(Фото: Пиксабеј)
(Фото: Пиксабеј)

Најопаснији део плана „две Немачке“: Понизити Србију као никад у историји

Безброј пута је објашњено да се не могу поредити две Немачке, у којима је живео исти народ који је тежио уједињењу, са Србијом и Косовом, који се, по званичном одвајању — никада не би спојили. Али, има још нешто подло, перфидно, злоћудно, гангренозно што носи немачка идеја која нам се, мало-мало, спасоносно сервира на тацни европске будућности.

У фоајеу њујоршког хотела, између два срка кафе, један од најближих сарадника премијера Србије Војислава Коштунице изнео ми је прогнозу која му је вероватно само интуитивно севнула кроз мисли.

За сваки случај сам је записао у новинарски блокчић.

Рекао ми је:

„Видећете, Запад неће одустати од овог плана ’две Немачке‘. Стално ће се враћати на њега…“

То је било прохладног, али сунчаног предвечерја, 19. децембра 2007. на Менхетну, свега неколико сати после седнице Савета безбедности Уједињених нација, на којој су преговори Срба и косовских Албанаца дефинитвно капитулирали.

А ту идеју о регулисању односа између Србије и Косова по моделу Западне и Источне Немачке изнео је током дијалога баш Немац Волфганг Ишингер, који је уз Френка Визнера (САД) и Александра Боцана Харченка (Русија) чинио преговараачку тројку која је требало да помири ставове Београда и Приштине.

Тај план Србија је пре 11 година и формално одбацила, али је мој саговорник с почетка приче био у праву. Фамозни модел две Немачке непрекидно нам се, као бумеранг, враћа изнова и изнова.

То „решење“ за Косово, како су медији објављивали, предочено је од стране немачких званичника и влади Мирка Цветковића, а наводно га је и по доласку СНС на власт у Србији 2012. године, у Београд донео и Кристоф Хојзген, саветник немачке канцеларке Ангеле Меркел за спољне послове.

И ево опет, протекле недеље, исти модел за распетљавање вишевековног косовског чвора промовисао је одлазећи шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел.

У најкраћем, суштина плана је да се Србија и Косово међусобно не признају, али да Београд омогући лажној држави да постане пуноправни члан Уједињених нација. Дакле, фактички да се призна Косово, а формално не.

Значи, да се постигне „компромис“, о неповредивости граница, као по Берлинском уговору из 1972. године који је регулисао добросуседске односе Савезне Републике Немачке и Немачке Демократске Републике. Односе двеју држава насталих на поразу Хитлера и на подели између победника — НАТО-а и Варшавског пакта.

И много је за ових 11 година исписано аргумената против тог потпуно накарадног и подлог плана који у суштини представља дефинитивно и коначно одрицање Србије од свог Косова.

Безброј пута је објашњено да се не могу поредити две Немачке, у којима је живео исти народ, који је увек тежио уједињењу, са Србијом и Косовом, који се, по званичном одвајању које би печатирао Београд — никада не би спојили.

Има још нешто перфидно, злоћудно, гангренозно што носи немачка идеја која нам се, мало-мало, спасоносно сервира на тацни европске будућности.

Нешто што по количини отрова надилази, ако је то уопште могуће, и централну тачку берлинског плана — да Србија омогући коначни настанак независне и међународно признате државе Косово.

Има још нешто што промиче.

Ради се о језивом и историјски накарадном поређењу Србије са Трећим рајхом.

У својој симболичкој суштини, дакле, Београду се планом „две Немачке“ шаљу следеће поруке:

 • Србија деведесетих година 20. века исто је што и нацистичка Немачка, а Слободан Милошевић је нови Адолф Хитлер.
 • Срби су једини кривци за распад Југославије.
 • Срби су изазвали рат.
 • Срби су геноцидни народ.
 • Срби су рат изгубили.
 • Срби морају да буду кажњени.
 • Србија мора да се распарча.

Е, управо то су дубинске и главне одредбе плана „две Немачке“ (остале одредбе можете дописати и сами), који се Србији намеће као решење за њену светлу будућност.

Прихватањем таквог опаког наума, Србија би се понизила највише у својој историји. Не би само остала без територије, изворишта свог постојања. Не би само остала без државе.

