(фото:Седмица.ме)

Незналице и безбожници: Из телевизијске серије „Немањићи“ избацили Часни Крст!

Немања који полази у бој За крст часни, цензурисан је и уклоњен  са српског екрана у осамнаестој години трећег миленијума, пред очима два милиона српских гледалаца, од којих се ниједан , па ни неприкосновени аутор, није због тога побунио. Напротив, готово радосно поручује Михић: „Избацили смо Крст часни и сад сви честитају“, као да је овим збацио с плећа неко тешко бреме. А није. Напротив, овим чином његови „Немањићи“ дефинитивно тону.

 

Под изговором  да култ Часног крста нема везе са Немањом, него да је настао у 19. веку и да су га први поменули Мажуранић у „Смрти Смаил-аге Ченгића“ и Његош у „Горском вијенцу“, избачен је из серије „Немањићи“. Ништа погрешније и неисторичније од тога. Култ Часног крста  увели су управо Немања и Стефан Првовенчани.

„Код Срба, часни крст појављује се у доба Стевана Немање“, пише Миодраг Поповић у својој капиталној историјско-антрополошкој студији Видовдан и часни крст (1977). „Немањин син Стефан првовенчани у делу Живот и дела светога Симеона опширно говори о часном крсту који му је отац послао из Хиландара…

Пише Првовенчани: ‘Часни крст је био чувар и утврђење, победитељ и помоћник у биткама против невидљивих и видљивих непријатеља. Он је земљи тврдо упориште и стена и кнезовима твојим оштро копље, штит вере и смела победа.’

Његово доношење из Хиландара у Студеницу било је пропраћено једнодневном светковином. Сам Стефан Првовенчани, уставши са архијерејима својима, вапијаше: ‘Греди христоносни народе, да се поклонимо крсном животодавном дрвету.’“

И даље: „Том приликом, свечано преношење протекло је у знаку учвршћења државне самосталности… Свечано устоличење часног крста, поред утврђивања државне моћи и етатизовања религије, било је нека врста компромиса између хришћанства и херојске ере српских предака. За припаднике старе вере, часни крст, као победнички симбол, био је лако прихватљив као замена за њиховог крстоликог идола, српског херојског родоначелника.“

Каква сцена за неку праву ТВ сагу! А све то долази из Чајкановићевог проучавања најстаријег српског, прехришћанског култа којим доминира „не онај званични црквени него популарни простонародни српски крст, какав се виђа по српским кућама поред иконе, у средини насеља по пољима.“

„Крст је хипостаза старог српског врховног бога, код Срба се и после примања хришћанства очувао првобитни крст и чува се до наших дана“, пише Чајкановић, загледан у вечност.

Сада је сасвим јасно зашто Немања у Михићевој ТВ серији, у првобитној верзији, пре поласка у бој призива Часни крст, што данашњи историчари – авај! – или неће да знају или једноставно не знају, али није јасно зашто га се Михић тако лако и радосно одриче, примајући честитике нових антисрпских комесара, који су црвену заставу на време заменили плавом. Запамтите ове дане. У новом руху враћа нам се стари идеолошки вампир.

Што је најгоре, „презадовољан“ је сада  и аутор сценарија, Гордан Михић, коме су вршљали по тексту како им се хтело и који се радо, само због мира у кући, одрекао Немањиног Крста часног, који су му без разлога замерали.

„Избацили смо Крст часни и сад сви честитају“, готово радосно поручује Михић, као да је овим збацио с плећа неко тешко бреме. А није. Напротив, овим чином његови „Немањићи“ дефинитивно тону.

Немања који полази у бој За крст часни цензурисан је и уклоњен  са српског екрана у осамнаестој години трећег миленијума, пред очима два милиона српских гледалаца, од којих се ниједан , па ни неприкосновени аутор, није због тога побунио.

Питање Крста часног на црној листи је од 1944. године или можда још одраније, од установљења комунистичке доктрине, која је у овом слогану видела опасно језгро српске виталности и саборности. Сада усред Србије та идеологија опет диже главу и уводи нови вид антисрпске цензуре која, ако јој се то дозволи, прети да нас врати у мрак тоталитарног терора.

 

 

 

Божидар Зечевић/Седмица.ме

 

 

 

13 коментара

 1. Када престанемо да гледамо сва та срања, односно тв, спасићемо се.
  Избаците телевизор из куће! То је главно оружје ове малоумне власти и западне фукаре да нас масовно уништи. Шта би они могли без тв? Да нам попуше. Ћао тв!

 2. Можда је било 2 милиона несрпских гледалаца, јер да је међу гледаоцима био бар један Србин побунио би се заједно са Божидарем Зечевићем. Овако и дефинитивно можемо да закључимо, да Срба у Србији нема или да прави Срби не гледају лажовизију. Чак и да је историјски коректна ,ова серија је по уметничком домету равна серији „Телетабиси“ , па не заслужује чак ни лоше коментаре.

