(Фото:.Thinkstock.com)
(Фото:.Thinkstock.com)

Влада Континенталу платила 19.000 евра по радном месту

Београд – Недавна најава отварања Центра за истраживање и развој немачке компаније Континентал у ком би требало да се запосли 500 програмера и инжењера, што је оцењено као „скок увис“ за српску економију није пропратила још једна важна информација, а то је да су Немци за ову инвестицију од државе добили субвенцију од 9,5 милиона евра што је чак 19.000 евра по запосленом.

Војвођански ИКТ кластер огласио се овим поводом са додатном понудом „Војвођански ИКТ кластер нуди Континенталу додатних 9,5 милиона евра уколико тих 500 радних места попуне људима који пре тога нису радили у некој ИТ фирми. Јер, то је дефиниција „новог радног места“, зар не?“.

Они истичу да Континентал на тржишту не може да нађе тих 500 инжењера и да ће морати да их тражи у постојећим компанијама.

„То даље значи да неће бити отварања нових радних места. Осим тога, сигурни смо да ова компанија неће ни добит задржавати у Србији и да је пословни модел који планирају у суштини оутсорсинг. У „Центру за истраживање и развој“ ће се развијати решења која ће матична компанија продавати на светском тржишту не из Србије, већ из Немачке или неке друге локације на којој се региструје добит и плаћа порез. Држава, дакле, из џепа пореских обвезника финансира ефективни одлив мозгова“, каже се у саопштењу ВОИЦТ уз коментар да је „овакав потез државе нож у леђа домаћим ИТ компанијама које успешно послују и генеришу профит за себе и за нашу државу“.

У Министарству привреде за Данас потврђују да подстицаји Континенталу износе 9,5 милиона евра.

„Инвестиционим пројектом је планирано да компанија уложи најмање 3,71 милиона евра у основна средства, а пре свега у набавку опреме и софтверских решења. Планирано је и запошљавање најмање 500 нових лица на неодређено време, од чега ће 428 чинити инжењери, а преостала 72 радника ће бити ангажована у управи и администрацији. Проценат високообразованог кадра износиће 99 одсто. Њихове бруто зараде би, на двогодишњем нивоу, након достизања пуне запослености, износиле 26,4 милиона евра. Комплетна производња је планирана за извоз“, кажу у Министарству,

Како додају, овом инвестицијом Центар за истраживање и развој у Новом Саду постаје саставни део Континентал корпорације, која је други по величини добављач у ауто индустрији у свету. „У 2016. години је корпорација остварила продају од 40,5 милијарди евра, а тренутно запошљава више од 220.137 људи у 56 земаља“, наводе у Министарству.

М. О. / Данас

један коментар

  1. То је отимање новца из ДРЖАВНЕ КАСЕ СРБИЈЕ СУПРОТНО СВИМ ЗАКОНИМА И УСТАВУ СРБИЈЕ. Али ова власт једино то зна да ради отимање државног новца а на директну штету СРБА И СРБИЈЕ што и јесте главни циљ ове власти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Танјуг)

Кад одузето враћају деца комуниста: Нуде им мочваре и пашњаке уместо плодних ораница

Зрењанин – Наследници одузетог пољопривредног земљишта суочавају се са још једном неправдом, ...

др Јована Стојковић

Др. Јована Стојковић: Влада маскира коначну издају КиМ (видео)

Скупштина Републике Србије недавно је основала Комисију за утврђивање последица НАТО бомбрдовања ...