Благоверна Јелена Лазарева Балшић

У издању Светигоре и Цркве Лазарице управо је објављена Књига БЛАГОВЕРНА ЈЕЛЕНА ЛАЗАРЕВА БАЛШИЋ магистра философије Марије Маје Д. Недељковић.

Реч је о својеврсној Философско-Теолошкој Монографији, заснованој на историјским чињеницама, о славној кћери Светога кнеза Лазара Јелени Балшић (1465/6-1443), средњовековној владарки Зете, Захумској војвоткињи, непоколебљивој и неуморној заштитници и бранитељки Православља, ратници и великој песникињи. У књизи се говори и о низу других значајних личности наше историје са којима је Јелена била нераскидиво повезана, било да је реч о њеним најближим сродницима, било најближим сарадницима, а којима треба да будемо захвални не само зато што имамо тако славну прошлост, већ и зато што уопште постојимо као народ. Кроз дело је предочен и низ значајних историјских збивања којима обилује бурно и преломно доба у коме је живела јунакиња.

Посебно се говори о Јелениној плодној сарадњи са њеним духовником Никоном Јеруслимцом, монахом-исихастом и богословом, уједно, једним од најобразованијих људи касног средњег века у Срба. Њихово заједничко књижевно дело, и Никоново богословско, обогатили су искуство Зете и Митрополије Зетске поставши уједно битно сведочанство српског духовног и књижевно-културног идентитета уопште.

Истиче се утицај исихастичке духовности на тадашње свеколико стваралаштво српског народа. Исихазам, духовни покрет од највећег значаја за историју православља, носио је живи одговор православног Истока на духовне, културне и цивилизацијске процесе који су се одвијали на тадашњем римском Западу. Тај одговор је значио да православно учење није никада прихватило онај дуг схоластички пут негован на римском Западу, а који је опустео веру првих хришћана. Под благодатима те духовне климе српска средовековна држава доживела је дане убрзаног привредног развоја, и посебно процвата културе и уметности. Средњи век у Срба био је зато уистину златан.

Креативан приступ у разматрању сложених тема и истраживачки дух којим одише књига чине да су и личности и догађаји наше славне прошлости приближени на јединствен и непоновљив начин, пун динамике.

Књига садржи и два Прилога. Први, са два текста: Безмолвије или Исихија и Свети Григорије Палама и Богословско утемељење и образложење духовног искуства Цркве.

У Други Прилог Стиховање увршћене су неке од најлеших песма наше Узвишене Средњовековне Поезије где се, уз Јеленино чувено Отписаније Богољубно, нижу песме кнегиње Милице, Јефимије, Деспота Стефана Лазаревића…

Дело красе и личне фотографије ауторке Марије Маје Д. Недељковић снимљене у чудесно лепим пределима Скадрског језера и у Јелениној Задужбини на острву Бешка.

 Јеленино Отписаније Богољубно

(духовнику Никону Јерусалимцу)

… Да зна твоја светиња, откако удостојих се с Богом
познати те, порадовах се весељем духовним. Но за
мало и за кратко би нам виђење, да би ко рекао како
у зрцалу лик угледасмо или у неки сан лаки да
бејах снесена..
И слушах твоје душе Богољубиву нарав и бестелесно
анђеоско пребивање, и оно од нас коначно удаљење.
И веома твоје видети зажелех преподобије, и твојих
медоточних насладити се речи.. Но, даљњег ли нам
растојања, па море и гај…
Јер жељење богатства и сујетна слава, а уједно и сласти,
не остављају нас, који се колебамо у мору овог сујетнога
живота, да узникнемо ка светлости часнога и бестелеснога
пребивања. Јер помрачише се очи муком и метежом
који је у свету. И гле, сада као од некаква сна отргнувши
се, зажелех твоју светлост видети…
И опет се молим твоме преподобију да нам неко олакшање
утешења пошаље и прохлади жеђ туге.
Јер зна твоје преподобије колике буре и метежи и облаци
навикнуше узбуркавати самовољна срца…
Да, тајниче Божји, послушај ме. У свему више реченом
не заповедам, већ се молим трудољубиво и поклањам
лице све до земље. И двоструко да си здраво у Господу
и не презри наше мољење.

