Драгутин Димитријевић Апис (Фото: Википедија)
Драгутин Димитријевић Апис (Фото: Википедија)

Да ли су Апис и Црна рука чекали датум са Запада или су одмах деловали?

Драгутин Димитријевић Апис (Фото: Википедија)

Драгутин Димитријевић Апис (Фото: Википедија)

Сећате ли се ових никада изговорених речи: „Сви смо ми помало Апис„

Сваки народ има свој усуд, своју судбину, менталитет и код који га води да уради оно што му је у карактеру. Историја нас може пуно тог научити само ако хоћемо да је тумачимо и читамо. Али они који мисле да историја почиње од њих и њихових одлука, они је не разумеју. Знате на кога мислим?

Послали смо их у Брисел да не потпишу ништа. Да сачувају земљу, визију и правду свога народа. Да не потписују анексију. Они то нису разумели. Хтели су своје иметке, име и власт да сачувају под притиском Запада. Зато ће све изгубити. Изгубили су прво себе, изгубиће затим народ, па све остало. И историја ће их осудити.

А у историји о српским вођама и владарима све је записано и лако читљиво. Само они српски владари који су се држали апсолутне правде, остали су у сећању народа и трају и дан данас и у историји и у сећању народа. Остали су нестајали, лозе им се губиле, род им се затро и историја их оцрнила. Нико их се више и не сећа.

Ко ће се за пар деценија сећати садашње власти и како?

Ко имало има представу о српском друштву зна једно засигурно; власт само мисли да влада. Државом владају они који стварно спроводе власт на терену и који одлучују ко ће горе а ко доле. То су државна безбедност, војска и полиција. А и ту извршну власт усмерава народ неком својом општом вољом и моралом по коме се живи. Знамо и осећамо колико је то страшан и моћан спој базиран на друштвеној неправди због које сви пате. Тај брутални механизам меке диктатуре се храни неморалом и бешчашћем. И зато је тај систем владања неправедан према свима и неће заобићи ни оне који неправду творе. Издаја се издајом наплаћује у том свету.

Јер, неколицина политичких лидера обрађених кроз окултне ложе и обавештајне службе мисле да могу да држе под контролом земљу у којој иза сваког ћошка вреба неки Апис и иза сваке кафане се организује Црна рука. Треба бити свестан да иза сваког генерала стоји пет Аписа и десетине анонимних црних руку. Ово је земља дуге црне руке споја полиције, војске, навијача и криминалаца. И страсти да се све ломи преко колена. Зар сте заборавили где живите, зар сте заборавили ко вас је довео на власт, какве сте опасне структуре створили. Зар сте заборавили како се правци деловања лако мењају, како сте ви своје кумове и пријатеље издали? Зар сте заборавили како ствари овде функционишу и шта се може изродити?

И опет сте потписали, отворили бездан за адске енергије и сукобе у овом напаћеном друштву. Толико сте одговорни и промишљени. Ђавола сте призвали да запали буре баруте на коме седите.

На жалост, Европљани нас боље разумеју него ми сами себе. Али није их брига. Они имају своју агенду, свој план, свој циљ. Драже им је да се призна Косово него да у Србији бесни напетост и нестабилност. Јер они знају како ће народ реаговати. Одавно им је све јасно, још од пре 100 година када су вршили Анексију Босне и постављали ултиматум Србији. Знају ко је прави Апис и каква ће бити реакција српског народа на анексију Косова. Знају али их није брига. Верују да су сада још јачи и да им се историја неће поновити. И они заборављају на учитељицу живота.

А историја Европе и света је забележила да су Апис и Црна рука прва организована терористичка организација у свету. Нисмо ми то схватили, већ они. Да у нашем народу постоји решеност за такву акцију. И они знају да је сваки велики Србин мали Апис. И да Апис није чекао датум од Аустријанаца већ да је деловао. Питате ли се некада промишљени наши политичари малих органа колико њих међу нама има који неће чекати датум већ ће деловати као Апис? Плаши ли вас то или тога нисте ни свесни у својим историјским мисијама?

