(Фото: Танјуг)
(Фото: Танјуг)

Зараде запослених у установама културе касне и до 15 месеци

Београд – Плате у великом броју установа културе исплаћују се запосленима са закашњењем од шест до 15 месеци! Њихове зараде су у рукама локалних руководстава и зависе од општинских и градских буџета. Како је култура обично на последњем месту, ред за коверте у овој области никада није био дужи.

Према речима Драгане Ђорђевић, председнице Самосталног синдиката културе, просечна зарада културних радника је 38.000 динара, а НКВ запосленима су оне толико ниске да се за њих доплаћује до минималног износа.

„Проблеми су велики у многим општинама“, каже наша саговорница. „Бахата општинска руководства често са нама неће ни да разговарају, а једини изговор им је да „немају одакле“, или има чак и оних који отворено кажу да не дају“.

Локална управа Смедеревска Паланка је већ дуже време у стечају, а запослени у културним установама у овом граду више и не знају за који месец примају плату. Не само да су исплате нередовне, већ их не примају ни сви одједном.

„Недавно је уведена принудна управа и понуђен је састанак запослених са руководством, па се надају да ће коначно решити проблеме“, каже Драгана Ђорђевић.

„У Лесковцу смо се договорили да се заостале зараде исплаћују на рате, али тамошње руководство ни то не поштује. Слична је ситуација у Неготину, док у општини Лебане нису желели чак ни да цену рада „испеглају“ за пет одсто навише, као што је наложено из Министарства“.

Наша саговорница додаје да су зараде у овој области прилично ниске и да са средњошколском дипломом оне износе у просеку 24.000 динара, док директор централне установе добија 63.000.

Димитрије Стајић, председник Самосталног синдиката културе у Лесковцу, каже, за „Новости“, да исплата зарада у овом граду касни низ година и да су, како која власт дође, кашњења све већа и већа.

„Дугови се наследе и нико се и не труди да их смањи, него се они нагомилавају“, каже наш саговорник. „Тренутно смо пет месеци у заостатку и постоји неко обећање да ће нам све бити исплаћено до краја године. То је у просеку 200.000 динара по запосленом, за око 250 радника. Људи су огорчени, ако не буде исплате, уследиће тужбе већ почетком наредне године.“

Уверавања

Самостални синдикат културе опозвао је одлуку о протесту заказаном за данас, пошто су из кабинета министра културе добили уверавања да свим запосленима „на локалу“ следује 10 одсто, а не, као што је раније најављено, пет одсто повећања.

„Чекамо само написмено да нам се ово потврди, па ћемо онда размишљати о даљим потезима“, каже Ђорђевић.

Ј. Ж. Скендерија / Новости

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Повећање плата на делу: Председнику и премијерки 300.000 динара, посланицима 2.000 евра месечно

Београд-Плата министра у Влади Србије, уместо 85.000 динара, или посланика, који сада ...

(Фото: Thinkstock.com)

Креће борба против исплата „на руке“

Београд – Држава ће у наредном периоду кренути у борбу против исплате ...