(Фото: СНС)
(Фото: СНС)

Има ли краја жртвама наменске индустрије

Доказано неспособни, и у средњем Банату имају способност да онеспособе способне. Обесни власници власти из редова назадњачке црвено-црне СНС-СПС коалиције, „дивљају“ по раскошним кабинетима, отворено пркосећи законима, моралу, логици и здравом разуму. Председнике свих пет општина, к’о да је иста мајка родила. Противзаконито, неодговорно и кабадахијски, градске и општинске касе претворене су у приватан „бунар“, где се локална паразитска отимачина више и не крије од народа. Једног од тих и таквих „вечитих“ власника многобројних страначких књижица, осуђеног правоснажном пресудом за сијасет злоупотреба службеног положаја (са правом жалбе), ни пушком не можеш отерати из фотеље првог човека општине Нова Црња. Вез’о се ланцима за њу, најближа родбина му први сарадници, следећи су функционер-пајтоси које је, буквално, „купио“ парама из општинске касе.

Општина Нова Црња има СНС повереника, тутора из централе, који „савршено“ контролише „рекет“ на релацији општинска каса – поверљив страначки рачун. Бизон, такав му надимак, несметано и на рачун општинске касе, и даље развија приватан прекогранични пољопривредни бизнис. На монтираним седницама скупштине општине, опозиција се буквално шиканира, и не дозвољава јој се ни обраћање за скупштинском говорницом. Председник скупштине је један домаћи Баја, шеф одборничке групе још један, мало већи општински Баја, дакле, ринге-ринге раја са слуђеним мештанима у општини, сиромашној, к’о црквени миш.

Други, ваљда сечањски коловођа ничега у још веће ништа, сем уредног „цевчења“ у друштву привилегованих у „Манчестеру“ (специјалној канцеларији у општинској згради за раноранилачко опијање богомданих), истиче се и у куповини цигарета и других личних потпрепштина по тамошњим трафикама. Уместо кеша, потписује се на рачунима који се уредно прослеђују, гле чуда, баш њему лично у кабинет, на поновни потпис и плаћање из општинске касе. Срамота до неба, које се стиде његови земљаци из Крајишника.

Насупрот апсолутном шенлучењу богомданих назадњака приспелих из бивших партија на власти, изградња хале спортова у Сечњу помера се до краја 2999. године, „вриштећи“ комунални проблеми, попут канализације, ваљда ће до 2500. године стићи на ред…Једини услов опстанка ових и оваквих на власти, страначких шаренгаћа је, да ли чврсто држе СНС власт на локалу, и да ли уредно плаћају рекет странци која их је, шаку јада, убацила у фотеље. И по Сечњу вршљају страначки повереници, у хотелу „Црвени цвет“ се уговара харач виа Београд.

И у Житишту се снимају „црне комедије“ на тему, народе, чезнем да те зезнем. Оба јавна предузећа, Екос и Развој, у тешкој су були. Вишемесечна агонија „једе“ људе, запослени су на плате већ заборавили, „живе“ од нездравог банатског ваздуха, од Агроживовог канала који је загадио већину башта домаћина…Туга је истинска, преголема, где, да безобразлук локалних власника нема граница, на скупштинским седницама теку, мед и млеко. Шта ради вајни председник општине и искључиво њему одговорни за безграничну неодговорност? Ми смо ионако неразвијени, на државном смо списку за помоћ, традиционално смо неспособни за било шта, чује се тихи вапај из општинских канцеларија.

Шта тренутно ради у Житишту? Семафор са све три боје у центру, статуа филмског јунака Рокија Балбое се свакодневно руга мештанима, ради и пошта, ваљда и један банкомат, за први мај било лепо време, а Ђурђевдан у центру села прослављен уз штандове са лизалицама и кретошем…Срећом, не пуца се више масовно по кафићима, па млади могу на миру да се проводе са 200 динара у џепу, док је парк у центру затрпан „крмачама“ (пивском пластичном амбалажом). Локални врховници СНС-а и СПС-а се пљују међусобно, али, власт се тако „слатко“ коалиционо дели, да човек просто не може да верује, како за истим општинским столом могу седети људи, који се синоћ највулгарније извређаше, рекавши шта истински мисле једни о другима.

