Владика захумско-херцеговачки Григорије, папа Фрања (Фото: Новости)
Владика захумско-херцеговачки Григорије, папа Фрања (Фото: Новости)

Кад злочинци постану угледници

Кад злочинци постану угледници

Суицидно самопорицање и самопонижавање нације, величање злочинаца и омаловажавање сопствених жртава је последњи стадијум моралног посрнућа српског народа. Тако је недостојнима мало што служе помен усташама за покој душе, већ их још називају „угледницима“, часним лекарима, адвокатима, свештеницима… Иво Карловић и Нико Копривица, градоначелници Дубровника за време НДХ, часник Франо Жишка, редарственик НДХ Анто Тасовац, тајник (секретар) града Дубровника Нико Кунић, командант Дубровачког збора Франо Војводић су само неки од познатих усташа и службеника НДХ стрељаних на острву Дакса, а који су углед и славу по РТРС-у стицали издајући наредбе, ликвидирајући дубровачке Србе, отимајући њихову имовину, куће, трговине..(линк на прилог РТРС-а http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=275747)

Све до недавно усташе Анте Павелића су били злочинци, а сада их недостојни називају угледним трговцима, лекарима, свештеницима. Прво херцеговачко перо РТРС-а сматра да су образовање, занимање и положај довољан алиби за велике злочине, опа усташе банкари, трговци и свештеници нису злочинци већ „угледници“ иако су им руке крваве до рамена. Довољно јој је било да површно прелиста Магнум Кримен Виктора Новака, па да схвати какве је монструозне злочине починио католички клер, њени „угледници“ и интелектуалци који су до последњег дана НДХ били одани сарадници Анте Павелића, Ива Ројнице, Миле Будака, Андрије Артуковића…

Срамно је што недостојни Григорије покушава да се сакрије иза покојног владике Владислава, и служење мисе на усташком споменику оправдава Дописом из 1990. године. Споменик усташама на острву Дакса подигнут је 2010. године, и покојни владика није дао благослов да наш парох служи помен пред католичким крстом и спомеником са именима стрељаних усташа, већ да се служи опело на месту страдања православних Срба.

Тужно је гледати српског свештеника како бестидно лаже јавност тврдећи да је служио помен православним Србима, иако добро зна да су на споменику и крсту испред кога се молио исписана само имена Хрвата „жртава комунистичког и југославенског терора“ како пише на споменику. Иако је суочен са фотографијама и необоривим доказима, парох Ковачевић наставља да лаже и додатно срамоти Цркву и свештеничку одору. Ипак није могао прикрити невербалну комуникацију која га је додатно разоткрила, па је за само 12 секудни чак у три наврата оборио поглед и главу удесно, што је школски пример понашања и невербалне комуникације некога ко не говори истину (погледати линкhttp://www.portaloko.hr/clanak/neverbalna-komunikacija–sto-pogledi-otkr… ).

Уместо да бар у основи испоштује минималне новинарске стандарде и да прилику да се чује и друга страна, прво херцеговачко перо РТРС-а у стилу Наде Велетић закључује да је Небојша Вукановић злонамерни лажов који манипулише жртвама, и чија је количина лажи и глупости неограничена! Овакве тешке увреде додатно боле због чињеница да су ми деду усташе 1941. бациле у Ржану јаму, а истина и писање о срамном догађају управо је имала за циљ да скрене пажњу на срамно понашање неколицине недостојних који служењем помена усташама вређају милион недужно настрадалих Срба у НДХ.

Дотична је јасно видела фотографије попа Стевана Ковачевића са фратром пред усташким спомеником, како се моли стрељаним усташама, али се прљави партијски задатак мора обавити без обзира на цену. Уместо да препусти колегама у Бањалуци да прочитају „офове“ и итако бар збегне јавно понижење, ипак је требињска Нада Велетић спремна бескрупулозно у лице да лаже и обмањује јавност како би се сачувала шефовска позиција и чланство у Лукиним управним одборима. Иако је од „новинара“ РТРС-а, превише је.

Ставити образ под задњицу често није лепо али је корисно. Ипак треба имати неке границе и у овим тешким суморним временима сачувати бар мрвицу достојанства и људскости уместо покорног служења недостојним за мрвице.

 

 

Небојша Вукановић/nebojsavukanovic.info

2 коментара

  1. IZBORI: Kad robovi pomisle...........da o nečem odlučuju

    Кад злочинци постану угледници

    Čuj…….kad!!!!!!!!!!!!

    UVEK SU ZLOČINCI…………POSTAJALI UGLEDNICI!!!!!!!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Папа Фрања (Фото: Ројтерс)

Папа стиже у Србију, хоће да одржи мису на Маракани?!

Београд – Поглавар римокатоличке цркве папа Фрања решио је да посети Србију ...

Црна Гора: Сећање на један од најсвирепијих злочина из Другог светског рата

Плужине-Најмање 522 житеља Пиве, од којих 109 деце, свирепо су убијена 7. ...