(Фото: "Све јереси")
(Фото: "Све јереси")

„Монашки“ рокенрол у Московској патријаршији (фото – видео)

„Заиста верујем да је рокенрол демонска музика… Велики број ритмова у данашњој музици потиче из вуду-магаје… Рокенрол не слави Бога. Не можете пити из чаше Божје и чаше демонске у исти мах. Био сам један од пионира те музике, један од њених градитеља. Знам од каквих се цигала састоји, јер сам је сам градио“.

Литл Ричард, амерички музичар, један од најзаслужнијих за развој рокенрола

+ + +

Личност јерођакона Рафаила Романова, келејника сверуског „старца“ срхиархимадрита Илије Ноздрина (духовник руског патријарха Кирила) је толико позната у уским круговима да је његова биографија нашла место на самој „Википедији“.

Из ње сазнајемо да је он у школи певао и свирао гитару, због чега су га у школи прозвали „Певач“. 1980-тих година он почиње да пише песме. Поставши монах, почетком 90. тих, Рафаил је престао да свира на гитари, иако је често тражио благослов од оца Илије Ноздрина за оснивање православне музичке групе. Но, почетком 1990-тих година, отац Илија је ускраћивао благослов јерођакону Рафаилу.

У манастиру је отац Рафаил певао у хору и био пчелар.

И коначно 2005. године, јерођакон Рафаил (на слици слева) добија од о. Илије (на слици сдесна) благослов за оснивање православне музичке групе и оснива групу под називом „Синови Русије“. Стваралаштво јерођакона Рафаила благословио је и патријарх Кирил (на фотографији у средини).

  1. августа 2012. године, јерођакон Рафаил био је удостојен од стране патријарха права ношења двоструког орара.

Вашој пажњи препоручујемо композицију „Ко поштује пчеле“ (2009) са истоименог албума поменуте групе, у којој је солиста отац Рафаил.

 

 

По материјалу са:  „Све јереси“

Превод и приређивање: „Борба за веру“

један коментар

  1. Не значи да ако је схиархимандрт у дубоким годинама, и са 60 љета црковног служенија- да је обавезно и мудар. Дати благолов за полурок групу цркве је – ПРЕЛЕСТ код схиархимандрита, па нека је по 100 пута исповједник патријархов. Даље,схиархимандрит Илија (монаштву и јерархији се по од давнина неписаном правилу Не наводи презиме) је прошле године изручио дрвље и камење на Јосиф Стаљина.
    Иако сам вјерник,а Стаљин званично безбожник (мада је то упитно) – лоше сам се осјећао када схиархимандрит Илија (има 90 год.) за вожда СССР-а Јосифа Џугашвилија каже ,,нитков“ два пута. А, није му нитковлук… увођење музичког састава у животу цркве (као да смо лутерани или паписти),или модернизоване мантије и одежде па чак и ,,крижеви“ на мантијама, екуменизам и новотарије које су увелико подрле нажалост.
    Е, мој схиархимандриту Илија – бољи је вјерник од тебе Стаљин био, па и поред бољшевичких зулума чак.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Вебтрибуне)

Руски аналитичар објаснио: Америка ће се распасти у горем стању него Совјетски Савез, а ево и зашто!

Вашингтон – Wall Street Journal је недавно објавио чланак под насловом “Европа ...

„Косово је Србија“ усред Русије! (ВИДЕО)

Уочи прве утакмице репрезентације Србије на Светском првенству у Русији против Костарике, ...