Србија би самој себи и свом народу утиснула врелим жаром на чело дангу вечне националне срамоте.

Не знам да ли је прогнозер са њујоршке кафе мислио и на све ово када ми је рекао да ће се план „две Немачке“ увек изнова враћати у Београд, али је извесно да Запад од тог плана још дуго неће одустати.

Важно је само да, колико год пута у Србију донесу тај опасни предлог, добију кратак, јасан и дипломапски учтив одговор:

„Не, хвала!“

Предраг Васиљевић / Спутњик

5 коментара

 1. Čovek je onaj..........koji saoseća sa tuđom mukom

  Најопаснији део плана „две Немачке“: Понизити Србију као никад у историји

  Koja kurčeva Nemačka……..u samoponižavanju Srbima niko ne treba…….SAMO SMETA…….!!!!!!!!!!

  SINE BAJAZITE……..AKO ŽELIŠ POROBITI SRBIJU…….PREPUSTI TI SRBIMA………ONI TO NAJBOLJE ZNAJU…….!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Trt, mrt, prt …
  Mogu samo sami sebe da ponize, kao sto su to nebrojeno puta do sada uradili, pocev od njihovog musavog, dronjavog, zadriglog bizgova, strokavog fridriha barbarose, pa nadalje, do ove smoljave, zdepaste, zarozane nimfomanke, sve moj do mojega, stoga, malo morgen, naci svajn.
  Samo puste price, vreme radi protiv vas, kao i uvek.

 3. Ala su me ponizili!!! More pobijo je moj deda dosta svaba i pojebo svabice a i ja sam po koju eto koliko su nas ponizili…

 4. Mogu Svabe da nam puse djabe.
  Die Deutschen können uns Mut machen.

 5. Србија деведесетих година 20. века исто је што и нацистичка Немачка, а Слободан Милошевић је нови Адолф Хитлер.
  Срби су једини кривци за распад Југославије.
  Срби су изазвали рат.
  Срби су геноцидни народ.
  Срби су рат изгубили.
  Срби морају да буду кажњени.
  Србија мора да се распарча.

  Ви Немци, Србима морате да платите ратну штету за II светски рат коју никад нисте платили.
  Ви Немци, Србима морате да платите ратну штету коју је направила ваша авијација 1999. године.
  Ви Немци, Србима морате да платите ратну штету за геноцид којег је направила ваша подвазална државица НДХ над Србима, Србима Мојсијеве вере и Србским Ромима, сигурно на вашу иницијативу, јер сте те злочине, да су били против ваше ваље, лако могли да спречите у корену.
  Ви Немци мораћете да пронађете кривце међу вама за Јасеновац и да их осудите, да се због тога дубоко и искрено покајете и да се званично извинете.
  Ви Немци мораћете да судите свим кривцима за ратне злочине које сте починили 1999. године. А исто тако и међу вашим припадницима КФОР-а зато што нису испунили своју обавезу и штитили Србе од шиптарског геноцида.
  Ви Немци, Србима морате да платите ратну штету за окупацију Косова и све материјалне губитке који су настали за све ове године вашег илегалног присуства.

  Читава Немачка да гладује и да ради само за оно што сте нам дужни, почев од Аустро-угарске окупације србских земаља па до данас, за 100 година не бисте могли да нас исплатите. Ви то одлично знате, само се правите луди и правите се Тоше. И непрестано насрћете на наше земље и на наш народ, као мутави. Као да вас овде чека сами рај и као да смо вас жељни,

  Све има свој крај, па ће доћи и вашој похлепи. У следећем великом рату, где ћете опет радо насртати на србске, руске и друге словенске земље, опет ћемо вас сви заједно разбити, али једном за сва времена, Вас ће остати мање од Срба, бићете сви православне вере, писаћете ћирилицу и жудно се гурати да се учите на нашој култури.

  .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Сулејман Угљанин (Фото: Јутјуб)

Угљанин са Тачијем Рашку припаја „великој Албанији“

Нови Пазар – Сулејман Угљанин, председник Бошњачког националног већа и некадашњи министар, ...

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Меркелова прихватила Зехоферов „ултиматум“ – Немачка пооштрава однос према мигрантима

Берлин – Ангела Меркел је прихватила ултиматум Хришћанско-социјалне уније (CSU) – свог ...