У општини Нови Бечеј, ситуација је такође слична чемеру и јаду, налик катастрофи. Локална назадњачка врхушка је презадовољна незаинтересованошћу шире друштвене заједнице за дешавања у општини коју из прве фотеље води, на несрећу, наредбодавац за сахрану (извршење) буџета. Омиљен је у сопственој канцеларији окружен самим собом, где у договору са ликом у огледалу којем једино верује, доноси „тешке“ стратешке одлуке за назадњачко пресипање шупљег у празно. Хвале га тамошњи страначки пајтоси, те елегантан, те му сваког јутра испеглана кошуља…Јес’ да не информише јавност о сопственом раду, јер, истини за вољу, нема шта паметно ни да каже, о општини, где, се скоро ништа конкретно не ради за велику функционерску плату у средини где, опет, ништа живо не ради. Још један угледни банатски велемајстор назадњачке опсене, има свог фаворит функционера из страначке централе који штити његову локалну фотељу из које, ничим изазван, диригује.

Средњобатаски „диригент“ угнездио се у Јавној (Градској) кући Зрењанина. Горан Кнежевић, алфа и омега свега у последњих 15 година средњег Баната, тешко се разболео, и несуђени возач бицикла до румунске границе види своју историјску шансу. За њега су назови конкуренти за новог газду Зрењанина, Ненад Карапанџа и Дарко Бађок, „ладан грашак“, јер је развио мрежу пајтоса са којима, из сенке, успешно развија приватан бизнис. Сем којекаквих награда које му СНС удељује за наводни развој Зрењанина, први фотељаш Зрењанина обожава органску храну и узгој малина. Није он у овај приватан бизнис директно умешан, али његови пајтоси на челу са извесним Ежденцијем (оснивач и суоснивач), крајем прошле године отворили чак 3 идентична предузећа у Зрењанину, Клеку и Стајићеву. Има „лепих“ парцела које су запеле за око „најспособнијима“ на овим просторима, директно бављење политиканством доноси још директније и лакше присвајање лепих хектара за паралелан приватан бизнис. Оснивачки улози су по 800 или 1500 динара, и њих десетак који се међусобно изванредно познају, отпочињу бизнис.

Упркос функционерских платетина, зафали им и мало кеша, па се неки Ониx и брат му по презимену Вукић, Чеду познати, баве и организацијом „неопходних“ градских манифестација, где баш они, и само они, добијају милион, два…Мазни лову из градске касе на легалан начин, „покриј“ све папирима…Изузмимо тоалет папир, који свако од функционера мора да носи у тоалет, јер до 9 часова пре подне нема ниједне једине ролне. Јако је занимљиво видети дежурне доносиоце тоалет папира (у моди трослојни, најмекши) у кабинете и канцеларије функционера, где се свакодневно врши расподела.

Подела чистог ћара из градске касе је, данас, смисао битисања и опстанка назадњака у Зрењанину. Обављање најмање три функције уз исто толико месечних апанажа је, улазница у овдашњу елиту. Уз, обавезујуће гађење према проблемима малог човека, који се, усуђује да потражи помоћ од надлежних. Огромних 15 минута издваја се недељно за разговоре грађана са градоначелником, где претходно, његов помоћник, популарни Ћапко, врши детаљну шпијунску истрагу о потенцијалним кандидатима. Просто је невероватно у каквим облацима данас живи зрењанински функционер, практично недодирљив за обичан свет. „Убитачан“ радни дан, почев од радног доручка у кабинету, радног доручка у оближњем Матијевићем хотелу, и готово свакодневни пословни ручкови, нису за обичног човека, већ се ради искључиво о натчовечанским напорима функционера, наравно, у интересу свих грађана.

Надовезујућа лепа вест, за крај, се подразумева. У Зрењанину је актуелно само једно вршњачко насиље где кривичне пријаве фасује само један директор школе, тек један разредни старешина, једва један начелник школске управе, један инспектор школске управе…Премало за чак два функционерска редовна месечна бонуса, где двојица истакнутих Јавне куће, сами себи херојски пишу сваког 3. јануара: због обима посла и несебичног залагања, додељујем себи 12 месеци годишње бонус од најмање 20 процената на плату.

Золтан Хорват / Таблоид

један коментар

  1. Све је одлично описани али је изостављено да је тако у ЦЕЛОЈ СРБИЈИ НА НАШУ ЖАЛОСТ. Е та анархија прогресивно се шири и прогресивно ствара сиромаштво које на крају пуца и сви губимо у тој анарахији. То је дело шта ради ови велеиздајници на власти без образа и части.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Тиранија над умом: Човек је као глина, од њега можеш свашта направити. И ноћну посуду, простачки речено, нокшир

Апостола Павла упућене речи Корнићанима ваља нарочито имати на уму у овим ...

Ангела Меркел и Тереза Меј (Фото: АP Photo/ Rene Rossignaud)

Отели туђу земљу па праве “Дејтон 2”

Међународна конференција на којој би се постигло коначно решење за косовско питања ...