(Фото: В. Живојиновић)
(Фото: В. Живојиновић)

Студентима узимају паре за веће плате професора

Београд – Математички факултет ће 20 одсто новца од школарина, које су у уторак повећане за 10.000 динара, искористити за повећање зарада професора.

То за „Блиц“ каже Зоран Ракић, декан овог београдског факултета, и додаје да ће остатак новца бити искоришћен за плаћање комуналија, суфинансирање докторских студија и улагања у зграду.

Математички факултет је за идућу годину најавио повећање цене школарина са 120.000 на 130.000 динара, иако је прошле године школарина на овом факултету већ поскупела са 111.000 на 120.000.

„Садашња школарина је половина онога колико заправо вреди један наш студент. И мислим да тема треба да буду наши најбољи студенти који су на буџету, а не то колико плаћају самофинансирање они што нису довољно учили“, каже Ракић.

Упитан да ли је повећање школарина примерено у време када се лекарима, професорима у школама и другима у јавном сектору смањују плате, он одговара да су издвајања од државе мала и недовољна да покрију све трошкове рада факултета.

Признаје и да се факултети воде логиком тржишта.

„Они код којих расте број заинтересованих кандидата за упис повећавају цене школарина. За 395 места на нашем факултету прошле године се пријавило 1.019 кандидата. То интересовање није без разлога. Наши академци веома брзо налазе посао, диплома је цењена свуда у свету, а сваки квалитет кошта“, одговара Ракић.

Он јуче није знао тачно да каже колико новца од школарина иде на коју ставку, односно колико се тачно улаже у наставу и зграду, али је навео да факултет више нема дуговања за грејање и струју.

Министарство просвете неће дати позитивно мишљење ни за једно повећање школарина.

„Сматрамо да тешку економску ситуацију у којој се налазимо подједнако треба да поднесу сви у друштву“, каже за „Блиц“ помоћник министра Милован Шуваков.

Миљана Лесковац / Блиц

3 коментара

 1. Jos jedan nacin kojim se ubija buducnost Srbije…

 2. Pa bas i nije. Upise se njih 400 u prvu godinu, a trecina (odokativno) bude na budzetu. U sledecu godinu predje njih 200, pa u trecu manje od 100, a diplomira 50.
  Nisu svi stalno na sf, vec u drugoj godini svi su na budzetu. Izuzetno retko se desava da s
  je student sve cetiri godine na sf, a to je samo zato sto ne uci pa ne ne moze da skupi pisljivih 48 bodova za budzet. Bar je tako na mom faksu, koji upisuje vise studenata I daleko je ozbiljniji od PMF-a.

 3. studentima otimaju za profesorske plate,
  Ускоро реформа ПИО фонда и још ниже пензије! penzionerima otimaju za plate vladajucih.
  uskoro ocekujem da kradu jedni od drugih. ne shvataju veleizdajnici da ako nas uniste, nece imati od koga da otimaju. cionisti ce polako da prestanu da daju kredite jer smo vec u duznickom ropstvu, pa nemaju razloga da daju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Блокада саобраћаја (Фото: Принтскрипт)

Правници се огласили поводом блокада: Грађани имају права на окупљање!

Београд – Грађани који протестују незадовољни ценама горива у Србији имају право ...

Калемегдан (Фото: Tourist Organization of Belgrade)

Темплари

Помаже Бог, драга браћо и сестре! Од како се у мају 2016. ...