(Фото: Пошта Србије)
(Фото: Пошта Србије)

За директора „Поште“ чак 26 кандидата

Београд – Најгушће сито, како ствари сада стоје, биће приликом одабира најпогоднијег кандидата за првог човека „Поште Србије“. На јавни конкурс за директора овог јавног предузећа стигло је 26 пријава и тренутно су рекордери по одзиву потенцијалних менаџера. Најнедостижнија је изгледа деловала фотеља „Емисионе технике и веза“ за коју је конкурислао тек њих троје. На 19 окончаних јавних позива за избор директора јавних предузећа јавило се укупно 177 кандидата.

Све ово су „Новости“ сазнале у Министарству привреде, на основу захтева за добијање информација од јавног значаја. Занимљиво је да није било јагме за челне позиције неких веома битних државних фирми. На чело „Коридора“ би свега четворо кандидата. Исто толико их је ушло у трку за првог човека „Србијагаса“, међу којима је, како незванично сазнајемо, и дугогодишњи директор Душан Бајатовић.

Од приређивања игара на срећу квалификовани не стрепе много. Себе у улози директора Државне лутрије види 16 кандидата. Националним парком „Копаоник“ би управљало 14, а „Ђердапом“ 13 људи. За руковођење „Транснафте“ кандидовало се 12 људи, баш колико и за Јавно предузеће за склоништа. По девет потенцијалних директора се јавило на конкурсе за Национални парк „Тара“, „Скијалишта Србије“ и „Електромрежу Србије“. Седам пријава је стигло на јавне позиве за челнике „Путева Србије“, „Нуклеарних објеката Србије“, „Старе планине“ и „Резервата Увац“.

„Релативно мала заинтересованост кандидата је директна последица поигравања са применом закона о јавним предузећима којем присуствујемо последњих неколико година“, каже Немања Ненадић из „Транспарентности Србије“.

„Громогласне најаве деполитизације и професионализације јавних предузећа приликом доношења закона из 2012. године су у потпуности изневерене. Конкурси нису били изведени до краја, па је након тога донет нови закон 2016. године. И поново су пробијени рокови за спровођење конкурса.“

Требало је поступити управо супротно. На надлежнима је било да увере потенцијалне добре кандидате да ће имати шансу у том надметању, чак иако немају политичку залеђину. То што се пријавило мало људи показатељ је да влада уверење да у јавним предузећима није могуће управљати без политичког утицаја.

Отворени рокови

По шест пријава стигло је на конкурсе за директоре три јавна предузећа. То су „Мрежа-Мост“, Парк природе „Мокра гора“ и Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“. За остала јавна предузећа још нису истекли рокови за пријављивање кандидата.

С. Булатовић / М. Л. Јанковић / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Sputnik/ Владимир Федоренко)

Америка у смртоносној замци дужничке спирале

Америчка економија и њене финансијске структуре се никада нису заиста опоравиле од ...

(Фото: Thinkstock)

Радна емиграција: Отишло нам 13.916 радника

Београд – Србија је земља радне емиграције јер је 2016. године на ...