 3. Србијо зашто то гледате? Како од Светих Немањића не научите да је Светост Небеска врлина, коју несвети не могу имати? Како могу безбожници да описују Светитеље, сем безбожнички. Људи, угасите телевизор. Немате појма како ћу Вас усрећити ако ме послушате. Душу ћете спасити, 3000динара уштедети, а разум сачувати. Има много људи у Србији који су престали да раде на телевизији јер им се то спори са савешћу. Такође, има много људи из шире професије медија, посебно међу глумцима и то најбољим, који су као рођени Београђани, не оставили тв, то одавно, већ напустили Београд и живе по неким „вукојебинама“ срцем везани за Бога и природу.

  Та серија нема за циљ да велича Немањиће, напротив. Мало ли је пута историјска Србска читанка прекрајана. Зато Господ и чува Србске пећине, јер ми нисмо умели, библиотеке и Цркве.

  • Света Мати Матрона лепо рекла ал овом није имо ко да каже много су га задужили. Елем рећи ћу му ја, па ко прочита, до часа смрти има времена да се покаје

   „Ставиће вам у једну руку леба а у другу Крст и рећи бирајте“

   Света Мати Матрона Московска заштитница Русије и све Православља
   Слава јој на Небесима

   • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

    „Ставиће вам у једну руку леба а у другу Крст и рећи бирајте“

    Tvoji popovi izabraše…….upravne odbore, džipove i Kembridž za sinove…….!!!!!!!!

    Tebi uvališe……..post u usta i kurčinu u dupe…….!!!!!!!!!!!!

    • Кијевски кнез Владимир крститељ русије ванбрачни син од оца Свјатослава и мајке јеврејке рабинове кћери,дворске даме свјатославове мајке,када одрасте поби своју браћу по оцу свјатославу из званичног брака,заузе њихове кнежевине те постаде званични кијевски кнез,баба му је била хришћанка (постала дружећи се са византијским царем пошто је постала удовица)па га је крстила док син Свјатослав није хтео да се одрекне своје славенске религије и Перуна.
     Кијевски кнез свјатослав покрсти руски народ тако што му је дао избор да стану пред свештеника да их крсти или пред џелата главу на пањ….
     Но да споменем мало и немањиће
     Питам се дали ће у филму приказати како је свети Немања убијао србе бацајућих у ватру живе зато што неће да прихвате његову византијску хришћанску религију (по наређењу византије) и зато што неће да се одрекну своје древне славенске религије и богумилства Исусове религије која није била под командом византије.св,Сава је спасио народ од лудог оца немање договоривши се са народом о нужности прихватања византијског хришћанства стим што је издејствовао да народу остану древна божанства замењена у хришћанске светитеље то јест данашње славе…..

     • Чим помињеш Богумиле, изгледа да си потурица. Богумили су били гностици а не прави Хришћани. Гностичке секте имаш и у исламу, па зато потурице трабуњају највише о Богумилима, како им Немањићи тј. Срби затраше траг и побише али су преживели доласком турака (који их спасише од крволочних Срба), јер ислам је тобоже имао пуно сличних ствари са Богумилима. И ако могу да замолим за неки кредибилни извор информација да је кнез Владимир био јеврејин по мајци, наравно осим књиге Ударац руских богова, која спада у жанр фикције?

 4. Како избацити ТВ? шта ће народ да ради? Да спава 24 сата на дан? Није ствар у ТВ већ у онима који одобравају средства екипама које воде потомци комунистичке камариле израсле из шикара и без икаквог образовања која је на јуриш под вођством Швабе Амброза слистила са земље српску културу и увела АНТИСРБИЗАМ!!! Србијо док не очистиш овај олош нећеш бити достојна својих часних предака који су вековима живели и гинули за Србију и остале српске зуемље.

  • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

   Srbijom vladaju Đujićeve vojvode…….a tebi se priviđaju komunisti iz šikara…….!!!!!!!!!

   Problem je u tome ……..što te zajebaše……..a ti nećeš da priznaš da si glup…….!!!!!!!!

   Sve ostalo je………privid……..!!!!!!!!!

   • Мислите о томе....

    Које Ђујићеве војводе брате? Погледај родослове и врхунска интелектуална достигнућа владарске касте. Исти је газда и овима бившим титоичићима и титоичићима пре мало више од пола века. Код тог газде не сме да буде нико националне оријентације, па чак ни на речима. Да би владао велики помоћник „ДБ војводе“ погази све што је икад рекао и поста „ЕУ робејац“ ил смо ми постали ЕУробови, ЕУ мајчину.

    • Najmoćnije oružje je........anestezija za robove

     Brkaš strane sveta…..brate……..!!!!!!!!!

     Drašković nije ………guru………nego srpski fašista…….!!!!!!!!

     • Изгледа да си све смутио или се губиш у тим силним тачкама. Мало знаш о Ђујићу јер да су његове ПРАВЕ ВОЈВОДЕ Хрвата не би било нигде. То што ти мислиш да „владају војводе“ је само твоја замисао“. Зна се ко влада Србијом.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

Скандалозно ћутање: Тирана повезује Улцињ и Рашку област, а у Подгорици мук

Изјава  Реџепа Хотија да евентуална подела Косова не би била могућа без ...

(Фото: Вебтрибуне.рс)

„Осећа се приближавање и дисање антихриста … после ових картица стављаће жиг!“

Поштовани читаоци, доносимо вам превод разговора са чувеним сверуским старцем, Кирилом (Павловим) ...