(Фото: Ћирилица)
(Фото: Ћирилица)

Светосавски апел: Хитно спречити даље разбијање и уништавање српске културе, језика и писма

Београд – Након саветовања и округлог стола одржаног 25. јануара 2014. године у Београду, показало се да има одговорних снага у српском народу које су постале свесне да је прекомпоновање нације по неким новим мерилима одавно почело и да се наставља несмањеном жестином. Закључено је да је почела да важи и нечувена тачка 6 немачког Бундестага о промени свести и промени историје српског народа, која додатно усложњава ионако тежак положај Србије и српског народа у целини, ма где се он налази.

Пружити отпор таковом наметању свести о свеукупној кривици коју треба да прихватимо без поговора, не само да је поставило огроман задатак пред државне институције, које својим нечињењем не само да нису дале одговарајући отпор нападима на српску нацију, језик и културу, већ су неке од њих отворено почеле и да преузимају и спроводе политику супротну интересима свога народа.

Зато је крајње време да се САНУ и Матица српска одрекну спровођења новосадског договора из 1954. године и осмишљеног српско-хрватског језичког заједништва, јер се настављањем такве језичке политике до краја урушавају српске националне институције и највеће вредности нације, као што су језик и писмо. Водеће установе нашег народа морају се одрећи спровођења језичке политике у име некадашњег југословенског заједништва, јер данас таква политика значи чисту кроатизацију српске културе и доводи целокупну нацију на нижи егзистенцијални ниво, погодан за прекомпоновање, доминацију и експлоатацију.

Стога је неопходно:

1-Да Матица српска измени постојећи Правопис српског језика (издање 2010. године) и изостави одредбу о о латинском писму као стандардном писму српског језика правдајући то последицом претходног српскохрватског језичког заједништва и прећуткујући да је то наметнуто Новосадским договором 1954. године, а да је латиница сада преузета као званично писмо Републике Хрватске.

2.Да САНУ престане са финансирањем, штампањем и издавањем српскохрватског речника, јер је то језик који више не постоји и који је наметнут уместо српског назива језика управо Новосадским договором. Вратити изворни назив: Речник српског књижевног и народног језика, како је он и започет да се издаје 1893. године.

3.Да се одмах укине Одбор за стандардизацију српског језика, јер је непознат његов начин формирања и рада, као и због спровођења језичке политике супротне Уставу Републике Србије и интересима српског народа. То је више него очигледно када се у њему и даље налазе представници Црногорске академије наука из Подгорице, који су директно одговорни за спровођење политике асимилације и дискриминације над српским народом у Црној Гори, а позвани су да одређују језичку, а тиме и културну политику у Србији. Одбор је такође одобрио и крађу српског језика на територији Републике Србије нарушавајући тиме и интегритет и суверенитет државе, супротно свим међународним лингвистичким правилима.

4.Престати са поделом српског језика на службени, јавни и приватни чиме српска азбука као духовно богатство српског народа на којој је записано све највредније у нашој историји, једно од најсаврешенијих писама на планети, са правилом једно слово један глас, остаје да се чува у гету државних органа, установа и јавних предузећа под присилом, док се званично писмо Латина (како му и само име говори), као званично писмо суседне Републике Хрватске, приказује у пуном животу у такозваној јавној употреби, иако је на територију Србије стигло први пут 1915. године на бајонетима аустро-угарских војника и представља симбол окупације.

5.Израдити потпуно нов Закон о језику и писму, сходно препорукама заштитника грађана од 7.11. 2011. бр. 21306, којима је јасно утврђена дискриминација српског народа: „Закон о службеној употреби језика и писма не обезбеђује све потребне мере за остваривање Уставом утврђене обавезе на службену употребу српског језика и ћириличног писма… јер тим законом нису прописане казнене одредбе за оне органе који не поштују закон“.

6.Да САНУ, Филолошки факултет и Матица српска недвосмислено потврде недељивост српског језика као највеће нематеријалне духовне народне баштине и сходно томе јавно се одреде према крађи и преименовању српског језика, као и према дискриминацији српског народа у Републици Српској, коме је истовремено ткзв. међународна заједница одузела право да свој језик назива српским. Питање српског језика и ћирилице је државно и национално питање прворазредног значаја и нема никавог разлога да се и даље језичка политика добровољно кроатизује. Српска култура никако не може бити подређена циљевима и потребама Загреба и никако се не може доводити у инфериоран положај као својеврсна хрватска поткултура. Напротив, потребно је да се ради историјске истине и дубровачка књижевност заштити као српска и коначно уврсти у српску културну баштину и као таква изучава у школском систему.

