(фото:СКК)

Егзотичном рачуницом против ММФ-а

Нису дуго издржали. Претварали су се колико су могли. Али изашло је на видело њихово право лице. Сами су открили шта им је, од почетка, била права мисија. Елем.

Као гром из ведрог неба погодила нас је вест, којој је било допуштено да процури у јавност, да мисија ММФ-а предлаже укидање привременог смањења пензија.

Ето ти сад чуда. Они који су ономад тражили да се пензије смање, напрасно су променили плочу. Шта сад зборе?

Мисија ММФ-а сугерисала је представницима наше владе да укину привремене кризне мере за пензионере. Другим речима, сугерисали су да се Закон о привременом умањењу пензија укине.

Да подсетимо, овај закон, који је донет на сугестију овог истог ММФ-а, на снази је тек 4 године.

Закон о привременом умањењу пензија донет је у октобру 2014. године, јер је, како нам је речено, претила непосредна опасност од избијања кризе јавног дуга.

Учешће пензија у бруто друштвеном производу тада је било 13,8 одсто. А из државне касе се за исплату пензија издвајало 50 одсто пара.

Сада је ситуација куд и камо боља. Скоро, па сјајна.

Учешће пензија у бруто друштвеном производу пало је на 11%, што је мање чак и од онога што је ММФ до јуче од нас захтевао. Из буџета се за пензије издваја око трећина пара, с тенденцијом даљег смањивања. Такође, прошлогодишњи буџет је био у суфициту од 1,2 одсто бруто државног производа.

Гледајући ове податке јасно је што су ММФ, Светска банка и наш Фискални савет једногласни у оцени да су српске јавне финансије оздравиле. И што је још важније, постале стабилне.

Због тога меру привременог умањења пензија треба укинути. Како вели ММФ, не сме се догодити да она постане трајна мера.

Е, лако је њима да тако говоре. Нису они ти који треба да се одрекну лепих парица. Представници наше владе имају другачије планове. Имају бољу рачуницу. По њиховој рачуници, боље да те парице остану њима на располагању, него да се врате онима од којих су узете.

„Не можемо само да вратимо пензију онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да за 80 одсто пензионера умањујете пензије“ – израчунала је, па јавност информисала председник владе Ана Брнабић.

Опааа! Преокрет!

Не само због тога што их је жао да се одрекну лепих парица, него повећање за које се залаже ММФ би уствари значило смањење пензија за највећи број пензионера у Србији. По рачуници представника наших власти.

А зашто би представници наших власти, опет, пензије смањивали? Они више воле своје пензионере него ММФ. То је ваљда свима познато.

„Не каже то ММФ зато што више воли пензионере него што волимо ми, већ каже из неких других разлога. Они траже да се драматично повећају пензије онима који имају више од 50 000 динара пензију, а да се ни динар не повећају пензије људима који имају испод 25 000, а то је 61% пензионера и да се минимално увећа за људе који имају 30 000 динара пензију. Укупно 75,76% пензионера не би ништа добили од наредног повећања“ – појаснио је председник Србије Александар Вучић.

Пензионери који имају најниже пензије не да ништа не би добили материјално, него би и духовно пуно изгубили. И то добро знају представници наших власти. Познају они своје пензионере у душу.

Та спознаја им је и окосница рачунице.

Нека ја немам ни за све лекове, ал’ само да се овима што имају већу пензију од моје  она не повећава – резон је који, нажалост, следи највећи број људи који прима минималне пензије.

Број пензионера који прима минималне пензије представља приближно 1/4 бирачког списка. Они своје бирачко право редовно користе. Велика већина њих увек гласа за странке које су на власти.

Ово је једна страна једначине.

Да би нека политичка опција дошла у позицију да лагодно влада треба да освоји око 50% гласова изашлих бирача. Узимајући у обзир да је наш бирачки списак пребукиран, за освајање апсолутне власти потребно је добити поверења мало више од 25% уписаних бирача.

Ово је друга страна једначине.

Непознатих нема, јер добро је познато да се осиромашеним народом лакше манипулише. Гладан човек, хтео – не хтео, мисли стомаком.

Није непозната ни мисија ММФ-а. Он представницима наших власти хоће мало да помрси конце.

Мало. Чисто да не забораве у чијим рукама се налазе конци . . .

(фото:СКК)

 

 

 

Стеван Стојков/Српски културни клуб

4 коментара

  1. Jel to, „igranje s’penzijama“, da lakse prodje, KOSMET prodaja !?!

  2. Па тај ммф је тражио смањење укупног броја пензионера собзром на чињеницу да се прилико насилног затварања државних фабрика и институција огроман број тих радника шаље у пензију. То је била та званична сугестија коју је касније вучић променио у тражење од стране тог ммф смањење пензија. Друго овај режим је извршио насилно спајање свих пензионих фондова а да предходно није консолидовао те фондове и њихове дугове. Треће ово што ради ова велеиздајничка власт са отимањем пензија и државних плата је пуњење њихових сраначких прохтева и издржавање Београда јер је познато да од новое године из владе стиже новац у касу Београда дакле цела СРБИЈА ради за тај њихов Београд. Уређивање пензија је трбало да се уради још пре него што се приватни пензиони сектор спојио са државним пензионим сектором или ПИО фондом. Онда данас не би био толиких разлика у пензијама али ни одласка у пензију без испуњених граница па се онда са мањим стажом мора и мање примати та пензија а то је управо дело ових велеиздајника све од државног удара од 5 окторбра до данашњег дана када нам владу СРБИЈЕ ВОДИ НАСТРАНА ЛИЧНОСТ ПА ОНДА И ДОНОСИ НАСТРАНЕ ОДЛУКЕ. Али како је то детаљно описао и доказима доказао господин Душан Ковачев овој настраној премијерки није сметало да одмах доведе у своју владу по наређењу пентагона фирму Деливери јунит која практично о свему одлучује а ЦИЉ ЈЕ ДА СРБИЈА БАНКРОТИРА и тиме се уништи што се и спроводи у дело пражњењем државне касе на сваки могући начин. Зато је питање докле ће више да лажу сами себе јер нас очигледно више немогу да лажу а новчаник све говори јер сваки дна који осване у овој СРБИЈИ је гори од оног што је прошао. Е то ја анархија а она се толико прогресивно шири да више ни ови на власти који су је и створили да би опстали на власти не могу да је контролишу а у тој анархији сви губимо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Циркус: Аргентински медији убеђују народ да у Србији тече мед и млеко

Порука аргентинском народу: не слушајте савете ММФ-а и „стручњака“ које вам доводе ...

„Ова власт се може срушити само побуном“!

Господин Вучић је опет обрадовао свој верни народ, како му се, по ...