(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Струја скупља два одсто, цене хране остају исте

Београд – Наплата електричне енергије ове године обара све рекорде. За седам месеци 2017. проценат је био 100,49 одсто, а то значи да су потрошачи уз текуће отплаћивали и старе обавезе.

То је само један од разлога са којим је Србија убедила представнике мисије Међународног монетарног фонда (ММФ) да проценат поскупљења буде два одсто, односно да прати инфлацију, а не седам до 10 одсто колико су ови кредитори тражили. Ово поскупљење неће утицати на цене хране, пића и других производа јер је привреда у своје ценовнике укалкулисала киловате још почетком године.

Од 1. октобра цена електричне енергије биће већа за 2 одсто. Поскупљење је одобрила Агенција за енергетику Србије.

„И после поскупљења електрична енергија ће имати најповољнију цену у региону“, тврде у „Електропривреди Србије“. „То је до сада најмањи проценат поскупљења електричне енергије у Србији којим се само прати инфлација. Минималан раст цене омогућен је захваљујући уштедама, повећању степена наплате и одличним финансијским резултатима у 2016. години, које је ЕПС представила на састанцима са Међународним монетарним фондом“.

У ЕПС истичу да је добар тренд пословања и раст ефикасности из 2016. настављен је и у овој години.

„Проценат наплате ове године износио је рекордних 100,49 одсто, што значи да је наплаћен и део заосталих дуговања“, кажу у ЕПС. „Наплата је повећана за 4,98 процентних поена у поређењу са истим периодом прошле године. Ни у једној претходној години у првих седам месеци није остварен већи проценат наплате“.

Пре представљања резултата ММФ-у, ЕПС доставио све тражене податке који су Светској банци потребни за анализе у вези са одређивањем нивоа потребног повећања цене за гарантовано снабдевање.

„Домаћинство са просечном потрошњом у Србији плаћаће за 68 динара веће месечне рачуне по новим ценама електричне енергије“, показује рачуница ЕПС. „И након поскупљења од 1. октобра, цене електричне енергије по којој ЕПС снабдева домаћинства и мале купце на гарантованом снабдевању биће нижа од економске цене“.

Цене уговорене

Српско тржиште електричне енергије је либерализовано. Велики купци, компаније и фирме са потрошњом већом од 30.000 киловат-сати годишње, уговарају снабдевање и цене по комерцијалним условима.

М. Н. С. / Новости

један коментар

  1. U Srbiji se od ukupno proizvedene struje 26% ne naplati. Tehnički gubici su oko 5% što znači da 1/5 se ne naplati i ne zna se gde je. To je krađa struje. Ko krade?
    https://www.youtube.com/results?search_query=dragan+radovi%C4%87+kradja+struje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Драган Ј. Вучићевић (Фото: РТС)

Вучићевић: Треба бре похапсити ове што блокирају улице

Београд-Информер је данас водио невиђену негативну кампању против грађана који су блокадама ...

Лесковац, Ниш, Врање, Вучје и блокада путева због високе цене горива (видео)

  Овако је то данас било у Лесковцу, Нишу, Врању     ...