клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице (Фото: Мондо)
клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице (Фото: Мондо)

Влада: Нову Агробанку преузима Поштанска штедионица

клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице (Фото: Мондо)

клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице (Фото: Мондо)

Београд – Сви клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице, и моћи ће слободно да располажу својим новцем, одлучено на ванредној седници Владе Србије.

Влада Србије је у циљу очувања стабилности финансијског система у земљи, усвојила данас закључак којим су створени услови да Агенција за осигурање депозита, као заступник Нове Агробанке, и Поштанска штедионица склопе уговор о преносу имовине и обавеза.

Овим уговором сви клијенти Нове Агробанке од понедељка постају клијенти Поштанске штедионице, и моћи ће слободно да располажу својим новцем, саопштила је владина канцеларија за односе са медијима.

То значи да ће Поштанска Штедионица од Нове Агробанке преузети све осигуране и неосигуране депозите, готовину, обавезне резерве, хартије од вредности као и кредите који се уредно враћају и добро су обезбеђени.

Поштанска штедионица преузеће 392,3 милиона евра укупних обавеза Нове Агробанке, од чега ће 238,5 милиона евра осигураних депозита бити покривено готовином из Агенције за осигурање депозита како би све штедише и депоненти бивше Нове Агробанке могли слободно да располажу својим улозима.

Преостали неосигурани депозити и остале обавезе такође ће бити пренете и у потпуности покривене високо ликвидним хартијама од вредности које је претходна влада већ емитовала и најквалитетнијим наплативим кредитима.

Поштанска Штедионица преузеће и око 60 експозитура и око 300 запослених из Нове Агробанке, а за остале ће бити исплаћен социјални програм у складу са законом.

Влада Србије одлучила се на овај корак – пренос имовине и обавеза па стечај – јер је ова нужна и оправдана мера најјефтинија за грађане Србије, а уједно омогућава и потпуну стабилност финансијског тржишта.

На овај начин, извлачењем здраве активе из банке пре стечаја, штеде се средства буџета због чега грађани Србије неће имати додатне трошкове, закључено је у саопштењу.

Скупштина Србије усвојила је јуче Закон о преузимању имовине проблематичних банака која ће омогућити припајање Нове Агробанке Штедионици.

један коментар

  1. Добро опробани систем Динкића и његових ментора, да униште све србске банке, а тиме и шире и даљње уништавање Србије зарад интереса западних компанија и банака.
    Зато он опстаје у свим владама од 2000-те, пошто је опробани кадар и плаћеник непријаеља Србије.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*