(фото:небојшавукановић.инфо)

Границе трећег ентитета представљене у Посушју

Хитлер и Павелић су поражени 1945. године, али њихове злочиначке идеје и планови и даље су живи код неких болесних умова. Посебно је забрињавајуће што неки од тих болесних умова носе свештеничке одоре, и што своје прљаве злочиначке активности покушавају сакрити кријући се лажно иза вере и Исуса Христа. То потврђује и пример фра Марија Кнезовића, из католичке Жупе Каменско код Посушја. Овај фратар je идејни творац споменика у облику злогласне Независне Државе Хрватске са границом на Дрини. Споменик од камена подигнут је у славу погинулим усташама из фратрове Жупе.

(фото:небојшавукановић.инфо)

(фото:небојшавукановић.инфо)

Ова дрска провокација није случајна, јер је овај фратар од раније познат kao велики поклоник усташа и Анте Павелића. Прошле године у Широком Бријегу је додељивао награде и поносно се сликао са екипом „Црне легије“, за који су играли дечаци носећи црне мајице са усташким грбом. Не знам да ли су дечаци знали ко је био Јуре Францетић, командант злогласне Црне легије, и знају ли колико су он и остале усташе побиле недужних Срба и Јевреја у стотинама стратишта од Превлаке и Ржане јаме, до Пага, Јадовна и Јасеновца, али величање усташа и НДХ треба све да нас забрине. Да има бар мало правне државе на овим просторима, фратар Марио Кнезовић морао би да одговара због слављења усташких злочина и злочинаца, вређања жртава и посредног позива за насиље.

(фото:небојшавукановић.инфо)

(фото:небојшавукановић.инфо)

Овај језуита својим понашањем умногоме подсећа на своје претходнике и узоре којима се диви, од кољача из Јасеновца фра Мирослава Филиповића Мајсторовића, познатијег као Фра Сотона, клепачког жупника дон Илије Томаса који је предводио покољ у Пребиловцима, надбискупа Ивана Шарића, Алојзија Степинца, фра Велимира Шимића и других фратара и бискупа усташа који су подржавали НДХ и Анту Павелића, подстицали покоље и покрштавање Срба. Фрањевачки самостан у Широком Бријегу одувек је био семениште антисрптва и ширење патолошке мржње према Србима,  па понашање недостојног фратра језуите не треба да нас чуди. Треба да нас брине само тзв „екуменски дијалог“ и понашање неких наших православних свештеника који наивно, или из личних интереса, прећутно подржавају проусташке ставове и политику већег дела Католичке цркве у Хрвата.

(фото:небојшавукановић.инфо)

Споменик у Посушју јасно показује које су границе тзв „Трећег ентитета“, које здруженим снагама желе да створе Драган Човић и Милорад Додик, лидери Блајбуршке коалиције. Човић је мудрији од фратра из Посушја, и не жели јавно да каже да је његов циљ граница на Дрини и укидање Републике Српске. Остаје да се види како ће Додик, Кошарац, Нада Тешановић и остали челници режима да реагују на споменик НДХ у Посушју, све веће јачање усташког покрета, или ће прећутно подржати своје партнере и браћу из Блајбуршке коалиције у стварању „Трећег ентитета“ на Дрини до Земуна?

Небојша Вукановић/небојшавукановић.инфо

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Вучић Хрватима: Сви Срби знају да су изгубили Косово

Пуно тога што се на Косову догађа данас подсјећа ме на оно ...

Марко Перковић Томпсон (Фото: Танјуг)

Томпсонова дела у огледалу србске и хрватске повести

Данима после прославе великог  хрватског успеха на протеклом СП у фудбалу, не ...