(фото:Јужне вести)

Мобилни у операционој сали у супротности са Хипократовом заклетвом!

(фото:Инстаграм)

 

Фотографије медицинског особља Клиничког центра у Нишу изазвале су лавину негативних коментара на друштвеним мрежама. Упркос томе, лекар који је објавио једну од фотографија каже да у томе не види ништа спорно

Популарним “селфијима” око операционог стола новог Клиничког центра, похвалило се претходних дана медицинско особље ове установе на друштвеним мрежама.

Док су корисници друштвених мрежа негодовали фотографисање кад се ,,пацијенту ради о глави“ и кад је потребна максимална прецизност и опрез, један од лекара Владимир Јовановић каже да у томе не види ништа спорно.

Јовановић је за ,,Јужне вести“ изјавио: ,,Па свуда је нормално у свету да се то слика, значи у целом свету је дозвољено да се слика, и ја сликам исто. Битно је да се пацијент не види, да му се не види лице, а апарат је нестерилан, и колица су нестерилна, стерилни су само инструменти. У суштини подови су нестерилни, ништа није стерилно, само су стерилни инструменти. То је табу тема да као мобилни не смеју да се уносе у салу. Па где ће да се оставе, на одељењу где нема касете и да ти други краду?”.

“Сад ту неки појединци су се нашли да коментаришу, који нису ни квалификовани, ко зна да л’ су завршили неке школе и ко зна шта раде у животу. Људи се свуда сликају, премијер се слика, директори се сликају, сликало се отварање Клиничког центра, сликају се прве операције”, додаје он.

 

(фото:Недељник)

 

 

Међутим, управа Клиничког центра у Нишу не гледа благонаклоно на овај случај па је покренула дисциплински поступак против особља које се види на фотографијама.

Да све ово није тако безазлено као што објашњава Јовановић потврђују и стручњаци. Они подсећају на случај који се десио пре пар година у Аману, када је лекар заборавио телефон у утроби пацијенткиње коју је породио царским резом.

Лекари са мало више искуства тврде да не постоји једноставна операција и да један погрешан потез или тренутак непажње може да изазове трагичан исход.

Подсећамо да део Хипократове заклетве гласи: ,,…Свој позив ћу обављати савесно и достојанствено. Највећа брига ће ми бити здравље мог болесника. Поштоваћу тајне онога ко ми се повери. Одржаваћу свим својим силама част и племените традиције лекарског звања…“

Дакле, највећа брига је здравље и приватност болесника, а не хвалисање по друштвеним мрежама.

 

 

Данина Николић/Седмица.ме

7 коментара

 1. Мајмун ради што мајмун види. Сликајте се кретени. Главно да имате Ајфон и Фејсбук.
  Недaо Бог да вам било ко падне шака, касапи.

 2. Ma, kakva Hipokratova zakletva, oni i ne znaju sta je to!
  Sta cemo sa higijenom i sterilnom operacionom salom u koju ne sme nista da se unese!?
  Idioti!
  I vi sebe zovete lekarima!?
  Onomad su se uselili sa sve trubacima, verovali ili ne, napravili kiceraj i cirkus od selidbe lekara i medicinskog osoblja, a vidi sada!
  Svi bi danas, bre, pocrkali da nestanu mobilni, internet, pocrkali bi bez instagrama, fejsbuka, tvitera, sacuvaj Boze!

 3. Слике из операционих сала су постале модерне када је америка почела да рекламира своје хируршке захвате на срцу човека и да снима разне Др Килдере и сличне метаморфозе људских девијација.
  Онда нисте имали примедбе јер сте били „неразивијених критичких погледа“ полтрончине.

  Дакле, не серте.
  Закаснили сте и ударате на погрешно место.
  Србија је сва у последицама и ништа данас нема оригинално у јавности.

  Идите на фејсбук и посматрајте шта све објављујете.

  јеботе, ал су се људи дегенерисали. Чак то више и не примећују.
  Селективна критика је данас постала уметност.
  И девијација схватања.

 4. Шта се буните колеге коментатори,
  па данас је јефтино сликати и сликати се. Што каже доктор, „нисмо сликали пацијентово лице, сликали смо његове и наше органе“.
  Можда би само требало опоменути поштоване докторе, да не забораве мобилни у пацијентовом стомаку. Није проблем мобилни, проблем су батерије које имају јаку киселину.

  • Неће да забораве батерије. Скупље су од органа.
   Иначе, Хипократову заклетву нико више не поштује.
   Да је поштују, не би никад пресадили органе а да немају ЈАВНУ евиденцију како су дошли до органа.
   Да поштују Хипократову заклетву, не би унакажавали женска дупета, сисе и усне него би их коректно и лепо моделирали. Да добијеш нешто складно, па се не би чак ни ја, овако матор бунио. Овако добијеш наказу и питаш се како се усуђује још да се појави јавно.
   Разумем проститутке, никоме није ни стало јел имају вештачке сисе или отрамбешене сисе. Све што мушкарац тражи од проститутке је да јој га угура и здраво. Најчешће жмури и ништа и не гледа. Заболи га баш јел лепотица или је мање лепа. Проститутке се само заносе да им наказне усне доносе више посла. Има готово ружних жена, симпатичних и згодних ко Содома да јој не можеш одолети па и не мисле да се оперишу. А не би им ни вредело, али зато тело и све осим лица је као бомба у главу мушкарцу. То су праве жене редовно, или праве проститутке које нећете наћи нигде на сајтовима проституције. Мајко мила, шта те жене раде.
   А оперисане репоретерке су специјалне лаке женске које нико никад у животу није третирао и зато су набациле по киле пластике на усне. Унаказиле се и најзад их сви гледају као новоглобалистичке опичене рекламе. Видео сам само пар жена са коректно дотераним грудима и са готово невидљивим ожиљком на доњем делу. То још некако, али ове са сисама ко лумбалони за клинце, е те су одвратне. Па још кад препуни по свом личном захтеву, иако је лекари саветовали да НЕ препуњава, онда добијеш ускоро модре груди, ко да је неко туче без прекида по њима. Уосталом 90% тих оперисаних је побегло са психијатријког третмана.
   Да лекари поштују Хипократову заклетву, не би наказе шетале по студијима и владама света.
   Има још…што каже Косовац.

 5. Ima li sta prljavije od telefona.

 6. Neka se slikaju samo neka se ne vidi pacijent ili delovi tela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Fly from Niš - Blogspot)

На аеродрому у Нишу повећан број путника, премашује 145.000 корисника

Ниш-Услуге нишког аеродрома „Константин Велики“ је у првих пет месеци ове године ...

Градоначелник Ниша свечано отвара приватне бензинске пумпе (фото)

Ниш-Нову бензинску пумпу у Улици војводе Мишића, недалеко од нишавског моста, свечано ...