Али опет, нисте ви криви. Ми смо криви. Наше руке су црне од греха који чинимо и који ћемо бити спремни да починимо црном руком, јер смо неправедни према себи самима, према сопственој историји и према творцима наше земље. Неправедни смо пре свега према онима који су Косово прославили својим животима. Ми и ви смо неправедни када у белим рукавицама уморне и урбане неолибералне Србије потписујемо капитулацију и отимање дела државе. Историја ће нам то наплатити на свој начин.

И зато сада не знам за ког непријатеља да се молим, за онога споља или за онога унутра. Ко је већи и важнији? Ко је од њих злокобнији и страшнији?

Наши мали и велики несрећни људи изгубљени у мору црних мисли и сивог срца мисле да је датум важан. Убедили су их медији и политичари да је датум важан, да ће он нешто да промени. Важан је данашњи и сутрашњи дан, важни су наши животи које живимо сада и живот који ћемо дати нашој деци сутра. Важна је правда, јер правда побеђује кроз ток и жрвањ историје. Правда је важнија од датума. Косово је важније од Европе.

Датуми постоје у историји да подсете на јунаке и издајнике.

Датум не постоји у вечности.

13 коментара

 1. Aлександар Јовановић

  Права ствар.
  Проверио сам извор,ни тамо није потписан текст.
  Уреднику „Башта Балкана“ свака част,али поступак аутора говори нешто и о аутору и о нама.
  Евнуси.Паметни,талентовани и – кастрирани.

  • Можда само опрезни и свесни да живе у окупацији 🙂

   • Aлександар Јовановић

    Па како се то други позива да пролива туђу и своју крв – анонимно ?
    Шта је то ? Не бих рекао да је опрезност.
    Али понављам,текст је изврстан.

    • Може се али и не мора овај текст тако протумачити…то тексту чини ми се, даје на додатном квалитету

    • Aleksandar D.Andjelkovic

     Ne vidim nikakvo pozivanje,samo konstatacije iz istorije Srba?!Što bi ovo morao iko da potpiše,eto ima tih koji prvo vrše istragu:ko je?Da li ima nečeg netačnog?

     • Aлександар Јовановић

      Каква истрага „ко је “ ? О чему Ви причате ?Текст јесте позив на пуч свакоме које иоле писмен,без обзира колико се увијено упутио.
      Па кад то неко тражи ред је да мало и своје куражи покаже.

     • Aleksandar D.Andjelkovic

      Da li ti je iko rekao šta je puč?Kako se to poziva bez datuma,imena organizacije,mesta sastanka,vremena dogadjanja puča,sem ako nije šifrovano ovo sve?!Meni je nepoznato,pismen jesam i tako „uvijeno“,samo tebi je jasan poziv na puč?!Meni je nepoznato,ti se odazovi,vidim da znaš i gde!

     • Александар Јовановић.

      Ovo je poziv na puč kao metod promene vlasti.
      Ovo nije poziv na već organizovan puč.
      Anđelkoviću,iz čistog poštovanja što se potpisuješ kako i dolikuje pretpostaviću da zaista ne razumeš o čemu govorim.

     • Aleksandar D.Andjelkovic

      Može da bude u tom kontekstu,ali samo poziv na bojkot,za Kosmet vezano i sa pučem nema veze nikakve.To što ti vidiš,ja nemam nikakvu obavezu da identično doživljavam?!U komentarima na zidu prete,kolju,pobiće,pa šta?Bolesnici,nikada u borbi bili nisu,pa se i leče po malo.Ovo je pismeno,pozivanjem na istoriju,pozivanje na ne prihvatanje „parafa“?!Ništa alarmantno,nekom prekipelo!

 2. Oni 15.09.2012.

  Oni sto na koljena
  Pred djavolom lako padose
  Rekli su :”Ti si niciji!”
  Ime mi drugo dadose.

  Oni sto korijen nemaju
  I oni sto svoga ne znaju,
  Rekli su da sam niciji
  Jer necu da budem svaciji!

  Mrtve mi ponovo ubise,
  Zivima usta zatvorise.
  Oni sto Tajnu ne znaju
  Grdno se, grdno varaju.

  Stavise mi na celo
  Uzasni pecat zvijeri,
  Ne znajuc’ da otvorise
  Velike I mocne Dvijeri.

