Агрокор (Фото: Блиц)
Агрокор (Фото: Блиц)

Тодорић: Са Ђинђићем сам договарао куповину „Фрикома“

Лондон – Оснивач „Агрокора“ Ивица Тодорић је, у интервјуу за Н1, изјавио да је са некадашњим премијером Србије Зораном Ђинђићем договарао куповину „Фрикома“ и да је у Србији пре куповине „Меркатора“ уложио 400 милиона евра.

 

Тодорић сатеран уз зид: Блокиране некретнине и рачуни

 

Тодорић је интервју дао у Лондону, где ће суд 20. априла донети одлуку о захтеву за његово изручење Хрватској због злоупотреба у привредном пословању.

„Када сам се кандидовао за куповину прве индустрије у Србији, дошао сам код надлежног министра и он се насмејао и рекао ми: „Јесте ви луди, па како бих ја вама, Хрвату, овде омогућио да овде инвестира у оваквим околностима““, казао је Тодорић.

 

Он је рекао да га је „након четири месеца назвао неки министар из Србије“.

 

„Вели ми да сам био код њега и да сам хтео да инвестирам и пита ме да ли бих дошао на разговор са премијером Ђинђићем. Ја сам рекао да бих, добио сам термин. Дођем код господина Ђинђића, био је и тај министар, 45 минута смо разговарали. Рекао сам да сам се кандидовао за куповину деоница „Фрикома“ и рекао сам премијеру да разумем да то њима није политички једноставно и питао га дозвољава ли ми да дам понуду, па ако не буде добра ја нећу ниједну реч да кажем. Он се окренуо према министру и рекао му да ако Тодорић да најбољу понуду упакирај му то и има да купи“, навео је Тодорић.

Он је додао да је „требало у таквим условима стварати регионалну индустрију“.

Тодорић је причао и томе како се „посветио „фооду“ (храна) пре 5, 6 година“.

„Не знам сад тачно, али нисам завршио „ретаил“ (продајни ланци). Онда сам се борио око тог вражјег „Меркатора“, направио сам грешку. У Хрватској сам направио одличан ретаил „Конзум“ и у њему направио огромне новце, онда сам кренуо у Босни и у Србији. У Србији сам потрошио негде 400 милиона евра, у Словенији 200 милиона евра“, рекао је Тодорић.

„Мучио сам се, нису ми резултати били добри. Или је требало то да продам или то све објединим. Кренуо сам на „Меркатор“ и то је било доста реално, али ја сам се мучио три године да бих га добио. Морате схватити да је „Агрокор“ потрошио огромне новце да купимо „Меркатор“, борио сам се с њим у Србији, у Хрватској, у Босни, рушио сам му промет, цене, борио сам се. Правио је друге глупости, да би био јачи од мене куповао је у Босни продавнице, па у Србији. То је била борба на смрт, праштали су милиони“, казао је он.

Тодорић је изнео тврдњу да је „на крају успео и направио чудо са тим успехом“.

На питање зашто је потписао „Леx Агрокор“, којим је уведена ванредна управа у тој компанији, он је одговорио да је то урадио „зато што је Н1 телевизија 24 сата преносила случај „Агрокор“ Ивице Тодорића лопова и криминалца“.

„Пратили сте случај, горе, доље, лево, десно. Они (добављачи) су се сваки дан појављивали и доводили су их да би срушили мене и моје партнере“, рекао је Тодорић.

Он је потом изнео и тврдњу да „Агрокор“ није био у проблемима, никаквим“.

На питање о дружењу са покојним председником Хрватске Фрањом Туђманом и о томе „да ли је политика била пресудна да „Агрокор“ овако нарасте“.

„Како? Шта су они мени? Ја сам платио око 200 милиона марака све те деонице које смо куповали у то прво време. Штета је да сам један евро платио. Требало је све да дам у инвестиције. Ја сам овако направио огромну индустрију, замислите да то нисам давао колику би вредност направио. Они су мени продали две фирме, не Туђман, он је ништа“, навео је Тодорић.

 

 

Новости/Танјуг

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Профимедиа)

Шокантне тврдње Ђинђићевог кума: Зорана је искварила моћ, боловао је од цезаризма, а ми смо напредовали пуним гасом у лоповлук

Београд – Драгољуб Марковић некада један од најмоћнијих људи у Србији, владар ...

(Фото: YT/Al Jazeera Balkans)

А може ли Костић да купи „Агрокор“?

Да Матијевић није улагао у свој славонски завичај, инвестиције српских фирми у ...