Јерусалим (Фото: maestral.co)
Јерусалим (Фото: maestral.co)

Чему води Трампово признање Јерусалима?

Да ли је то Трампова највећа грешка, која ће значајно променити геополитички пејзаж на Блиском истоку, и то не у корист САД? Вероватно да

Са Трамповим признањем Јерусалима као главног града Израела вероватно ће се појавити нови талас политичких и геополитичких преокрета. Међутим, то неће једноставно ујединити муслимански свет у име религије; то би такође могло да убрза процесе дезинтеграције и фрагментације унутар арапског света, креирајући нову логику борбе и отпора Израелу и његовим савезницима у арапском свету, посебно Саудијској Арабији, која тајно ојачава своје односе са Израелом у његовом активном настојању да створи антииранску агенду на Блиском истоку.

Довољно је значајно да одлука америчког председника Доналда Трампа, који је, уз свог зета Џареда Кушнера (прочитајте: Кушнеров „мировни план“), кључна карика у ланцу који повезује Кућу Сауда и Израел, није могла доћи без претходног разумевања између Куће Сауда и Израела по том питању. Поред многих других ствари, одлука суштински подразумева трајно окончање палестинско-израелског мировног процеса, чији је Саудијска Арабија кључни члан.

Окончање тог процеса стога значи да му Кућа Сауда више не даје приорите и, сходно томе, сматра да је згодно да то аминује. За Саудијску Арабију, посебно након катастрофалног неуспеха њене политике у Сирији у односу на Асада са којом су се суочили, Иран је већи проблем који захтева снажне савезнике у региону – и ни једна друга држава осим Израела не би могла да буде тај савезник. Стога следи конвергенција саудијско-израелских интереса и почетак великих геополитичких превирања широм читавог блискоисточног пејзажа.

ГЕОПОЛИТИЧКИ ФРОНТ ПРОТИВ ИРАНА

Да је ова одлука у великој мери део новог геополитичког фронта против Ирана више није никаква тајна. Иран је то осетио, као што су и Хезболах и Турска. „Трамп је имао подршку Арапа или другачије то не би могао да уради“, рекао је Насралах. Он је такође рекао да је Трамп изнео „другу Балфурову декларацију“, што подразумева почетак нове ере оружаног отпора против Израела и његових арапских савезника; дакле, позив на нову интифаду. Јасно је да Хасан Насралах садашњим позивањем на оружани отпор – чинећи то, такође одбацује идеју о потенцијалној алијанси са „незадовољним“ Арапима, позиционирајући себе и Иран као предводнике арапског национализма под персијским утицајем.Ово делимично објашњава због чега је Саудијска Арабија јавно „осудила“ Трампову одлуку. По позиву Хезболаха на интифаду, Кућа Сауда је калкулисала да би могла да плати високу цену уколико буде посматрана као сила која избегава да критикује свог савезника САД.

Да ли је онда Трампова одлука његова највећа грешка до сада, која ће значајно променити геополитички пејзаж на Блиском Истоку, и то не на корист САД? Вероватно јесте. Поред чињенице да ће извесно омогућити Ирану да прошири свој утицај у арапском свету, саме арапске масе, које су већ дубоко антиамерички оријентисане, ће пронаћи још један разлог за политичку акцију и раст антиамеричких и антиизраелских сентимената. Ово ће САД отежати да очувају свој утицај. Као што је садашњи секретар за одбрану Џејмс Матис нагласио 2013: „Свакодневно сам плаћао цену војне безбедности као командант Централне команде јер су Американци били виђени као пристрасни у подршци Израелу“.

 

 

matis

 

 

Ово ће се сада убрзати с обзиром на то да се односи између арапских земаља и Израела такође побољшавају. Сам Нетанијаху није оклевао да призна ову чињеницу у свом „победничком“ говору када је рекао: „Мировни споразуми, не. Све испод тога да, и то се дешава“. И, између осталих дешавања у њиховим међусобним односима, војна сарадња усмерена против Ирана је вероватно најистакнутија. Хебрејске ознаке су виђене на борбеној техници произведеној у Израелу која је коришћена у кампањи против хутских побуњеника у Јемену, а коју су предводили Саудијци. Уједињени Арапски Емирати су познати као купац војне опреме од Израела.Према томе, Иран има све разлоге да у овом потезу види већу регионалну игру која почиње да се игра. Међутим, то није само Иран, који ће потенцијално остварити добитак од ове „везе у настајању“ између Израелаца и заливских арапских земаља предвођених Саудијском Арабијом. Турска ће такође вероватно искористити сценарио како би побољшала свој регионални утицај, и ово је већ у шпилу карата.