Захтевамо:

Неопходно је да САНУ и Матица српска почну да предузимају одговарајуће мере заштите српских националних интереса, пре свега српске културе, српског језика и српске азбуке и да као водеће националне установе коначно одбаце некада југословенски, а данас нескривени кроатистички начин свога деловања, упркос истовременом отвореном прогону и ћирилице и српског народа у Хрватској и РСК.

Закључак:

Уколико САНУ и Матица српска наставе да спроводе досадашњу језичку и културну политику супротну интересима свога народа, то ће значити да су ове институције недостојне да носе одређење «Српска», да су недостојне свога имена српског народа, његове историје и традиције, као што су и недостојне својих часних оснивача, врлих српских синова, па ћемо бити приморани да покренемо ширу друштвену акцију ради заштите ових институција и њиховом повратку циљевима због којих су и основане – а то је да служе свом српском роду.

Миодраг Којић / Ћирилица Београд

10 коментара

 1. Владимир Челекетић

  Мени никако није јасно зашто људи којима се не може спорити ни памет ни образовање ни родољубље, тако упорно и мазохистички пружају руку осведоченом олошу који НАМЕРНО, по политичкој директиви и у складу са политичким опредељењем марионетске власти, води политику културног геноцида над Србима. Колико још примера и колико још деценија је потребно па да се схвати да они НЕЋЕ променити своју културну политику, да је то трајно антисрпско опредељење тзв. српске елите од 1918. па на овамо? Зато је потребно стварање „паралелних“ институција. Ови људи треба да се сакупе и прогласе слободну српску академију или шта је већ потребно. Срби се морају сами организовати МИМО ИНСТИТУЦИЈА, јер институције су, ИСКЉУЧИВО, у служби антисрпске и злочиначке политике. Ништа се УНУТАР институција не може урадити. Колико још примера и колико још времена је потребно да би се то схватило?

  • Све су то они већ направили. Али да би био Академија и да се твој глас чује, треба пара, пуно, пуууно пара. Иначе као и до сада, јутјуб и тако неке новине попут ове где очито има људи којима не треба пуно објашњавати да би разумели шта и како. Ако би неким чудом њихове идеје заживеле у САНУ, Србија би имала шансу за препород. Зато они и даље (унаточ свом шиканирању којему су изложени) покушавају разговарати са однарођеном „елитом“. А ни за ту „елиту“ не знам колико има плаћеника, колико има полтрона, а колико је лењиваца, али сигурно је да сви скупа у тој „елити“ пате од исте болести од које пати и модерна наука, а која се испољава у немогућности не само усвајања већ и самог изношења нових идеја и то све из простог разлога што су „часни“ старци у „елити“ већ дубоко ушанчени и учиниће све шта је у њиховој моћи да угуше нове идеје које угрожавају њихове позиције. Често нема потребе плаћати и претити, људка себичност помешана са инертношћу људског ума се показала као моћно оружје. ………………………………………………………………………………………………………………………………………. И немој само да се ограничаваш на те слепце „академикле“. Ми смо још и већи слепци јер не видимо шта је и чему је школство, здравство итд. А сами смо прошли и пролазимо кроз тај систем и свеесрдно га бранимо, добро можда не овај данашњи, али ће многи рећи, у моје време школе су биле бла … бла … бла. Ево гледај са’ће неки да се јаве све ми тумачећи како је наше школство било за узор, како смо производили светске стручњаке. Оно шта сваки који тако мисли неће да разуме је да су такви људи постали оно шта су постали захваљујући себи самима, а не некаквом недотупавном школском систему замишњеном у главама задриглих комуњарскух бирократа………………………………………………………………………………………………………………………………… Када се довољан број људи пробуди све ће се променити, преко ноћи. У складу са Исусовом заповести, коју тако мали број људи разуме. „А што вама говорим, свима говорим: Стражите!“ (успут, не разумем зашто је то преведено као стражите, а не као бдите, јер на свим другим местима у Јевађељима пише бдите). Можда овде има неко ко може да ми то разјасни.

