(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Терају младе са села!

Београд – Млади пољопривредник Срђан Мунић (27) из села Куцура у општини Врбас тражио је од покрајинског секретара за пољопривреду Вука Радојевића објашњење како су дељени бодови на конкурсу за суфинансирање набавке пољопривредних машина, односно трактора.

„Хтео сам само да питам зашто младим људима не дају субвенцију, онима који хоће да остану на селу и да се баве искључиво пољопривредом, али дају људима који раде у државним службама и који се успутно баве земљом“, објашњава млади пољопривредник.

Срђан, који има само 27 година и обрађује око 140 јутара, на конкурсу није прошао, али су новац зато добили Маријан Ристичевић, народни посланик са листе Српске напредне странке и Мирко Пушара, у јавности упамћен по томе што је својевремено као председник општине Бач самом себи доделио 673 хектара државне земље.

„Знало се да је конкурс намештен. Један човек, којем не бих да помињем име, а много је утицајан, рекао ми је да не предајем узалуд папире, али сам се ја негде 50-60 одсто надао да ћу да прођем. Имао сам сву неопходну документацију, на основу својих година добио сам и додатних 15 бодова, али ми није додељено 20 бодова по основу одрживости инвестиције“, додаје Срђан.

Народни посланик Марјан Ристичевић није осећао потребу да објашњава зашто је он добио близу 1,4 милиона динара (око 11.750 евра) за набавку пољопривредне машине. Чак је био бахат према новинарки Војвођанског истраживачко-аналитичког центра када је покушала да добије одговоре од њега.

„На шта ти ја личим, на ДС, да сам намонтирао конкурс? – узвратио је нападом, а потом разговор завршио псовком: „Марш у пи… материну безобразну!““, одбрусио је посланик.

Срђан одговор од покрајинског секретара још није добио, а како се у јавности дигла прашина, реаговао је председник покрајинске владе Игор Мировић, тврдњом да „конкурс није био намештен“.

Држава стално истиче да је пољопривреда развојна шанса Србије и да је неопходно задржати младе на селу. Упитан да ли ће га овакав исход конкурса обесхрабрити да настави да се бави пољопривредом, Срђан Мунић одговара негативно.

„Порука овог и сличних конкурса јесте да треба да се учланим у странку, али ја то нећу. Бавим се пољоприведом такорећи од пелена, још док ме је деда возио у трактору, и то је мој живот. Неће ме обесхрабрити овакав исход, не само овог конкурса, већ и оног за субвенцију биљне производње, где такође пролазе они који раде у државној служби, а пољопривредом се баве успут, али не и они којима је то искључиво занимање“.

Срђан каже да неће напустити земљу, и у преносном и у буквалном значењу, али није сигуран у своје вршњаке који немају његову упорност.

„Десетак мојих другара из села је после Нове године отишло преко границе, углавном у западну Европу, у потрази за послом“.

Гомила папира за четири дана

Конкурс је почетком децембра био отворен свега четири дана, а захтевао је гомилу документације, па су опозиционе партије поставиле питање како је могуће приложити сву документацију на време и да ли су одабрани кандидати имали спремну документацију.

„Ово је најкраћи намештени конкурс у историји конкурсног финансирања“, саопштила је Лига социјалдемократа Војводине.

Укупни износ бесповратних средстава који се додељивао био је нешто већи од 156 милиона динара, а максимални износ бесповратних средстава по једној пријави износио је два милиона динара.

Други се боје

Срђан је преко Фејсбук групе Добра земља која окупља пољопривреднике покушао да анимира колеге да се окупе и поставе питање надлежнима како су додељивана средства.

„Људи се нису придружили. Вероватно се боје. Ја ћу можда сносити последице због мог иступа, али знам да сам у праву“.

Своје уверење да је конкурс намештен није крио ни у писму покрајинском секретару, где је навео да се младим пољопривредницима обраћају само пред изборе, али да они не пролазе конкурсе зато „што немају везу која кошта пола пара од добијене субвенције“.

Ј. Арсеновић / Вести

2 коментара

  1. LOPURDE… POGLEDAJTE IM FIZIONOMIJE …

  2. Маријан Ристичевић, премазан свим бојама. Посланик.
    Заслужио је ову сићу од 10.000 евра, само зато што гласа на звонце Маје Гојковић. Никад није омануо.
    Оно што му као псовали мајку, то ће да наплати скупље, мајка вреди много, нарочито ако је неко псује. Додуше, измислио је да су му псовали мајку, али то је постало истина зато што се његов колега Владимир Ђукановић кривоклео да је чуо псовање са оба уха. Камера није чула ништа. А Маја Гојковић се похвалила својим домаћим васпитањем. Али скупштинским васпитањем, боље и да не причамо даље о Мајином васпитању……….
    Мада Маријан Ристичевић има и неке заслуге, показао нам је фотографију како супруга Шутановца гура паре у брусхалтер полуголе играчице и тако играчицу претвара у роба. Сада, да играчица не би била роб, нико не сме да јој гура паре ни у брусхалтер, ни у гаћице. Па када Ристичевић одгласа на Мајино звонце, онда ће то гурање да буде сексистичко, па према томе ће госпођица госпођа играчица изгубити основно средство егзистенције. Играчица ће псовати људска права, и Ристичевића, наравно за Шутановцем ће жалити. Ми смо већ кувани, можемо само да буљимо како то раде жабе.
    Сада сам се сетио, Можда је она посланик из ДЈБ погледала Ристичевића погледом са стиснутим очима, и стилу као да је рекла: „Море мајку ти ј….“. И то се важи, погледи много говоре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: СНС)

Банда из СНС-а пљачка болесне преко вакцина, отима и препродаје децу

Режим који броји своје последње дане кренуо је у сурови обрачун са ...

Овај видео мора да види цела Србија: Забрањени снимак који плаши СНС!

Посланик Српског покрета Двери Срђан Ного за скупштинском говорницом поставио је неколико ...