ПОСЛЕДИЦЕ ЋЕ БИТИ ДАЛЕКОСЕЖНЕ
Кад је Трамп изнео своје саопштење у вези са Јерусалимом, Јордански краљ је разговарао са Ердоганом и обојица су заједнички изразили своје резерве према овој одлуци. Јордан, који је такође чувар исламских светиња у Јерусалиму, због тога има много разлога за забринутост, а посета јорданског краља Турској је у складу са тим била посвећена ономе што је краљ назвао „разговорима о изазовима са којима се суочавамо у региону.“

Иако је Турска под Ердоганом дуго подржавала палестинску позицију, Јордан је у страху да ће криза око Јерусалима бити окидач за нови конфликт, и чини се да је у Турској пронашао савезника у бављењу тим проблемом. Турска је, с друге стране, угостила званичнике Хамаса у јулу, и верује се да ће, уколико званичници Хамаса напусте Катар, одабрати Турску за своју нову базу.И Иран и Турска, који блиско сарађују у Сирији изван маневара Саудијаца и САД, вероватно ће у кризи око Јерусалима пронаћи још неки разлог да граде своје још увек несигурне односе и да се крећу унапред ка радној ако не и стратешкој алијанси у пуном смислу те речи.

 

 

erdogansultani

 

 

Дакле, израелско-америчко-саудијска веза је, прогласивши Јерусалим главним градом Израела, покренула снаге које би могле да произведу исходе са далекосежним последицама, а који не морају бити нужно повољне за било ког од њих. Иран и Турска ће постати јачи у арапском свету, а то ће само додатно појачати ратну хистерију и хранити њоме масе, које и саме остају заробљене између политика њихових владајућих режима, својих религијских припадности и симпатија према палестинској ствари.

Салман Рафи Шеик је истраживач и аналитичар међународних односа и пакистанских унутрашњих и спољних прилика

 

 

Салман Рафи Шеик/New Eastern Outlook

 

Превод:Иван Ристић/Стандард.рс

7 коментара

 1. Saudijska dinastija je direktan potomak Mahmuda al Vahaba, donmeha, kriptojevreja i glavnog i odgovornog za instrumentalizaciju islama i terorizam istog, tvorca vahabijskog salafizma.

  Kemal ataturk je takođe donmeh, kriptojevrej. Takođe i svi njegovi naslednici na vrhu turske. To isto je i kralj Jordana.

  Pomenute dve činjenice objašnjavaju slepu odanost pomenutih država talmudskom cionizmu i njihovoj tvorevini zvanoj izrael.

  Priznanje jerusalima kao prestonice izraela ima za cilj prosto granatiranje jerusalima, false flag rušenje al aqsa džamije, i posledično zidanje trećeg hrama.

  Kad se to desi, ostavljajte sve što imate, i bežanija sa porodicom u zbeg.

 2. Православни Сион

  Москва је признала Јерусалим за израелску престоницу још 6. априла.

  http://www.mid.ru/en/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/2717182?p_p_id=101_INSTANCE_cKNonkJE02Bw&_101_INSTANCE_cKNonkJE02Bw_languageId=ru_RU

  • @ Православни Сион,
   И Москва као Америка, наравно, када се мора, није тешко. Не ли је ономад Натенијаху запретио Путину ратом?
   Али има један проблем, шта на све то каже Ватикан? Знамо да је он бацио око на локацију Ал Акса. А Ћивутини? Можда су ипак у удруженом Подухвату?

   • ISUS: Lakše je kamili kroz iglene uši, nego popu džipašu u.........RAJ

    Gde se nalazi grad……….Jarila-slavim ( Jerusalim)………nagrada………1 000 evra????????

    Taj u Izraelu se do 1812 zvao………El Kuts!!!!!!!!!!!

    • @ Мутави,
     Крезу немаш да вратиш 10 евра, а овамо обећаваш награду од 1.000 евра. Боље би ти било да нам објасниш какве Ватикан има везе са Јерусалимом, пред Путина, Натенјахуа и Трампа.
     А док размишљаш, ево ти квиз питање, „Колико је од Јерусалима удаљен мегалополис Мрдамте- По-Песку“. Или где се у близини налази руски град „Кур-До Коленко“.

     • ISUS: Lakše je kamili kroz iglene uši, nego popu džipašu u.........RAJ

      Nemaš ti pojma…..niočemu….pa se izmotavaš!!!!!!!!!!!

      Evo………ovaj………. Za granicom………ispod tebe kaže………da je to Carigrad…….i u pravu je!!!!!!!!!!!!!

      PS: TO ŠTO SI ČUO OD NEPISMENOG DEDA……..JE PEĆINSKA NAUKA………..ZA PEĆINSKE LJUDE!!!!!!!!!

    • Цариград

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Бренан (Фото: Јутјуб)

Бивши шеф ЦИА: Трампов наступ у Хелсинкију био је велеиздаја (Видео)

Хелсинки – Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров оценио је преговоре Владимира ...

Није игра: Лична хемија између Путина и Трампа покренула ствари с мртве тачке (видео)

После данашњег састанка лидера Русије и САД свима је јасно да речи ...