(Фото: Thinkstock.com)
(Фото: Thinkstock.com)

Властодржци одбацују руски гас, хоће арапски

Београд – Осим из Русије, Србија ће после 2019. године моћи да се снабдева гасом из Азербејџана, северне Африке и Катара.

Изградња гасовода Ниш – Димитровград, којим би се Србија повезала са Бугарском и тако дошла до још два извора снабдевања гасом, један је од шест приоритетних пројеката Европске комисије (ЕК).

Меморандум којим је то и потврђено потписало је 15 министара енергетике европских земаља у Дубровнику.

“Поред интерконекције Грчке и Бугарске, друга по важности је веза Србије и Бугарске. Вредност овог пројекта, 108 километара гасовода на нашој територији, јесте 68 милиона евра”, каже за министар енергетике Александар Антић.

Антић је истакао да су ЕК упутили захтев да они финансирају 53 милиона кроз ИПА фондове, а да ми платимо остатак. „Али о томе ћемо тек преговарати“, каже он.

Цео посао требало би да се заврши до краја 2018, а први гас би кренуо већ 2019. До тада треба да буду завршени гасоводи ТАП и ТАНАП, којим ће стизати гас из Азербејџана. Траса гасовода “Јужни коридор” (ТАП и ТАНАП) иде из Азербејџана кроз Грузију, Турску до Грчке, са којом Бугарска прави везу, а Србија са Бугарском.

“Пошто је у питању двосмерна веза, преко грчког терминала у луци Александрополис југоисточна Европа би могле да дође и до гаса из северне Африке и Катара, одакле се гасом снабдева Италија”, каже Антић.

Он додаје да је у овом тренутку тешко рећи да ли ће гас из Азербејџана бити јефтинији од руског који Србија тренутно купује.

Блиц

4 коментара

  1. Gasovod bi trebao da prodje samo kroz Banat zaobilazeci najveci deo teritorije Srbije i sve industrijske centre. Na kraju je lako naci izgovor da se i ta mala trasa izmesti na rumunsku stranu.Radi se o prevari da bi se nesretna Srbija pod Vucicem lakse udaljila od ruskog gasa.

  2. Ma netreba nama gas niodkuda!

    Mi cemo svi da jedemo SAMO pasulj , da bi mogli vise gasa da proizvodimo.
    A onda ce nas picousti ukljuciti na neka creva kao u Matrixu pa da svi gasovi mogu da se skupljaju u neki rezervoar.

  3. BRE BAGRO NOVINARSKA I PLACENICKA IZ BLICA NE LAZITE NAROD VISE I NE PISITE GLUPOSTI U KOJE VAM NE VERUJE NIKO VISE TAJ GAS NIKADA NECE STICI NI DO TURSKE A KAMOLI EVROPE JER GA NEMA JELI JASNO BAGRO NOVINARSKA NEMA TOLOKO GASA JEDINO AKO VI IZ BLICA PRDITE U TE CEVKE. ALI SE PITAM ZASTO I VASILJENSKA PREUZIMA TAKVE VESTI IZ PETOKOLONASKIH LISTOVA JEDINO AKO SARADJUJU SA IZDAJNICKIM BLICOM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандалозно ћутање: Тирана повезује Улцињ и Рашку област, а у Подгорици мук

Изјава  Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без ...

(Фото: Вебтрибуне.рс)

„Осећа се приближавање и дисање антихриста … после ових картица стављаће жиг!“

Поштовани читаоци, доносимо вам превод разговора са чувеним сверуским старцем, Кирилом (Павловим) ...