(фото:Бокањуз)

Крштење на мору

Мало људи зна да сваки хришћанин може да крсти.

Истина, само у изузетним околностима!

Тај се наук посебно предавао у аманет бабицама, да знају шта им је чинити кад виде да новорођено дете неће преживети, па да не оде са овог света без духовне личне карте. Формула је проста, и гласи: Крштава се слуга Божији (изговори се име), у име Оца (излије се вода по глави крштаванога), и Сина (излије се вода) и Светога духа (излије се вода). Амин. Уколико дете преживи, уопрошћено речено мора да га „докрсти“ први рукоположени свештеник…

У доба једрењака, капетан је каткада био и свештеник јер се живот, дакако, у биолошком смислу одвијао и када се унутар круга од 360° види само море, а било је и многих смрти. Као што памти рађања, море памти и сахране у плавим безданима.

Једна необична традиција која нема везе са хришћанством иако га имитира, преживела је до данас и зове се крштење на мору. Тај је обред везан за прво прелажење екватора – те магичне црте која пругастоплаве неофите дијели од морских вукова што су већ прешли полутар и били „с оне стране“ Земље.

Обред варира од поморске цивилизације до поморске цивилизације под чијом бандијером брод плови, но се увек у лику онога који „крштава“ појављује бог мора Посејдон, а заправо прерушени неки стари, искусни поморац. Он младим колегама, неретко већ и официрима, даје симболичку дозволу за прелазак на „другу страну света“.

Свима крштенима морском екваторијалном водом додељује се сертификат с посебним именима, па тако неко постане  Lobster (Јастог), White shark (Бијела ајкула), и томе слично, а понекад се, као у случају мог ученика с которске Поморске академије, догоди да се ново име и не добије.

Крштење приликом првог преласка екватора понекад је права свечаност, јер се младим поморцима тиме жели добродошлица у прави, заокружени свет древне професије која чини да се Земља врти. Гесло свих морнара света гласи: Navigare necesse est, vivere non est nesesse – што ће рећи да се пловити мора, а да живети и није нужно. Изрека се везује за војсковођу Помпеја у тренутку када је морнарима који су одбијали да по бурном мору исплове према Риму – објаснио поредак ствари. Да би се живот могао да одвија, пловити се мора, трговина сме да буде само непрекинута, што је вирусни мото који је временом овладао планетом.

Отуд, и само отуд, нама данас долазе вербални описи крштења на мору који су на граници да буду паганске иницијације. Пише ми некадашњи кадет которске Поморске академије:

„Не знам да ли бих смио то да кажем… ја нисам сигуран, тј. не разумем у потпуности чин крштења. Која је његова суштина? Приступање у Нептуново краљевство?

„Сагласили смо се око дана када ће се то десити, а то је било на укрштању екватора са гриничким меридијаном. Извели су нас из салона на палубу с повезима преко очију.

 

(фото:ИН4С)

 

„Сам чин крштења био је једна велика представа сачињена од смешних и мање смешних догађаја… од пијења нама непознате материје с укусом вероватно одвратнијег и од самог говна, преко љубљења ноге морске краљице (у коју се маскирао Шкотланђанин Иан), до поливања водом са екватора – из шмрка, и коначног добијања сертификата! Све сам то доживио не без дозе узбуђења, премда су се поједини Филипинци тресли од страха!“

 

 

ИН4С

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Ројтерс)

Изетбеговић: БиХ има право на море, обавестићемо ЕК

Сарајево – Члан Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић саопштио је, поводом ...

Војска Србије (Фото: vs.rs)

Стање у Војсци Србије или ко нам је отео традицију?

Хвалоспеви и само хвалоспеви, од ТВ Пинка до Информера, ређају се видео ...