(Фото: Јутјуб)
(Фото: Јутјуб)

Због кризе у Сирији поскупљује гориво у Србији?

Београд – Колико ће криза у Сирији и политички рат између Запада и Русије пољуљати цене нафте на светском тржишту и како би то могло да се одрази на цену горива у Србији? Таблоиди увелико спекулишу колико би гориво у Србији могло да поскупи, а увозници и аналитичари поручују да је немогуће прогнозирати да ли ће се и како мењати цена горива.

Гориво у Србији је већ довољно скупо, поручују возачи, а након драматичних упозорења из таблоида да нафта дивља због Трампових потеза и да је криза у Сирији узбуркала тржиште црног злата, неки верују да ће за литар горива ускоро издвајати више новца. Поједини медији наговештавају четири динара више по литру.

„Мислим да је писало у новинама да ће поскупети већ, значи очекује се“, каже нам грађанин у анкети.

Н1: Верујете ли у те најаве?

„Верујем. Кад год има разлога да поскупи, поскупи. А кад треба да појефтини, не појефтини. Тако да је то редован механизам“.

„Не размишљам више о томе искрено, ако поскупи – поскупи. Мада ја мислим да не, где ће више од овога“, рекао је други.

„Било би добро да не поскупи, ево ја апелујем да не поскупи“, изјавио је трећи анкетирани грађанин.

Берзанска цена сирове нафте, иначе веома осетљива на превирања, скочила је већ током наговештаја кризе, поручује председник компаније Нафта а.д. Небојша Атанацковић.

На пумпама се, каже, сада продају деривати чија је испорука раније уговорена по нижим ценама, па се у случају скока цене сировине, тек за неколико месеци могу очекивати кориговане цене на пумпама.

Атанацковић подсећа и да НИС, упркос већинском увозу, производи око милион тона сирове нафте на домаћим налазиштима и да је мање осетљив на потресе на берзи.

„Тако да мислим да НИС, у жељи да остане конкурентан, може да направи и неке извозе у земље у окружењу, да свеједно неће прибећи одмах исправљању и повећавању цена, јер мислим да малопродајни понуђачи у великој мери зависе од ценовника НИС-а“, каже Атанацковић.

Ниједан берзански аналитичар у свету не може да каже колико ће нафта коштати сутра, поручује новинарка Балкан магазина Јелица Путниковић и истиче да је реално, попут ранијих година, да спекуланти на тржишту покушају да „ућаре“ на звецкању оружјем и повећају цену нафте.

„Спекулисати са појединачним износом са ценама на бензинским пумпама, то је само спекулација или једноставно неко хоће да направи психозу, да људи почну да пуне резервоаре, мислим да су такве изјаве смешне и да их треба спречавати да не уносе панику међу грађанима“, каже Путниковић.

Добро је, додаје Путниковић, да се тржиште стабилизовало након што су се земље чланице ОПЕК-а и Русија договориле да ускладе производњу и доведу цену нафте на око 70 долара по барелу.

Саговорници Н1 сагласни су да за даље прогнозе треба сачекати отварање светске берзе, где ће се најпре огледати резултати ваздушног напада на Сирију и политичког рата светских сила.

Јелена Д. Петровић / Н1

један коментар

  1. Ништа у Србији није ДОВОЉНО скупо, па ни гориво !
    Ваљда сте сви ви који живите у овом ЛОПОВСКОМ ЕЛДОРАДУ, већ навикли да се свака ситуација за пљачку мора максимално искористити, па тако и ова. Били смо већ сведоци да гориво поскупљује ако се рецимо заледи Дунав, па што не искористити и дивну прилику да поскупи ако камила прдне у Сахари ? Србски народ мора да плати „порез“ што је изабрао најинвентивнију ЛОПОВСКУ ВЛАСТ НА СВЕТУ !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Храна одузима највећи део кућних прихода

Због невремена скаче цена хране?

Београд-Мања производња због уништених усева, воћњака и засада поврћа вероватно ће се ...

Има ли овде Срба­?

Слушајући како лажни Отац нације вређа прети, вређа и понижава своје поданике, ...