  Otvorise se vrata,
  Zaskripi iskonski gnjev
  Jer rekose da sam niciji,
  A necu da budem njev!

  Oni sto silnim silama
  Satiru Boga u nama,
  Moju Litiju ne znaju
  Grdno se grdno varaju!

 3. ТЕКСТ ЈЕ ПРОФЕСИОНАЛНО АНАЛИТИЧКИ ОБРАЂЕН.ЈА НИСАМ ТОЛИКО НАИВАН, ДА ОЧЕКУЈЕМ ДА СЕ ПОТПИШЕ АУТОР, МОГАО ЈЕ И ДА СЕ ПОТПИШЕ ТУЂИМ ИМЕНОМ. НЕ МЕЊА СТВАР. СИГУРНО НИЈЕ СЦЕНАРИСТА СЕРИЈЕ ДРУГ ЦРНИ У НОБ-у.
  АПИС ЈЕ ИСТОРИЈСКА ЛИЧНОСТ КОЈА ЈЕ МИСЛИЛА НА ОПСТАНАК ДРЖАВЕ СРБИЈЕ, ЗНАО ЈЕ КОЛИКО ВЕКОВА СУ НАШИ ПРЕЦИ БИЛИ У РОПСТВУ И КОЛИКЕ ЖРТВЕ СУ ДАЛИ ДА БИ ОСТВАРИЛИ ДРЖАВУ.
  АПИС ЈЕ СИМБОЛ ОЧУВАЊА ДРЖАВЕ, А НЕ ЊЕНО УНИШТЕЊЕ.
  ЕУ ОД НАС ТРАЖИ ДА ПРИСТАНЕМО НА САМОУНИШТЕЊЕ. ДА САМИ СЕБИ ПРЕСУДИМО И ПРЕСУДУ САМОУБИЛАЧКУ ИЗВЕДЕМО.
  ШТА ДА СУТРА ПРИЧАМ СВОМ ПОКОЛЕЊУ. ЕТО ИМАЛИ СМО МИ СРБИ ДРЖАВУ, АЛИ СУ НЕКИ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ ПОТПИСАЛИ ДА ЈЕ ВИШЕ НЕМАМО, ЗАТО СМО МИ САДА У РОПСТВУ. А КАДА БИ МЕНИ МОЈ ДЕДА ТАКО НЕШТО ИСПРИЧАО ЈА БИ ГА УПИТАО. ШТА СИ ТИ ПРЕДУЗЕО ДА НЕ ДОЂЕ ДО ТОГА.
  ТО ЈЕ ТЕШКО ПИТАЊЕ. ДАЛИ ЋЕ СВИ СРБИ ПРИСТАТИ НА ТАКВО ПИТАЊЕ ОД СВОЈИХ ПОТОМАКА.

 4. ‘Ajde nemojte da se lozite, tekst je izvrsno napisan, ali nema ko da ga cita, na kraju krajeva ni mi nismo narod kakav smo bili, nismo dostojni svojih predaka. Draze nam je blejanje na splavu i shopping u Segedinu nego miris kosovskih bozura! Mi smo bre %^&$! Nije nam niko kriv, vec smo sami %^*&$! Ko su bre tamo neki dacic i vucic, toma i bota i svi ostali?!? Gamad koja u Onoj Srbiji (onoj casnoj i slavnoj) ne bi ni kokice prodavala! Mi smo krivi sto su i dalje ovde! Poslusajte govor Boska iz DVERI na trgu u Cacku povod kapitulacije koja je potpisana! To je pravi govor ali dzaba sve kada je bilo 10-tak ljudi da ga slusa! Potrebna je revolucija, ali pre svega revolucija u nasim zardjalim mozgovima i debelim dupetima da pokrenemo sebe!

 5. Apis je bio teroristicko kopile unajmljeno od crnog plemstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Србија данас)

Унутрашњи непријатељ и Вучићев неспоразум са самим собом

Ево, председник је поново изашао пред јавност заједно са својом послугом, трудећи ...

Сулејман Угљанин (Фото: Јутјуб)

Угљанин са Тачијем Рашку припаја „великој Албанији“

Нови Пазар – Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа и некадашњи министар, ...