Давној песникињи

(Јелени Балшић, 14-15. век)

Свилени шум хаљине Твоје

видим у сну, танком и лаком
и покрету
Брезe на ветру,
када ме Медоточне
речи твоје такну и греју очи
ко ћилибари топли и живи,
а мисли ми
Твоје
свићу драгоцене,
кроз векове,

Све

од бисера
и сафира!

О, мила мени, ко да си ми
сестра давна, Ти дивна,
чудесна Скадарска
Вило!

(Марија Маја Д. Недељковић)

13 коментара

 1. Ову Књигу треба имати обавезно у својој библиотеци! Брава! Не заборавимо своју Историју!

 2. Не заборавимо славне личности наше историје. Ова књига се – достојно њиховој слави – бави њима!Честитам!

 3. Изузетна књига, све похвале и честитке аутору, госпођи Недељковић!

 4. Марко Краљевић

  Ово је најбоља књига коју сам до сада прочитао. КЊИГА ГОДИНЕ!!!!!!
  Људи читајте ову књигу, упознајте се са нашом славном владарком и песникињом ЈЕЛЕНОМ ЛАЗАРЕВОМ БАЛШИЋ – Кћери Светога кнеза Лазара. Свако ко себе сматра искреним Православним Хришћанином и Верником, треба уз Икону своје Крсне Славе да има и овакву ПРЕДИВНУ КЊИГУ!!!!!

 5. С поносом кажем – ауторка ми је сестра!!! И з в а н р е д н а књига, али у тој оцени дела никакву улогу не игра чињеница што га је написала моја сестра. Једноставно, ја сам то сродство могла да прећутим у коментару, да га уопште не поменем, али то што сам поносна на своју сестру је превагнуло.

 6. Заиста озбиљно дело које нам на изузетан начин открива једну готово заборављену личност у времену које се (не случајно) скрива од нас!

  • Марко Краљевић

   Тако је брате Саша. Хоће да нас одвоје од наших предака, од наших сећања, од историје, а то значи да нас одвајају од наше будућности, али и схватања садашњости.

 7. причалица

  Нека би нам ова књига била на радост, корист и свако добро, а мојој сестри у Христу, Маји, желим да јој књига доживи многа издања. Све честитке!

 8. U mnostvu izmisljenih likova kojima nas bombarduju svakodnevno,pojavila se junakinja koja svojim postojanjem svedoci o jednom segmentu istorije Srbskog naroda.Zaboravljena,ili bolje receno,mnogi nisu ni znali za njeno postojanje,izronila je vodjena vesto rukom autorke pravo iz zlatnog srednjeg veka Pravoslavne Srbije.Maja Nedeljkovic je sebe uvrstila u ozbiljne pisce napisavsi ovako besprekorno savrsenu knjigu.Jelena Balsic se vratila svom narodu zahvaljujuci njoj.

 9. Марко Краљевић

  Дивно си, сестро, проговорила о тој изузетној књизи. То је КРЕАТИВНО ЧИТАЊЕ ИСТОРИЈЕ, философска обрада података, а поглед равно из есхатологије… По мени је ауторка приступила сложеној теми (темама)као Косовка Девојка, да нас у ово доба духовне, и сваке друге, беде напоји неопходном истином, окрепи и подсети ко смо и зашто смо ту, шта нам је чинити… Људи ово је КОСОВСКОЗАВЕТНА КЊИГА, која шири РАДОСНУ ВЕСТ!!!

 10. Nadamo se da ćemo je uskoro pročitati dugo smo čekali ovo Majino kapitalno delo, koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.Sve, čestitke Majo. Drugarice sa Lida

  • Милош Лазаревић

   Изузетна Књига! Најлепше честитке! С нестрпљењем чекамо неку нову књигу ове ауторке…

 11. Изузетно дело. Моје поштовање и најтоплије честитке ауторки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.