(Фото: Мира Параментић)
(Фото: Мира Параментић)

На Видовдан немилосрдно се руше темељи, затиру корени сведока најславније српске историје Комплекса касарни 17. пука у Ваљеву

После несрећног развоја догађаја  – вандалског рушења (за викенд  20. 04. до 23.04.2018.) Комплекса касарни 17. пука у Ваљеву (названа „Кадињача“), и упорног захтева грађана да се макар и обрушен комплекс стави под заштиту, временом ревитализује и претвори у Меморијални центар ослободилачких ратова Србије, дошло је до поновног, и још теже по родољубље, силовитог рушења, сатирања темеља сведока најславније српске историје, Комплекса касарни 17. пука Дринске дивизије, пука који је први пробио Солунски фронт и крочио на тло своје територије, предвођен славним официрима и добровољцима.

„У историји ратова вођених широм света ни један пробој није имао такве последице епохалног значаја као што је пробој Солунског фронта.“

с л и к а

На овај Видовдан Багери су немилосрдно радили, од ране зоре до касно у ноћ, рушећи остатке павиљона, камиони журно развозили багером дробљене, некада ручно рађене, цигле, остављајући за собом блато по путу угрожавајући безбедност саобраћаја, а бука и  прашина, која се у пречнику простирала на неколико стотина метара, су уграожавали не само мештане већ и шетаче који су се кретали ка шеталишту Пећина.

Да ли је то био циљ да се баш на Видовдан родољубиви Срби још више понизе и да им се покаже да ће бити несавладиво његово величанство профит. Идентична слика, иста прича од пре мало више од два месеца. Безуспешна је била потрага за инспекторима, од грађевинских, еколошких (нераде три дана), комуналних, начелника инспекције који скреће причу на сасвим другу тему, не желећи да реагује на непримерено сатирање  најстарије српске касарне, сведока најславније српске историје. Наравно нико од челника се није јављао на телефон, нити сте им могли прићи од бахатих секретарица и непримереног обезбеђења

Данас су више него икад  потребна родољубива осећања да се сачува интегритет и суверенитет наше државе. Наши преци имајући висок морал и родољубље према својој држави и народу на ширем подручју Србије и Југоисточне Европе проливали су крв и гинули за слободу коју уживамо данас.

И у времену када се у Скупштини Србије  усваја Закон о меморијалима у Ваљеву се упорно сатиру темељи најстарије касарне у Србији из 1885. год. сведока најславније српске историје. Место страдања и витештва, центар збивања Првог светског рата, када су очи савезника биле упрте у Ваљево.

Све се то ради бахато и брзо као да се жели што пре  сатрти сећање на славну историју и часне претке.

Подсетимо се да је у време пегавог тифуса,1914-1915., поменута касарна била највећа резервна војна болница где је живот окончала и чувена сликарка, болничарка Надежда Петровић.

Место кроз које су прошли многи војници, официри који су се касније истакли у борбама за ослобођење отаџбине, поменимо само неке војвода Степа Степановић, Живојин Мишић, генерали Павле Јуришић Штурм, Илија Грашанин, пуковници Душан Пурић, Крста Смиљанић, Душан Трифуновић…

Историјска вредност поменутог комплекса од непроцењивог значаја за српски народ и сада и убудуће надилази сваку архитектонску – материјалну вредност и не пореди се са том вредношћу.

У међувремену профит, коме ништа није свето тражи подршку да се заборави суштина највишег историјског значаја поменутог комплекса за српски народ.

Комплекс од изузетног историјског значаја ни у ком случају не сме бити жртва профита него извор у ком се у одсудном тренутку могу напајати високим моралом родољубљем и пожртвовањем – попут предака, будући браниоци српске државе, која је у овом тренутку пред огромним искушењем која прете губитку територија и егзодусу углавном српског народа (као што се догодило недавно на просторима Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије).

О Видовдану,  2018. године

Мила Параментић, Ваљево

5 коментара

 1. I ovde isti komentar!
  Gde ste bili da izadjete pred mahnite ludake i manijake?
  Nisu bas oni toliko hrabri, nabili su se u rupe i otuda diriguju, ali nisu uopste hrabri!
  I ovo sto su uradili u Valjevu je dokaz!
  Izvrsavaju naredjenja svojih vlasnika ludaci i sizofrenicari, ali da je celo Valjevo ustalo i stalo pred manijake ne bi se ovo desilo!

  • MRAK ISTINA JE TO ŠTO STE NAPISALI, SVI SMO POSTALI KAO MIŠEVI, A OVE SOTONE KOJE NE POTŠUJU BOGA NI NAŠE CRKVE ZADUŽBINE, NTI HRAST, NJIH ZANIMAJU SAMO PARE, ALI OTIĆIĆE NA ONAJ SVET GOLI I BOSI, A ŠTO UŽIVAJU U PARAMA ,“ MA MANI GA MITO“SVE JE PROKLETO-OTETO, AKO NE ISPAŠTAJU ONI, OBIČNO ISPAŠTAJU NJIHOVA DECA I UNUCI I DALJA POKOLENJA AKO IH BUDE U ŽIVOTU , AKO IH BOG NE UZME PRE VREMENA <3

 2. Да су сви Ваљевци устали да бране свету Грачаницу, Св.Архангел Михајло би одбранио не само касарну него и Ваљево и Ваљевце. Пошто су показали да им није стало ни цркве ни до војске, вероватно имају ефикасније методе одбране, кад затреба.

 3. На српским интелектуалцима је такође да се боре против затирања истина, ваљда?

 4. Да ли у Ваљеву има Срба? Родољуба? Шетали се Ваљевци у парку, а сметала им само прашина са рушевина историјског споменика? И број коментара на овај текст показује њихову индиферентност. Верујем да чак читаоци који су их писали и нису из Ваљева (као ни ја)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Војска Србије (Фото: Васељенска ТВ)

Поклонио оружје Војсци Србије уз услов: Ако уђете у НАТО…

Алексинац – Двориште касарне „Мија Станимировић“ красиће и пољски топ из 1876. ...

Ваљево (Фото: Истинољубље)

Зашто свирају сирене за узбуну у Ваљеву?! (Видео)

Ваљево – Јуче се зачуо језив звук сирена у Ваљеву неколико пута. ...