(Фото: Драган Ђоговић)

Коме то смета најављено формирање Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре (РОД)

Не прође ни дан од звучне медијске објаве да српска дијаспора оснива своју организацију, под именом Покрет родољуба отаџбине и дијаспоре, и под вођсвом Драгана Станојевића, последњег предјседника Скупштине дијаспоре и Срба из региона,  са претензијима да у неко догледно вријеме прерасте у прву политичку странку дијаспоре, а већ се неки “гавранови” на пројектну идеју окомише.

Између осталих, један од њих Иван Костић предсједник Одбора за дијаспору и Срба у региону Скупштине Србије, у својој изјави наводи да подржава идеју о формирању странке дијаспоре, али му је принципијелни став да је то могуће искључиво кроз државне институције, односно Министарство спољних послова и Управу за дијаспору и Србе у региону , и да су то институције које треба да одлучују о положају.        

Костић такође сматра да би се неко озбиљно бавио питањима дијаспоре потребно је да има логистику, структуру, буџет и квалитетне људе који ће стајати иза свега.

Типичан одраз српске унутрашње политике. Умјесто да поправљају искидане односе и поспјешују развој веза између матице и расејања, што је устаљена пракса у развијеном свијету, структуре власти  сваку пројектну идеју од стране дијаспоре дочекују на нож,  јер дијаспору сматрају као идеолошког противника, а не као искреног партнера.

Господину Костићу поручијем, не само као дијаспорац, аутор овог текста, него и као један од иницијатора уз Драгана Станојевића у формирању Покрета РОД (Родољуби отаџбине и дијаспоре) да се не представља заштитником расејања, јер он то по свом учинку  сигурно није, напротив, његов наступ према дијаспори има диктаторски карактер. Узгред га подсјећам да ни његов Покрет Двери у почетној фази није пролазио кроз државне институције, а посебно и  изричито му наглашавам, да избрише из главе сваку помисао да би  Покрет РОД након његовог оснивања икада допустио да постане контролисана скупина нечијег и некаквог обузданог тора, у којем би се вршило селективно жигосање његових продуктивних дјелатности.

Што се тиче квалитета људи, који ће бити окосница Покрета, господину Костићу  предлажем да не води бригу и бојазан о томе, јер су то махом доказани родољуби дијаспоре, високих квалификација, широког спектра знања и способности. Дакле, исти они, који су у матици Србији наилазили на игнорантност и затворена врата, а у иностранству дочекани широких руку. О њиховим резултатима вредног труда и рада и позитивног утицаја у друштвеном животу и економском систему у земљама у којима живе и раде, сувишно је назначавати.

Свака досадашња српска Власт, дијаспору са својим потенцијалом и контактима које има у пословном свијету не препознаје као драгуљ за развој и промоцију Србије, него је искључиво гаји као краву музару из које црпи 4,5 милијарди Евра годишње, – новац којим се у Србији много боље живи, и одржава социјални мир.

Де факто, бројна, успјешна и дарежљива, српска дијаспора жели по сваку цијену да превазиђе неразумевање, расколе и подјеле с матицом. и да Србија постане уређена, јака и моћна држава. Подухват, тешко остварљив, све док српске власти не уклоне камење спотицања ка том путу.

Захтијевати од чланова дијаспоре само новац и инвестициона улагања, а дозволити да могу да се боре за српске националне интересе само учешћем у системима власти у земљама у којима живе, а не и учешћем на политичкој сцени у властитој матици, тотални је апсурд и невиђена дрскост.

Несумњиво, крајње је вријеме да се мијења погрешна политика која је деценијама вођена према дијаспори.

Стога, закључно апелујем на Власт, да овај најављени Покрет  којег ће по мом мишљењу  подржати 80 одсто, од око 5 милона Срба у дијаспори, схвате озбиљно, пруже руке разумијевања, подршке и помоћи, зарад заједничких интереса за општу добробит државе Србије и свих њених грађана,

Драган Ђоговић

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, хуманитарац и активиста. Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, хуманитарац и активиста.
Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

О аутору:

Драган Ђоговић је бизнисмен, уметник, публициста, куманитарац и активиста.

Рођен у Сарајеву, српски држављанин. Живи од своје ране младости у дијаспори.

8 коментара

 1. РОД је скраћеница за покрет, али је најмоћнија реч за наше спасење. Од ове речи се сатанистима диже коса на глави. Волео бих да видим програм и намере РОД-а. Надам се да ће их суштина ове речи водити правим путем.

 2. Драго ми је да се г. Драган Ђоговић укључио у овај Покрет. Савршено му одговара по његовом лику и свим његовим делима. Сјајан аутор критичар до костију, обожавам да га читам.

 3. Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

  Коме то смета најављено формирање Покрета родољуба отаџбине и дијаспоре

  Soroš je, već, odvojio……..dolare……!!!!!!!!!!!

 4. Пеђа нада у РОД

  Ово је нешто најбоље што сам до сада чуо у почитичком животу Србије! Надам се да овде неће бити продаје интереса као све странке и покрети у Србији! Обавезно се укључујем!

 5. Javljam se iz DARBIJA i potpuno podrzavam Dragana i organizaciju u Engleskoj sam 15 god…
  I zahvalio bi se svim cestitim Srbima na podrsci da se zna ko smo I sta smo a ne sto BBC Il druge propaganda servira ko smo.
  Uzdravlje

  • Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

   Logično……..ugledali ste se na……..ČUVENU ENGLESKU TRADICIJU………S A M I L O S T I…….koju oni demostriraju po svetu stotinama godina pa će te……..analogno tome……..“pomoći Srbiji“……..koju je ta Engleska razorila………!!!!!!!!!!!

   Pokrijte se ušima i………… tišina……..!!!!!!!!!!

   VI ŠTO STE OTIŠLI U ENGLESKU I AMERIKU………..GORI STE OD LOVACA NA INDIJANSKE SKALPOVE………ZNAM TU VRSTU………ODLIČNO……!!!!!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Shutterstock)

Колика је цена одласка на рад у иностранство?

Варшава – На хиљаде пољских медицинских сестара, неговатеља или занатлија ради у ...

(Фото: Sputnik/ Владимир Федоренко)

Америка у смртоносној замци дужничке спирале

Америчка економија и њене финансијске структуре се никада нису заиста опоравиле од ...