанима Србије требају професионални менаџери, које ћемо квартално пратити у оствареном раду и који ће на крају године предати завршни рачун о оствареним резултатима. Ако нисмо задовољни са завршним рачуном, ако је могло боље, мењамо менаџере сваке године. Не требају нам избори. Завршни рачуни одлучују ко остаје, а ко наставља даље. Менаџери раде на провизију од остварене реализације. Нема корупције! Нема крађе! Нема криминала!

Они који су способни воде државу и зарађују и за државу и за грађане и за себе. Тако сви усаглашавамо интересе. Не може неко да зарађује, док други губи. То време је прошло. Настаје ново доба!

Улазимо у доба вештачке интелигенције, потребни су нам стручњаци који могу да направе БДП 400 милијарди евра годишње. Можете ли то да направите? Ако можете – изволите! Уђите у утакмицу! Покажите шта знате! Сиђите са трибина на терен! Изволите – на тржиште! Немојте ништа да нам причате! Покажите шта знате! Створите двоцифрене стопе раста! Покрените привреду Србије! Ако , пак, не знате, онда – умукните! Не можемо више да вас слушамо! Грађани траже само резултате! Изволите! Сви имате прилику! Поклоните се и почните!

Бранко Драгаш, таблоид

5 коментара

 1. Господине Драгаш ви тврдите да је Србија најсиромашнија земља у Европи. Да ли ви гледате уопште ТВ , где ΛV свакодневно нама отвара очи и уши како нама је све боље и боље, плате и пензије, већ је прогласио, да су веће но икада, да по степену развоја смо водећи на континенту (можда упоређује са Антартиктом), да незапошљеност пада испод 10%, ако већ није нула. Ја сам оберучки гласао за њега и сада ви ме убеђујете да сам погрешио, можда сам. Расправа о повећању плата и пензија од почетка 2018. год донекле вас потврђује, како стоје ствари ви ће те бити у праву. Гужва око контејнера смећа, умирања од глади, убиства и самоубиства скакањем кроз прозор јер је гладни човек лакши и лакше се пење да би услед земљине теже лакше и пао. Та ТВ која нам eмитује бајколажи, хвалоспеве и лажи треба да сними фрижидере грађана који их имају, имају их и држе их без намирница и хране, али су ипак пуни, ваздухом, а за то власници нису криви, јер још увек нас окружује ваздух и он је бесплатан. ТВ такође снимају монологе ΛV, а требало би да сними крчање празних стомака гладних његових гласача, које много воли власт, бар тако кажу. Постоји изрека да су овце много глупе, ако једна крене у провалију оде цело стадо, то се десило недавно у Турској. Ми смо другачијег кова, а каквог? Беда, јади и глади то наше вође не интересује или не виде. Како ствари стоје, путевима које гради отвара и проширује ΛV ми нећемо моћи ни пешке да идемо, немамо снаге, остајемо гладни без ње. Надам се господине Драгаш да нисам вас многу увредио?

  • IZBORI: Kad psihopate organizuju......defile.........ometenih u razvoju

   Надам се господине Драгаш да нисам вас многу увредио?

   Je li to onaj „gospodin“……..što je finansirao petooktobarski puč??????????

   Šutnuše ga mafiozi……….a on posta strahovito pametan!!!!!!!!!!!

   Sad se posipa pepelom………i traži nove prevratnike!!!!!!!!!!!!!

 2. СРБИ су најсиромашнији у еу али зато имамо најбогатије политичаре у тој еу.

 3. DA LI TO MOŽE BITI ČOVEK?

  Kako Srbija da ne bude najsiromašnija zemlja? Ljudi na vlasti se ponašaju kao gazde i šerifi zemlje, a lokalni moćnici kao velmoži i sve mogući, samo ljudi ne. “Heroj” članka u “Kuriru” Spaskovski iliti Sosa, čelnik RTB Bor je biološko ili drugo biće najmanje čovek sa osobinama i vrlinama čoveka. On je biće sposobno za preletanje od stranke do stranke, od funkcionera do funkcionera od bogatog mesta do bogatijeg. Njemu nije konkurencija ni gmizavac, ni kameleon, ni ljudski preci. Njemu ni Sloba nije mogao ništa, ali zato je sa Dinkićem, Tadićem i sada sa ΛV radio i radi timski. Uz njihovu pomoć on gazi sve pred sobom, a iza je već izgazio, njegov otkos u privrednoj kosidbi je širok i zahvata sve što vidi i misli da vidi. Ruke su mu toliko široke da uzima sve do čega se dočepa. RTB Bor, za vreme njegove sirove diktature je postigao najveće gubitke, tako da je otpisano dugovanje od devetsto miliona evra, ne plaća struju, rudarsku rentu, a usluge plaća po sentimentalnosti. Sada je dužan 1,1 milijarda evra, kako nedavno izjavi ΛV. Izgradio samo peć za topljenje koncentrata bakra, a trubi da je uzgradio novu topionicu. Pomenuta rekonstrukcija košta koliko i nova topionica i to sve uz zdušnu podršku aktuelne vlasti. Otuđenje para, zlata, bakra je normalna stvar. To su uslovi da Spaskovski bude najjača persona (“tetka” svima na leđa države i RTB Bor, tj. naroda) u Srbiji!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Сиромаштво у Србији (Фото: Новости)

У Србији је јаз између најбогатијих и најсиромашнијих већи него у било којој другој земљи ЕУ и региона

Анкета о приходима и условима живота (СИЛЦ) која се код нас спроводи ...

(Фото: Пиксибеј)

Само Србији не треба: И Швеђани копају злато код Бора

Београд – Борд директора канадске компаније „Невсун“, која је власник истражних права ...