Ћелави Исус (Фото: Новости)
Ћелави Исус (Фото: Новости)

Чудесни ћелави Исус из Рсоваца

Рсовци – Сваке последње недеље у месецу мештани села Рсовци, њихови гости и верници одлазе у малену Пећинску цркву да се помоле Богу. За вернике то је чин богослужења и молитва, а за туристе изузетна прилика да виде једно од малобројних чудеса Србије.

„У маленом храму, од свега педесетак квадрата, посвећеном Светом Петру и Павлу, свештенство и верници се моле испод фреска са ликом Исуса Христа Младенца, кога је локални зограф приказао без косе. „Ћелави Исус“ је насликан у другој половини 13. века на северном зиду цркве. Приказан је, да чудо буде веће, у будистичкој одежди и у осмоугаоној светлосној мандорли или звезди“, сведочи Драган Боснић, хроничар српских чудеса и мајстор фотографије, који је ову светињу представио у светској јавности у књизи „Чудесна Србија“.

Село Рсовци се налази на делу Старе планине који мештани називају Горњи Висок. Удаљено је 23 километра од Пирота. Занимљиво је због очуване архитектуре и необичног брда Калик које је декорисано небројеним пећинама. У једној од њих се налази Пећинска црква, која је настала преграђивањем једне од бројних пећина.

„Фреска Исус Христ Младенац је јединствена у српском фреско сликарству и у хришћанском свету. Нема прецизних података како је ова чудесна фрска настала, али се претпоставља да су је у време владавине кнеза Лазара осликали испосници са Синаја, који долазили у Србију. У то доба испоснице као храмови нису биле подложне епископским канонима, па се верује да су лик Исуса нацртали на стени сами испосници из Пећинске цркве“, каже Драган Боснић.

Једна група стучњака за фреско скикарство сматра да је лик младог „Ћелавог Исуса“ дело сликара или групе мајстора, који су били под јаким утицајем разних хришћанских религија. Тек камера мајстора фотографије Драгана Боснића забележила је да је „Ћелави Исус“ млад човек, са готово дечијим ликом, буцмастим образима, плавим очима и божанским ореолом. Груди и руке су му голи, јер на себи има бели огртач. Не држи крст, али има подигнута три прста као знак крштења.

„Фреска данас лепотом привлачи велики број верника и туриста“, открива хроничар Драган Боснић.

Храм Светог Петра и Павла је атрактивни средњовековни споменик културе са остатком фресака из 13. века. Ужива заштиту државе. Црква се налази у стени, где су у камени масив укљештена врата и два прозора.

До пре десетак година и поменута црква је била запуштена, а онда је уз ангажовање црквених власти, стручњака, али и самих мештана подигнут звоник, а улаз у пећину је осигуран вратима. Удружење за очување традиције и старих заната „Дамско срце“ конкурисало је пројектом за израду камене стазе код Светске туристичке организације, која је одобрила 13.000 долара. Данас се до Пећинске цркве и „Ћелавог Исуса“ долази каменитом стазом.

Богородица са крилима

Међу многобројним фрескама у манастирима широм Србије постоје још две које су толико необичне да код верника изазивају неверицу. У манастиру Суково две фреске – Свети Кристофер живописан са коњском главом и Богородица осликана са крилима, представљају раритет у целом хришћанском свету.

Марко Лопушина / Новости

један коментар

  1. Marko Lopušina ne zna da u Srbiji ima MNOGO čudesa koja još treba videti a ne kako kaže „Jедно од малобројних чудеса Србије“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.