Узаир Хамза (Фото: Вести)
Узаир Хамза (Фото: Вести)

Албанци пљачкају куће дијаспоре

Узаир Хамза (Фото: Вести)

Узаир Хамза (Фото: Вести)

Окупиране територије – Док данима покушавају да отерају пламен од кућног прага, житеље општине Драгаш из Горе муче и пљачкаши за које сумњају да долазе из Албаније, који им краду им стоку, а на мети су и куће дијаспораца.

Узаир Хамза, координатор за права заједнице и интеграцију општине Драгаш и представник села Горњи Крстац, каже да се грађани Горе не осећају безбедно.

„Једино нам киша може помоћи. Гори борова шума, пуна лучевине, која, када се запали, гори као хепо коцкице. Кад ватрогасци и мештани који гасе пожар помисле да је готово, поново избије пожар. Ватра је долазила 200 метара до села, у једном тренутку бојали смо се да ће захватити делековод, али, срећом није“, описује Хамза битку са ватром.

Додаје да је ватра је око 19. августа прешла границу са Албанијом, те да „можда Директоријат за хитне интервенцијe није адекватно у првом моменту реаговао“. А, када је три дана касније ватра захватила читав Коритник, каже он – већ је било касно!

Колика је штета?

Претпостављам да је изгорело је око 2000, од укупно 7000 хектара шуме. Још гори, па и данас, када устанем ујутру, прво погледам према шуми.

Тражили сте помоћ и од КФОР-а, али су они рекли да нису надлежни?

Они су дошли да ратују, а не да гасе пожар. Понашали су се врло лицемерно. По закону постоји три нивоа одговорности у случају пожара, па сам се обратио Министарству за шумарство и тражио помоћ од немачког КФОР-а. Војници су тражили координате пожара, направили извиђачки лет, и потом нам рекли да немају балоне за воду којима се гаси пожар. Међутим, у другој верзији су рекли да КФОР интервенише искључиво када су животи грађана угрожени, па ако процене да је становништво сто одсто угрожено, онда ће доћи. Људи који не бораве на Косову из другачијег угла посматрају КФОР. А, од прилике, они гледају више себе и своја посла. И више воле да се сликају када негде дођу, него нешто да конкретно раде.

Мештани Горе су преко лета на мети пљачкаша?

Међународна заједница и КФОР не разумеју проблеме мештана, већ проблем безбедности на граници посматрају из канцеларије. Током периода Југославије је било безбедно, па су мештани очекивали да ће долазак НАТО, велике војне силе да им обезбеди сигурност. Међутим, разочарани су. Имамо анархију у том пределу, јер постоје три малограничка прелаза, која су намењена искључиво за становнике горанских села, који су приликом успостављена границе остали на страни Албаније, а на неколико стотина метара од комшија са друге стране. Али, ту границу од 36 километара може да пређе ко где хоће, и како хоће, па чак и лопови. Евидентно је да догађају пљачке напуштених кућа, крада се стока из штала.

Сумња се да пљачкаши долазе из Албаније, лако прелазе границу?

Највећи број пљачки по статистици је у Крушеву и Рестелици, селима која се граниче искључиво са Албанцима из Албаније. Краду се краве, коњи овце… Зими нема пљачкаша, снег је висок, виде се трагови. Масовно нам секу и шуму, око пет хектара у атару једног села. Повремено дође полиција, али се лопови лако разбеже. Потрче 100, 200 метара и већ су на својој територији. Ипак, нису само из Албаније одговорни, за пљачке. Сумња се и да има оних који намерно направе такве трагове. Стање је конфузно и немамо адекватне мере заштите.

Из Горе је много расељених по Западу, и њихове куће су мете лопова?

Да. Ове године у Рестелици је било око 30 опљачканих кућа, и то углавном оних који живе и раде у Италији. Зато се често догоди да је кућа опљачка, а да ми то не знамо док не дође власник. Иначе, са ових простора у бившим југословенским републикама живи око 8.000 људи, а у Западној Европи око 7.000. Грађани се осећају несигурним. Полиција покушава колико може, али не ради баш добро.

Без заштите

Шта очекујете од полиције?

Модел система заштите је лош. Центар полиције је у Ђаковици које је удаљена од Драгаша око 60 километара. Постоје пограничне зелене патроле, које само надгледају, у пролазу. Тражили смо да поставе бар сталне пунктове, и да можемо да се ослонимо на полицију у сваком тренутку, а не да чекамо – да ли ће или неће доћи. На малограничним прелазима полиција је ту само до 16 часова, а после више нема никога.

Заборавили на трагедију

Зимус је у Рестелици снежна лавина затрпала десет чланова породице Река, да ли је терен саниран да се такве трагедије не би понављале?

Прошло је осам месеци, али осим процене штете која износи око пола милиона евра, ништа није урађено на санацији, нису очишћене рушевине. Радоица Томић је обећао да ће дати материјал за 25 кућа, али прво мора да се рашчисти терен. Од њега смо добили 30.000 евра за рашчишћавање две стене где је постајала опасност од одрона. Тражили смо да се поставе стубови који би задржали налет снега, али ни то није урађено. У буџету нису предложена ни усвојена никаква средства за то.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Исидора Секулић (Фото: Печат)

Косово, нити је престало нити је нестало

Исидора Секулић временом је у својим стваралачким радовима све више истицала „народни ...

(Фото: Народни Покрет "Отаџбина")

Отаџбина: Вучићев режим наставља да бескрупулозно манипулише и фалсификује ставове Руске Федерације и СПЦ

Окупиране територије-Иако су у више наврата високи представници Руске Федерације јасно изразили ...