(Фото: ЕПА)
(Фото: ЕПА)

Топлане дугују 12 милијарди динара за енергенте

Београд – „Грејање ће ове сезоне бити добро и квалитетно. Не очекујемо потешкоће“, најавио је Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике Владе Србије отварајући округли сто „Како ћемо се грејати наредне зиме“ у организацији Балканмагазина.

Према његовим речима радна група за енергетску безбедност је радила анализе преко лета и закључила да су све енергетске компаније, ЕПС, Србијагас, градске топлане спремне за предстојећу грејну сезону.

„Енергија и енергенти су тржишна категорија и набављају се на тржишту. Ако хоћемо стабилну енергетску ситуацију морамо омогућити енергетским компанијама да стабилно послују. Социјални сегмент мора се решавати на друге начине, а не кроз социјалне цене енергије“, оценио је Предић.

Дејан Стојановић, члан Савета Агенције за енергетику и председник Управног одбора Пословног удружења Топлане Србије истакао је да је дуг топлана за енергенте пред ову сезону око 12 милијарди динара, углавном за гас, мазут и чврста горива.

„С друге стране топлане потражују од купаца 20 милијарди динара“, рекао је он. Највећи је дуг за гас 9,4 милијарде динара од чега је 4,3 милијарде главница, а пет милијарди камате.

Процене су, мада нема егзактних података, да се око 600.000 домаћинстава греје на даљинске системе грејања, а још толико на електричну енергију. Око 800.000 домаћинстава се греје или догрева на дрва, а остало отпада на угаљ и нешто мало на нафту.

Зоран Предић се осврнуо на помињање ЕПС-а као највеће топлане као нешто што није добро и оценио да је цео енергетски систем у Србији повезан.

„Очекујемо да компаније буду рационалне и ефикасне. У тим условима нису спорне економске цене, али људима боде очи неефикасност. У ЕУ просек је 0,7-0,8 запослених по једном мегавату, а код нас у неким топланама је два запослена по мегавату“, оценио је Предић.

М. Обрадовић / Данас

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Владимир Ђукановић, звани Ђука Бизон (Фото: Б92)

И Ђука има став о протестима због горива

Београд-Народни посланик Владимир Ђукановић, изјаснио се поводом актуелних догађаја око цене горива ...

За сутра ујутру у 07.00 сати најављен нови масовни протест због цене горива!

Београд-Народе Србије, након успешно изведене протестне акције у протекли петак у 17.00 ...