   • Владимир Челекетић

    Овде се, прво, ради о начелном ставу. Ако ови људи представљају неку, да кажемо, националну елиту, за разлику од марионета у институцијама, онда је важно какву поруку јавности та елита шаље. Та порука гласи да се ЈОШ УВЕК нешто може урадити у оквиру институција. Ја на то имам примедбу. То је, по мом мишљењу, обмана. Овај систем је антисрпски и он не може „еволуирати“ чак ни у „неутралан“, по питању Српства. Он се мора срушити или ће Српство нестати. Систем, не један режим. И тај систем, такав, антисрпски, има своје корене све до 1918. Ето, ако се не варам, Миодраг Којић је историчар, баш би ме интересовало, како би он мени, као лаику, одговорио на ту тврдњу. Ово је исто као када се ДСС или СРС обраћају јавности поводом избора. Редовно стање, „демократија“ и тако то, идемо да гласамо, па да се пребрајамо. Држава окупирана, марионетска власт води политику геноцида над Србима, медији тотално у блокади … нема проблема, нико се не узбуђује, другови ће „самостално“, по својих 5 или 7 посто. То је директна подршка систему.

    • Разумем у потпуности, али ови људи које чланак помиње су људи од разума и науке, нико од њих нема претензије да постане државник или штајазнам револуционар. Они своје поруке већ годинама шаљу и сугурно је да те поруке налазе пут до свести бар неких људи. Ето ја сам један до чије су свести њихове поруке нашле пут и захвалан сам им због тога. Није до њих да руше институције. Није до њих да поведу масе на пут ослобођења. Они могу бити глас слободе, али не и вође. Вође би требали бити људи који се данас предствљају за политичаре, али како је реч о најобичнијим бирокртама све је тако како је. Не мислим да је фер овим људима стављати на рамена већи терет него им припада. Све да то и учинимо то неће дати жељени ефекат, напротив погураће их на још даље маргине друштва, па се њихов глас уопште неће чути. Њихово је да буду глас разума и ја мислим да је то шта они раде изузетно храбро јер због својих речи гуубе посао, пријатеље и каријере, они ризикују много више нег су многи од нас спремни ризиковати.

     • Владимир Челекетић

      Тако је. Ови људи раде више од многих и ризикују више од многих. Но, начелан приступ остаје. Ко су ти, довољно утицајани и са моралним интегритетом, који ће Србе погледати у очи и рећи им истину и којима ће Срби поверовати? Такви ће ризиковати много, али само такви могу спасти Србију. Систем који почива на лажима само се истином може срушити.

     • @Владимир Челекетић … То је питање свих питања, ко има знање, снагу, вољу, визију, магнетизам … Александар Македонски, Петар Велики, људи који самостално мењају историуу … не знам, такви се не стварају, такви се рађају. Не можемо таквог чекати, можда нисмо достојни да се такав појави међ’ нама. Ово би требало бити доба заједништва, братства, али ако међу нама нема довољно способних, а еготизмопм незаражених људи који ће жртвовати властити его, зарад заједничког добра … не знам … црно нам се пише. Сећаће нас се будуће генрације.

  • Како, „…Мени никако није јасно зашто…“ ствар је врло једноставна. Систем је наказа. Грађани још нису свесни да је изборни систем шарена лажа, и да ОНИ НЕ БИРАЈУ ( чиста фарса, превара, крађа,фикција ) већ им је НАМЕТНУТ ДОМАЋИ ПОДАНИЧКИ ОЛОШ да „владају“ уместо њих (страниг газда). Чиста окупација !!!
   Избори су „системска“(„државна“) крађа и обмана, лажне ( привидне) демоккратије !

  • „“Владимир Челекетић.
   Јавите се на [email protected]

   Волели би да будете у нашим редовима.

 2. Поштовани г.Челекетићу,
  Најтоплије Вам се захваљујем на истини једној и јединој.Само се ван институција може нешто постићи.Ако би смо успели и нашу Руску браћу да уверимо у ову једну једину истину,могли би и да разговарамо о некаквом спасу.

 3. Прво што би требало учинити јесте да се смени Хајдин са положаја САНУ. Он је погубна личност у тој организацији. Давно је неки господин (заборавио сам му име) објавио чланак о рушилачкој улози овога председника САНУ. Било би добро ако би се тај чланак поново објавио. На Хајдиново место требало би да дође човек каквога су описали горњи коментатори. И Тасовца би требало прво ошишати па онда најурити са његовог положаја. Али то је тешко учинити јер Дачићеви комунисти још увек чврсто држе власт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Тиранија над умом: Човек је као глина, од њега можеш свашта направити. И ноћну посуду, простачки речено, нокшир

Апостола Павла упућене речи Корнићанима ваља нарочито имати на уму у овим ...

Ангела Меркел и Тереза Меј (Фото: АP Photo/ Rene Rossignaud)

Отели туђу земљу па праве “Дејтон 2”

Међународна конференција на којој би се постигло коначно решење за косовско питања ...