Небојша Глоговац (Фото: Бука)
Небојша Глоговац (Фото: Бука)

Омаж имењаку и земљаку

Као да Бог бира најбоље, жели да најлепшим овоземаљским цветовима украси своју башту, па један по један бирани, најчаснији, најједрији, најчеститији, најскромнији и најбољи, полако нажалост одлазе са овог света. Време је великог страдања српских великана, глумаца и уметника, а прераном смрћу Небојше Глоговца само је настављен тужан низ прераних одлазака. Осим великих дела и успомена, иза Глоге остаје ненадокнадива празнина. Био је стварно велики, пре свега човек и људина, а тек онда глумац и уметник.

 

Небојша Глоговац (Фото: Бука)

Небојша Глоговац (Фото: Бука)

 

Небојша Глоговац је био један од ретких преосталих изданака оних старих, исконских, карактерних Требињаца, Невесињаца и Херцеговаца, са свим врлинама и добрим људским особинама које су нас некада красиле. Као и многи, имао сам срећу да га упознам, управо из разлога што је био изразито скроман и обичан, без трунке ароганције и препотентности. Успеси, популарност и слава га нимало нису промениле. Нажалост прерана смрт је прекинула многе пројекте, идеје и планове, јер је на врхунцу свог стваралаштва и зрелости Глога тек требао исказати свој максимум. Осим по шарму и сјајним улогама, посебно ми је био драг што је као ватрени делија увек био уз Звезду, јер је за многе, од Книна, Требиња, Невесиња до Београда, Звезда институција и симбол, много више од једног спортског клуба.

 

Надајмо се да ће са славним земљаком и имењаком бити прекинут дуги низ прераних одлазака најбољих изданака нашег народа. Недавна потресна исповест барда српског глумишта Марка Николића на РТС-у, у којој говори о својој борби са болешћу, животним и финансијским проблемима, укидању пензије и незапосленој кћерки, као и ранији проблеми са станом покојног Манде, говоре о маћехинском односу нашег друштва према истинским уметницима, херојима и ствараоцима, који изгледа постају поштовани и одајемо им велике заслуге тек кад нас напусте. Када се спозна са каквим се проблемима боре, каквим животом живе истински великани наше уметности, културе и позоришта, помислим да време страдања није случајно, и можда су неразумевање, непоштовање и запостављање убрзали прцесе. Надати се да ће се однос ускоро променити, и да ће Срби за живота показати истинско поштовање према својим великанима и ствараоцима.

 

 

 

 

Небојша Вукановић/nebojsavukanovic.info

један коментар

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

x

Check Also

(Фото: пиxабаy.цом)

Шта се дешава на Куби: Мистериозна болест још увек „коси“ Американце

Хавана – Медицински тестови потврдили су да је још једна особа запослена ...

Судбина краве Пенке важнија од људи?

Синиша М. и Драшко М. много више су заинтересовани за судбину једне ...