(Фото: Guliver/Getty Images/Thinkstock)
(Фото: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Србији прети гасна криза?

Београд – „Европа је у страху да ће у једном тренутку остати без гаса, али оно што Брисел заборавља је да политику Украјине води Америка, коју је у суштини баш брига шта ће бити с том земљом – Вашингтон само гледа сопствене интересе“, кажу у разговору за Спутњик бивши дипломата Срећко Ђукић и генерални секретар Удружења за гас Србије Војислав Вулетић.

Ђукић подсећа да Европа пред сваку зиму дрхти да ли ће имати довољно гаса, и да то траје још од нестанка Совјетског Савеза. Стратегија извоза совјетског гаса у Европу, каже он, базирала се на изградњи гасовода кроз Украјину и Белорусију, и све до изградње „Плавог тока“ за Турску и „Северног тока“ за Европу, Европа није имала никакву алтернативу гасоводима који из Русије иду преко ове две земље.

„Ако ова зима потраје и Брисел настави да Кијеву гледа кроз прсте, а Украјина настави да с Русијом преко гаса истерује политичке поене, постоји бојазан да се понови ситуација из 2009. године. Мислим, међутим, да се Европа донекле обезбедила, тако што је подигла границу обавезних резерви гаса са 90 на 120 дана, и уколико се те обавезе буду поштовале, мислим да је могуће избећи понављање 2009. У сваком случају, свака зима је непријатна – а нарочито нама који немамо никакву алтернативу сем руског гаса, који стиже преко Украјине и Мађарске“, каже Ђукић.

Да је Србија у незавидној ситуацији, сматра и генерални секретар Удружења за гас Србије, Војислав Вулетић – он подсећа да подземно складиште „Банатски двор“ не може да служи за базно снабдевање Србије, и не може да реши проблем уколико се деси да гас који иде преко Украјине уопште не стигне. Вулетић, међутим, оцењује да се то неће догодити јер, како каже, „иако се Европа прави наивна, њој је све потпуно јасно“.

„Капацитет „Северног тока“ је 55 милијарди кубних метара гаса годишње, што је око две трећине гаса који преко Украјине иде ка Европи, па у целој овој ситуацији мислим да неће бити проблема с обуставом гаса, управо због постојања тог гасовода. Европа такође има развијену мрежу подземних складишта гаса, која могу да покрију тренутак када Украјина, да тако кажем, ’украде‘ руски гас из система“, објашњава Вулетић.

Све се своди на цену гаса

На питање да ли ће, када буде обустављено снабдевање руским гасом преко Украјине, Србија своје потребе моћи да задовољи гасом из европских складишта, Вулетић каже да се на крају све своди на једно питање, а то је цена.

„Када је 2009. године престао транспорт гаса преко Украјине, ми га јесмо добили из Европе, али ’Србијагас‘ неће да каже колико је плаћен. Ми можемо да добијемо тај енергент из европских складишта, али питање је колико ће коштати – јер, у тренутку несташице гаса, свако евентуални вишак продаје по баснословно високој цени“, каже Вулетић.

Као најбољу алтернативу транспорту гаса преко Украјине, Вулетић и даље види пројекат „Јужни ток“. Могућност да тај обустављени пројекат буде обновљен не искључује ни Срећко Ђукић.

„Још од кад су шездесетих година почели први разговори о испоруци совјетског гаса Европи, као и кад су почеле прве испоруке, дакле током седамдесетих, Америка је увек имала непријатељски однос према том гасу – и тако је остало до данас. Међутим, због могућих промена у глобалној политици САД, видим прилику да ’васкрсне‘ и пројекат ’Јужног тока‘ – али до тога може да дође само ако кључне балканске земље буду слободно артикулисале и штитиле своје интересе“, напомиње Ђукић.

С тезом да је руски гас одувек био трн у оку Сједињеним Државама слаже се и Војислав Вулетић — и истиче да Европа има само штету од тога што Америка спречава пласман гаса из Русије европским земљама.

„Европа је сувише зависна од Америке, и у једном тренутку ће због тога испаштати. Плаше да ће у једном тренутку остати без гаса, а заборављају да политику Украјине води Вашингтон, кога је баш брига шта ће бити са том земљом – америчка администрација већ гледа сопствене интересе“, категоричан је Вулетић.

Спутњик

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Агенције)

Вучићу, Србија није ни близу најмање задужених земаља

Београд – Постављање камена темељца за немачку фабрику ZF Friedrichshafen AG недалеко ...

Мундијал (Фото: Sputnik / Виталий Тимкив)

A шта ће албанских 16 милиона наспрам 200 милиона Срба и Руса?!

Политизовање меча Србије и Швајцарске почело је одавно, а кулминирало је тако ...