Славољуб Муслин

Муслин, одговорност и оставке

Хрватска вечерас игра утакмицу за улазак у финале Светског првенства, а фудбалери репрезентације Србије већ десетак дана су на одмору, и многи су већ заборавили блед наступ наше репрезентације у Русији. Селектор Хрватске Златко Далић даје изјаве како није задовољан нападачком игром његовог тима, и да нема оправдања и прича о умору уколико не савладају Енглезе и уђу у финале. Са друге стране ми причамо о судијама и тражимо изговоре за неуспех, а селектор и челници ФС Србије не желе да преузму одговорност за лош резултат.

(фото:Небојшавукановић.инфо)

Далић је постао селектор Хрватске током квалификација за Свјетско првенство јер је његов претходник Анте Чачић због низа лоших резултата добио отказ. Далић је преузео Хрватску у тешкој ситуацији и тренутцима када је имала мале шансе за пласман на Светско првенство, и потребна јој је била победа над Украјином у гостима како би изборила додатне квалификације. Стручњак из Ливна је узео врућ кромпир у руке, изборио пласман, а потом успео да се уз мало среће пласира и до полуфинала Светског првенства у Русији. Хрвати су тражили професионалца и стручњака који ће се борити за што бољи пласман репрезентације, а неће га интересовати интереси менаџера и трансфери фудбалера који играју за репрезентацију. Захвљаујући таквом одговорном понашању, Хрвати су остварили велики успех, а нажалост код нас је ситуација потпуно другачија.

(фото:Небојшавукановић.инфо)

И док су Хрвати сменили селектора због низа лоших резултата и направили позитиван преокрет, Србија је сменила Славољуба Муаслина који је направио велики успех, јер је као аутсајдер успео да освоји прво место у групи и директно се пласира на Светско превенство. Уместо да се велики подвиг стручњака награди, Муслин је кажњен и смењен због мешетарења и личних интереса појединаца из Фудбалског савеза Србије, који немају никакве везе са фудбалом и спортом. Од Муслина, који је неоспорни ауторитет, је тражено да играју одређени играчи како би им се повећала цена. Његов углед и професионални однос није дозвољавао да чини ситне уступке мешетарима, интерес репрезентације подређен је појединцима, што је довело до смене сјајног селектора.

(фото:Небојшавукановић,инфо)

Уместо Муслина за селектора је постављен његов помоћник Младен Крстајић, који је без било каквог тренерског искуства, и нажалост предвиђања да ће то довести до катастрофалног резултата су се обестинила. Чим је Муслин смењен написао сам текст и изразио бојазан да ће смена и уношење немира негативно да се одрази на екипу и игру на Светском првенству, и нажалост бојазни и страховања су се показала оправданим. Србија је са два пораза испала у првом кругу такмичења, а нажалост нико у Србији не поставља питање одговорности. Било је сасвим природно да су Крстајић и Славиша Кокеза одмах по слетању у Београд поднели оставке и преузели кривицу, јер сносе највећу одговорност за неуспех. Нажалост сви ћуте, одговорности нема, а осим непотребног понижења Муслина, плаћена је велика цена непрофесионализма и подређивања колективних интереса државе и репрезентације интересима неколицине појединаца.

Ваљда из свега извучемо поуке и напокон схватимо да је само позитивна селекција, професионализам, рад, дисциплина и поштовање резултата пут до успеха, не само у спорту већ и у свим осталим сегментима државе и друштва.

Небојша Вукановић/Небојшавукановић.инфо

 

један коментар

  1. A gde je tu vučić, i ko je uzeo pare za meč sa švajlbanijom koje je pacoli uredno keširao?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: Принтскрипт)

У последњих 5 година из Србије се иселило пола милиона људи а земља је задужена са још 10 милијарди евра

Београд – Александар Вучић обмањује јавност о задужености земље. Резултат његове власти ...

Кајл Скот (Фото: Јутјуб / Б92)

Скот нешто мути са шиптарима: Отишао у Приштину да би чуо „мишљење косовских званичника“

Београд-Амерички амбасадор у Србији Кајл Скот одржаће у Приштини неколико састанака са ...