(Фото: Thinkstock)
(Фото: Thinkstock)

Калкулација истине: Због чега су пензије мале?

Од почетка вишестраначја 90тих година прошлог века па до напредне данашњице, пензионери у Србији су били „стуб државе“ искључиво када треба да гласају, а њихова деца коју издржавају „ударна песница опозије“ када треба рушити власт. А када се власт стекне, народ који је исту поставио одлази у заборав. До следећих избора наравно.

Већина пензионера у Србији памти Други светски рат (или барем ратове 90тих) па се мире са судбином уз најскупљу реченицу „Само да не буде рата“, не схватајући да рат власти са здравим разумом народа увелико траје. А рат су преживели и дочекали да у нове ратове пошаљу своју децу. Неки су у рату мучени и тај бол и даље осећају, а некима је тај бол заменио бол за настрадалим потомцима које су наџивели.

Док у развијеној Европи и добром делу развијеног света можемо срести пензионере који уживају у плодовима свог вишедеценијског рада, дотле просечан српски пензионер гледа ријалитије, диви се власти, издржава децу и унуке и чека да умре. Док неким министрима тетке купују стан, пензионере финансира њихова владајућа „тетка“ за хлеб, струју и Инфостан. Српски пензионери криве иностране факторе и „стране плаћенике“ за свој лош положај величајући и правећи жртве од правих криваца.

Истина је доста једноставнија и лежи пред њиховим сузним очима што посматрају потомке који емигирају у иностранство.

Тужна је држава која просечно годишње бесправно узме пензионерима по 400€ за које могу купити 365 сендвича, а потом власт купи пензионерски глас за 1 сендвич који су сами платили.

КО ПОТКРАДА ПЕНЗИОНИ ФОНД?

Од распада СФРЈ па до данас, свака власт у Србији је оптуживала претходну за крађу новца из пензионог фонда.

Ако искључимо беспоговорно поверење властима и укључимо дигитрон, можемо доћи до резултата да заправо – свака власт поткрада пензиони фонд.

Српски радник званично заради месечно просечну бруто плату од 64.602 РСД ( 46.465 РСД нето) и уплаћује месечно 9.044 РСД у фонд ПИО (пензионо и инвалидско осигурање).

За просечних 35 година радног стажа, српски радник уплати у фонд ПИО 3.798.480 РСД (око 3.8 милиона динара): 35 x 12 x 9.044 (просечни радни стаж помножен са бројем месеци у години и износом доприноса за пензију).

Када се просечни српски радник пензионише након просечних 35 година рада, исти добија просечну пензију од 25.513 РСД.

Просечни животни век у Србији је 74 године (мушкарци 71.6, жене 76.3 година), што даље имплицира да пензионери примају пензију просечно око 10 година.

Сада ћемо поделити укупне уплате доприноса са бројем година „уживања“ пензије и 12 месеци, како би израчунали реалну просечну месечну пензију.

Резултат је 31.654 РСД, из ког закључујемо да месечно из буџета за пензије просечно волшебно нестане 6.141 РСД по пензионеру, илити да просечно сваки пензионер буде ускраћен за 736.920 РСД од одласка у пензију до смрти.

Поред горе наведеног важно је знати да и радник који плаћа доприносе и пензионер који остварује примања од тих доприноса због малих примања већински троше целокупне износе на основне животне потрепштине, за које плаћају држави ПДВ од 20%. Тако радник са просечним примањем месечно врати у буџет 9.293 РСД, а просечан пензионер 5.103 РСД.

Наравно морамо узети у обзир да ће у будућности бити све мање пензионера захваљујући висини доприноса, као и изменама закона о раду који дозвољавају послодавцима да крше људска права, а радницима да се за радно место захвале полититичарима који су кршење права омогућили.

НЕДОСАЊАНИ ЗИМСКИ САН

Истина је да у Србији, земљи јефтине радне снаге, лаких жена, локалних шерифа и СМС лечења деце, просечна плата и пензија представљају сан за већину народа. Разлог томе је што не постоји стандардни класни систем већ су људи екстремно сиромашни, сиромашни у дужничком ропству или богати.

А зима долази.

Зима у којој српски народ не могу огрејати и нахранити приче о БДП-у, инвеститорима и километрима путева.

Зима у којој ће наши сународници умирати од хладноће и глади на путу Србије у пропаст, путу поплочаним обећањима, страхом, лажима и издајом.

Зима. Долази.

Колумниста

2 коментара

  1. Како бре не знате куда нестају паре .Лепо нестају у пензијама које примају ПАНДУРИ,ПРОПАЛИТЕТИ ОД ОФИЦИРА.Иду у пензију са 50-55 година.Бенефиције до БОГА.Просечно је примају бар 25 година аиз плата идвојено у пензиони фонд за цирка МАКСИМУМ 15 година Пензије,Осталих 10 ггодине се шлепуују на НАШЕ УПЛАЋЕНЕ ДОПРИНОСЕ-.Пошто их има 100000 Значи они поједуНЕЗАСЛУЖЕНО МИЛИОН ГОДИНА Просечних пезија.ПС.Кума интерниста у пензији–63 године прима 49000 а милционер КУРСИСТА отишо у пензију са 50 година 50000 динара.Ето где нестају пензије.

  2. Пензије ће бити укинуте, „јавиће“ нам министар финансија који једном ногом седи у Светској Банци која га је и довела. Узимају и потребне и непотребне кредите, ционисти банкари уживају, ко зна шта је дато у залог. Видим пописивачи имовине Електродистрибуције у Новом Саду не излазе из зграде, оде и то, али у бесцење, а не по пуној цени.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Thinkstock)

Сложена једначина за пензије: Ко добија, а ко губи

Београд – Влада је од пензионера узела шта је узела, неком ништа, ...

(Фото: Thinkstock)

Власти чине тешко кривично дело терора над пензионерима

Уместо нове манипулације најбоље је да се 4г, колико траје терор над ...