(фото:Фронтал)

ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ

Спадам у људе који су одрастали и одрасли на европским вредностима и стандардима, како културним везаним за музику, књижевност или уметност, тако и достигнућа у развоју демократских стандарда: слобода и права, али и одговорности и једнакости пред законом. Наравно, такву Европу не треба идеализовати.

Мора се присетити да су у њој настали и неки од најружнијих и најгорих покрета у људској историји, попут оних који су изазвала два светска рата или пљачке остатка планете. Свакако, колонијализам и нацизам су међу највећим мрљама у европској историји.

Да се не лажемо, ми смо они који тежимо европским стандардима: у медицини, техници и технологији, безбедности, уређеним улицама, музејима, трговима и светлима европских метропола, као и високом друштву богатих и утицајних.

Наше породичне вредности су ипак наш национални ентитет и идентитет, као и историја због које баш и нисмо срећни. Често смо императивно и неразумљиво поносни, без обзира што нам се подметање леђа и живота за Европу у форми граничара у средњем вијеку па до антифашизма у новије доба, не само није исплатило, већ нас је десетковало, а нажалост засуло и осиромашеним уранијумом, те карантином на рубу Европе за коју смо гинули.

Наравно да тренутне европске функционере о томе не смемо подсећати, у време када смо на путу приступања Европској унији, која нас је у европској територији обележила неевропљанима. Добро, јесмо ми мало или мало више Балканци, баш као што су људи на северу Европе Скандинавци.

Да не дужим, а да не будем евроскептик, са тачке породичних вредности примећује се да све полако иде у ……..( у потпуно девастирање истих)………………………. – нек свако дода по својој перцепцији.

Наиме, дугогодишња борба за признавање другачијих сексуалних оријентација, оличених прво у признавању права и статуса Л – лезбијског, па Г – геј, па Б – бисексуалног, па Т – трансексуалног, није се зауставила на легализацији и формализацији истополних бракова и одгајању деце у таквим браковима, што наш желудац теже вари од нпр. камена или ексера.

Новост у том колу је још страшнија. Дакле, поред слова ЛГБТ почеле су активности да се дода још једно слово и то: П, што означава педосексуално опредељење. У Француској је скоро ослобођено лице старости од 30 година, које је имало полни однос са девојчицом од 11 година. Слично је било и са лицем од 28 година, са закључком да није било силовања, већ су девојчице добровољно пристале на однос.

Моја љубав и поштовање према Европи је овим уздрмана. Неће ли ваљда, док ми стигнемо на ред, то бити још један од услова. И пре овог смо морали да гутамо жабе, али ово би могло бити веће од нас, па да оно нас прогута.

Ненад Стевандић/Фронтал

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Fotolia/ MaskaRad)

ЕУ би да укине померање казаљки, а Србија га озакоњује

Београд – У јеку европске расправе о евентуалном укидању померања казаљки на ...

Ангела Меркел и Тереза Меј (Фото: АP Photo/ Rene Rossignaud)

Отели туђу земљу па праве “Дејтон 2”

Међународна конференција на којој би се постигло коначно решење за косовско питања ...