(Фото: Новости)
(Фото: Новости)

Увозимо косу и перје

(Фото: Новости)

(Фото: Новости)

Београд – Србији недостаје 200 килограма људске косе, 400 килограма корњачевине и китових костију, чак 2.500 килограма птичјег перја и 100 килограма природних сунђера. Све ово се налази на листи робе која је лане увезена из иностранства. Наша земља кубури и са балонима и дирижаблима, које смо од странаца купили прошле године за 17.000 долара, док смо хеликоптере до 2.000 килограма платили 505.000 долара.

Према подацима из Републичког завода за статистику, Србија је у току прошле године највише увозила нафту, гас, аутомобиле и електричне машине. За то је морала да издвоји пет милијарди долара. Ипак, у укупни увоз од 19 милијарди долара ушла је и најразличитија друга роба.

„Прошле године увезено је 100 килограма прашине и праха од драгог и полудрагог камења „, наводе у РЗС. “ Треба нам чак 50.000 килограма конопље и више од 300 килограма детелине. Увозимо 1.000 килограма корала и 400 килограма бикове сперме. У иностранству смо за годину дана купили и чак 25.000 килограма свињске длаке.“

Недостаје нам и најразличитија опрема. Тако смо прошле године из иностранства допремили 8.800 килограма двогледа, 6.600 килограма различитих микроскопа и 2.400 килограма телескопа за оружје.

Можда звучи невероватно, али српска поља немају довољно нане. Зато од странаца морамо да купујемо годишње чак 11.000 килограма. Иако у Србији можемо да пронађемо замену за ову биљку или да је сами више производимо, често нам се то не исплати.

„У развијеним тржишним економијама, увоз је сасвим нормална ствар“, каже Љубодраг Савић, професор Економског факултета. “ Требало би да увозимо оно што је напољу јефтиније или квалитетније, а да производимо робу која може да се прода на тржишној утакмици. Ипак, пошто Србија нема развијену индустрију, већину производа морамо да купимо из иностранства.“

Наметање производње оне робе коју немамо по сваку цену, сматра Савић, нема економску рачуницу.

„Не можемо да натерамо велике купце да набављају робу домаћих произвођача, ако је она код странаца много јефтинија или бољег квалитета“, додаје Љубодраг Савић професор Економског факултета.

Јастози, сипе, хоботнице…

Луксузну храну увозимо и купујемо у тонама, као да имамо швајцарске или немачке плате и као да нам је тржиште бар десетак пута “теже”.

Подаци званичне статистике тако говоре да се у Србији поједе годишње 800 тона смрзнутих, сушених и сољених сипа, хоботница и лигњи. А, папири са царина показују и да смо купили и 16 тона јастога, четири тоне ракова и 1.700 килограма острига и сличних скупих морских посластица.

Колико смо у минусу

Наша земља је у јануару ове године трговала за светом 12 одсто више него у исто време прошле године. Ипак, странци су од нас много мање пазарили него што смо ми куповали из иностранства. Остварили смо дефицит у спољнотрговинској размени 524 милиона долара. Током јануара смо извезли робе у вредности од 882,1 милиона долара, док смо увезли производа за 1.406,7 милиона долара.

9 коментара

 1. А ОДАКЛЕ ДА УВЕЗЕМО ОКО ДВАДЕСЕТ ХИЉАДА МОЗГОВА ,НОРМАЛНИХ ПО МОГУЋСТВУ. НИСАМ НИ ЗНАО ДА БЕОГРАЂАНИМА БАШ ТОЛИКО ФАЛИ СВЕ ДО ШЕТЊЕ ЗА ЗОРАНА!!!

 2. Важно је да су се званични и ови пре њих велеиздајници удворили и прихватили све елементе Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ, тако да је за очекивати да ће за нас дефицит у спољнотрговинској размени бити све већи…

 3. Papiri tj. fakture su jedno a uvezena roba nešto drugo. Ili se zbog nemogućnosti isplate dugova još uvek radi na principu kompenzacije – daj šta daš.

 4. Лазар за Двери и ЕвроАЗИСКУ унију

  – ОВО ЈЕ СЛИКА КРАЂЕ И УНИШТАВАЊЕ СРБИЈЕ ПО ЗАКОНУ !
  – ЛОПОВИ тајкуни који се „уграђују“ у увозне послове оштете Србију за хиљаду евра да би они украли један ( 1000 : 1),
  – а њихове крађе су милионске и по прилагођеним законима !
  – ШИПТАРСКИ ШПРИЦ СЕ ОПАСНО ПРИБЛИЖИО НАШОЈ ВЕНИ ОД КРВИ,
  – А УСТАШКИ НОЖ НАМ ЈЕ ВЕЋ ПОД ГРЛОМ ,
  – али народу то нема начина ко да то дрекно и јасно каже !
  – СРБИЈА ЈЕ У СТРАШНОМ РАТУ ДО ИСТРЕБЉЕЊА
  – али у логору ограђеном лажима !
  – М О Р А М О устати и борити се да барем половина преживимо,
  – Х И Т А Н У С Т А Н А К ИЛИ СМРТ !

 5. Даница Машић

  И поред толико домаћих гусака ми се китимо туђим перјем!

 6. Stvar je u tome da smo kao narod mnogo, previse postali lenji! Sto da cuvam svinje da se mucim, odem u mesaru i kupim na snizenju, doduse prosao mu je rok trajanja i sumnjivog kvaliteta ali je jeftinije nego da sam proizvodim! Sto da cuvamo bikove za priplod kad holandjani prodaju spermu za priplod! Ima milion takvih primera i delimicno smo sami krivi za sve sto nam se desava i ta nasa pasivnost! Otimaju nam Kosovo, mi prebacimo program na rijaliti, poskuplje struja mi gledamo dobar americki akcioni film o avganistanu! Zatvaramo oci na sve sto nam se desava i zivimo u snovima da ce sutra biti bolje kad udjemo u evropu e pa sutra necemo docekati jer ce ovo biti duga i hladna noc!

  • komentar ti je dobar….ali taj problem je napravila drzava a ne pojedinci…moji su iz macve i odavno ne drze nista za prodaju nego samo za nase potrebe..komsije su u problemu koje tove svinje kosta ih tov oko 200-210 din/Kg svinjetine a dobijaju 155-165 i to na cekanje od 60 dana ( da klanica oreradi,proda,naplati i jos malo obrne te pare ) ….i to je samo mali deo problema…..ako si za akciju pokreni se nemoj cekati da drugi krenu….postupi po nick-u ili se pokri po usima i cuti kao i mi ostali…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

У канџама људи-животиња: Министарство пољопривреде трује нас смећем и отпадом из увоза

Делегација министарства пољопривреде ове недеље је у Бриселу.Отпутовало је њих 35 и ...

С-300 (Фото: РТС)

„Фаворит“ у Сирији: Шта све може С-300 (видео)

Москва-Могућа испорука савремених противваздушних ракетних комплекса С-300 „Фаворит“ Сирији омогући ће да ...